Nogomet

Brazilska trojka na ušću Cetine

Branka Mlinar • srijeda, 29.11.2006.

NK Omiš, koji se natječe u Trećoj HNL, ima u svom sastavu tri temperamentna Brazilca, koji su svojim umijećem, vještinama i nogometnim znanjem osvojili srca domaće publike i zapeli za oko stručnjacima. Mnogo se u posljednje vrijeme govori o "uvozu" Brazilaca u Hrvatsku, a u razgovoru za Sportnet Brazilci odgovaraju kako je njima u toj priči…

Iako momci slabo govore hrvatski jezik, rado su pristali na razgovor za Sportnet.hr, s novinarkom Brankom Mlinar razgovarali su napadač Fabrizio Lima (rođen 21.07. 1984., Goia), veznjak Gilberto Ferreira (rođen 06.12.1981., Sao Paolo) i veznjak Eduardo Almeida (rođen 26.12. 1982., Rio de Janeiro).

Momci su se izvrsno snašli u gradu gusara na ušću rijeke Cetine. Tu su već dva mjeseca i u NK Omiš ostaju do kraja sezone iako bi ljubitelji nogometa u Omišu željeli i više! Na pitanje o dojmovima, o boravku u Hrvatskoj, posebno Omišu, igračkim iskustvima, nogometu odgovorili su:

Lima: "Hrvatska je vrlo lijepa, gostoljubiva zemlja, posebno Omiš, grad kojeg sam zavolio. Moram reći da je i hrana iznenađujuće odlična, a mladi ljudi, momci i cure, srdačni i vrlo otvoreni u kontaktima s nama. U klubu su nas odlično primili i suigrači i čelnici kluba i osjećamo se skoro kao kod kuće. Obitelj mi nedostaje iako su već navikli na to da igram vani, već tri godine. Nogomet je moj posao, moj cijeli život - "futebol e minha vida". Igračku karijeru sam započeo u domaćem klubu Atletico Goinieze, a nogometni uzor mi je Ronaldo. Trudim se igrati što bolje, želio bih zaigrati u nekom većem klubu u Hrvatskoj, radim na tome, ponuda ima."

Slika 1 od 2.
Foto: Branka Mlinar

Ferreira: "Za mene je Hrvatska vrlo ugodna zemlja. Sretan sam što sam dobio priliku doći ovdje i zaigrati. U Omišu mi je vrlo lijepo, prvi put sam tu, sve je super, posebno publika koja uvijek navija srcem iako ne stojimo baš sjajno na ljestvici. Ugodno sam iznenađen ambijentom i smještajem u apartmanima nekadašnjeg igrača Hajduka, Mate Bilića, tim više što bih i sam volio zaigrati za Hajduk čije utakmice rado pratim jer mi je Pablo Munhoz prijatelj, kao i svima nama. Igračku karijeru započeo sam u rodnom gradu Sao Paolo, odakle je istoimeni klub, a moj nogometni uzor je Romario. Nogomet je cijeli moj život, "futebol para min e minha vida"! Normalno je da mi nedostaje obitelj, no komuniciramo svakodnevno putem interneta, pa je malo lakše."

Almeida: "I meni je ovdje vrlo lijepo, sviđa mi se sve. Radim posao koji volim, uživam u nogometu, u lijepoj zemlji, odličnoj klimi, hrani. Ljudi su ovdje simpatični, temperamentni kao i u Riu pa se nije bilo teško prilagoditi. Omiš me i podsjeća na "mali Rio", a omiška plaža na Copacabanu, čini mi se kao da sam kod kuće, iako moram priznati da mi nedostaje moja zemlja, obitelj i prijatelji. Tamo sam igrao u klubu Regatos Vasco da Gama, a moj nogometni uzor je kralj nogometa, Pele! Veliki san svih nas je jednog dana zaigrati u nekom velikom nogometnom klubu iz Hrvatske jer u Hrvatskoj se igra odličan nogomet.

I na kraju, što im drugo možemo poželjeti nego da im se ostvari sve ono što sami žele, o čemu sanjaju. I s pravom se možemo nadati da će ljepotom svoje igre, utemeljenoj na brazilskoj školi nogometa i njihova zvijezda zasjati poput zvijezde Eduarda da Silve.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!