Nogomet

Osijek - Rijeka: Ilija razbudio Osijek prije zimskog sna

Vedran Stilin • subota, 02.12.2006.

U posljednjem kolu prije stanke Osijek je ipak došao do iznimno važne pobjede protiv Rijeke koja će im donijeti mirniji zimski san, iako su svjesni da ih tek očekuje trnovit put u 2007. godini kako bi došli do priželjkivane pozicije na kraju prvenstva.

Prije samog početka današnjeg susreta u Gradskom vrtu službeni spiker je na stadionu rekao kako je predsjednik Osijeka Branimir Glavaš napokon pušten iz pritvora što je izazvalo veliko veselje okupljenog mnoštva i prije prvog sučevog zvižduka. Domaćim igračima to je bio samo dodatan motiv da napokon pokažu i dokažu kako novi trener Ilija Lončarević ima potencijal na kojeg može računati i u predstojećem dijelu prvenstva te da se u zimskoj stanci može pozabaviti taktikom, a ne slaganjem igračkog kadra za proljetni dio.

S druge strane blijeda i neprepoznatljiva Rijeka očito je još uvijek bila u mislima na triler utakmicu kakvu su proživjeli ovoga tjedna kada im je vratar Žilić pogotkom u posljednjoj minuti susreta protiv Konavljanina osigurao polufinale Kupa. To bi možda moglo biti jedino opravdanje za momčad Milivoja Bračuna jer su u današnjih 90 minuta pokazali - baš ništa.

Istina, nije niti domaćin bio nešto posebno raspoložen, ali se mora priznati da je u svakom dijelu utakmice bio dominantnija momčad od svojih suparnika iz Rijeka. Tako se na prvu prigodu čekalo punih 19 minuta kada je Vitaić odlično pokušao iskosa, međutim njegov udarac Žilić odbija u korner. Receptom svakih 20-ak minuta stvoriti jednu priliku nastavilo se i dalje te su se uzdasi iz gledališta po drugi puta čuli tek u 39. minuti. Tada je Buljan dodao za Vitaića koji glavom spušta povratnu loptu za Pavličića, da bi iskusni osječki veznjak iz voleja pogodio tik pored gola.

U završnim trenucima prvog poluvremena Vitaić je još jednom bio aktivan udarcem iz slobodnjaka s nekih 25 metara, ali taj pokušaj riječki vratar nekako izbacuje u korner. U nastavku akcije lopta se u gužvi našla kraj slobodnog Pavličića koji ponovno šutira tik iznad vratnice. Prvi dio tako je okončan najnepopularnijim rezultatom 0:0 što se u neku ruku moglo i očekivati jer je Osijek jedna od najneefikasnijih momčadi Prve HNL sa samo 18 postignutih pogodaka.

Nastavak je ponudi nešto više živosti u domaćim redovima te se tako Barišić u 54. minuti solo akcijom odlično oslobodio riječke obrane i odlično pucao iz nezavidne pozicije, ali na njegovu žalost i žalost Osijeka - vratnica je spriječila vodstvo domaćih. Vjerovali ili ne, Rijeka je prvu i jedinu svoju prigodu imala u 68. minuti susreta. Tada Bule prvi trči u kontru nakon kornera za Osijek te odlično pronalazi samog Kerkeza koji oči u oči sa Skenderom samo pogađa reprezentativnog vratara.

U tom trenutku kao da im je netko rekao da su svoju prigodu za tri boda prokockali jer već nekoliko trenutaka kasnije Dinjar izvodi korner s desne strane, a u gužvi Lerant očigledno poteže Brazilca Lopesa što za suca Strahonju nije bilo previše dvojbe te je bez oklijevanja pokazao na bijelu točku. Pavličić je preuzeo sav rizik na sebe i u konačnici poslao Žilića u jednu stranu, a loptu u drugu za veliko slavlje Kohorte.

Do kraja treba još izdvojiti akciju Vojnovića i Barišića čiji pokušaj Žilić krajnjim naporom izbija u korner. S druge strane Rijeka je nešto pokušavali iz prekida i kornera kada bi se i njihov vratar našao u domaćem kaznenom prostoru, ali bez previše uspjeha. Završilo je pobjedom Osijeka 1:0 čime domaćin može na nešto mirniji zimski san iako će im pogled na prvenstvenu ljestvicu zadavati dosta nelagode prije novog buđenja u proljeće.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!