Košarka

Domaćini uzeli pet pobjeda

Marko Kljaić • nedjelja, 21.01.2007.

U danas odigranih šest utakmica španjolske ACB košarkaške lige domaćini su pobijedili u pet susreta. Tau Ceramica Velimira Perasovića bila je prejaka za Gran Canariu, Marko Tomas sudjelovao u pobjedi Reala s deset poena i pet skokova. Unicaja je na domaćem terenu poražena s jednim poenom razlike...

Juventut je današnju utakmicu otvorio nešto slabije i gosti dobivaju prvu četvrtinu rezultatom 24:20. Nakon lošijeg prvog perioda, domaći igrači predvođeni Lubosom Bartonom (25 poena i 3 skoka) i Rudyjem Fernandezom (15 poena i 10 skokova) polako smanjuju prednost Granade i preusmjeravaju utakmicu u svom smjeru. Na kraju treće četvrtine Joventut ima samo koš prednosti. Iako su imali čak petoricu igrača s dvoznamenkastim brojem ubačenih poena, gosti nisu imali snage u završnici i na kraju gube utakmicu rezultatom 78:71. Među igračima Granade najviše su se istaknuli Junyent s 10 poena i 11 skokova, te Borchardt sa 16 poena i 13 skokova.

U lokalnom derbiju u Alicanteu Valencia je dobila prve dvije četvrtine i na odmor otišla sa šest poena prednosti. U slijedećih 20 minuta trener domaćih Trifon Poch uspijeva motivirati svoje igrače i treći period završava vodstvom Etosa 50:48. Posljednji period igre donosi nova uzbuđenja, ali domaćini uspijevaju izdržati pritisak i na kraju slave s jednim poenom prednosti. Najbolji igrač utakmice bio je Amerikanac u dresu Etosa Larry Lewis s 26 poena, 5 skoka i 5 asistencija.

Real na domaćem terenu nije dozvolio nikakvo iznenađenje igračima Caje San Fernanda. Samouvjereno su dobili prve tri četvrtine sa 14 poena prednosti, tako da su si mogli dozvoliti lagano opuštanje posljednjih deset minuta igre. Taj zadnji period gosti su dobili rezultatom 19:16 i na kraju utakmice na semaforu stoji 82:71 za Real Madrid. Uz našeg Marka Tomasa još su petorica Madrižana ubacili više od 10 poena, dok je najopasniji gostujući igrač bio Alexander sa 18 poena i 10 skokova.

Luis Scola (29 poena i šest skokova), Igor Rakočević (19 poena i 6 asistencija) i Tiago Splitter (19 poena i 6 skokova) vodili su Tau Ceramicu do 16 pobjede u prvenstvu. Iako nije imao na rapsolganju ozlijeđenog Zorana Planinića, naš trener Velimir Perasović odlično je posložio momčad i došao do nove pobjede. Gosti s Kanarskih otoka nisu imali nikave šanse u današnjoj utakmici iako su statistički imali više skokova i u postocima bolji šut za tri poena i bolje su izvodili slobodna bacanja.

Zanimljivu utakmicu s puno preokreta i izmjena u vodstvu odigrali su Unicaja i Girona. Domaćini su prvih deset minuta odigrali bolje od svojih protivnika i stvorili prednost od osam poena. No, nakon toga Girona se budi i polako sustiže rezultat. Posljednje dvije četvrtine su potpuno izjednačene i kraj utakmice se odvija kao u Hitchcockovim filmovima. Minutu i pol prije kraja Unicaja vodi 86:82. U tom trenutku Salenga ubacuje tricu i dobiva dodatno bacanje iz kojeg izjednačuje rezultat. Manje od minute prije kraja Cabezas pogađa samo jedno slobodno bacanje i domaćini imaju poen prednosti. U slijedećem napadu Salenga pogađa oba slobodna bacanja i dovodi goste u vodstvo. Jimenez ponovno dovodi domaćine u vodstvo s dva poena iz slobodnjaka. Dvije sekunde prije završetka Salenga šutom iz igre postiže svoj osmi pogodak u cijeloj utakmici i postaje heroj svoje momčadi. je za goste odigrao nepunih 15 minuta, ubacio devet poena i imao je jedan skok.

U 19 i 30 započela je utakmica između Bruese i Murcie. Već nakon prvih 20 minuta pitanje pobjednika se lagano naziralo. Prvih 10 minuta dobili su gosti s poenom prednosti, a predvodili su ih Marcus i Brown. U drugom periodu Bruesa igra sve bolje i u 16. minuti Ricardo Uriz pogađa za 30:21. Do kraja poluvremena igraju samo domaći i na odmor odlaze sa 16 poena prednosti. U trećoj dionici u nekoliko navrata imaju i 20 poena prednosti, da bi završilo 61:47. Murcia u posljednjem periodu postiže samo 17 poena a dozvolila je domaćinima da postignu 22 čime se njihov zaostatak na kraju popeo na 19 poena.

Španjolska ACB liga, 18. kolo, 21.01.2007: Etosa Alicante - Pamesa Valencia 75:74, Real Madrid - Caja San Fernando 82:71, DKV Joventut - C.B. Granada 78:71, Unicaja - Akasvayu Girona 89:90, Tau Ceramica- Gran Canaria Grupo Dunas 102:85, Bruesa GBC - Polaris Worlda CB Murcia 83:64.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!