Košarka

Srušen rekord posjećenosti, Hrvati zapaženi

Bruno Blumenschein • nedjelja, 07.01.2007.

Najjača košarkaška liga Europe je u subotnjem programu ponudila tri utakmice u kojima su hrvatski igrači imali zapažen učinak u dvije pobjede, dok je Marko Banić izgubio okršaj sa Zoranom Planinićem...

Dva uzastopna poraza su upalila zvona za uzbunu u kraljevskom klubu iz Madrida, a prava prilika za povratak na pobjedničke staze je bilo gostovanje Joventuta u španjolskom glavnom gradu. Odlučnost i raspoloženi Louis Bullock potpomognut Felipe Reyesom su Realu donijeli 18 koševa prednosti na odmoru.

Prednost se u trećoj četvrtini povećala na maksimalnih 70:45, ali se gosti iz Badalone nisu predavali i u posljednjoj četvrtini su uspjeli u potpunosti ublažiti poraz za konačnih 95:91. Real Madrid je najboljeg strijelca imao u Bullocku (26 poena), a pratio ga je Reyes sa 21 ubačenim poenom. Marko Tomas je dobio 23 minute i ubacio sedam poena (0/1 za dva, 2/2 za tri poena) uz dvije asistencije i ukradenom loptom.

Baskijski derbi nikad ne može proći nezamijećeno, a kako se to ne bi dogodilo niti ove sezone pobrinuli su se prije svega gledatelji. Njih je došlo čak 15,414 čime je srušen rekord lige u posjećenosti jedne utakmice. Potpomognuti brojnim navijačima košarkaši Bilbaa su odlično krenuli i poveli sa 33:26, nakon čega se budi prva momčad prvenstva i predvođena Igorom Rakočevićem (26 poena) radi seriju 17:2 te dolazi do vodstva koje ne ispuštaju do kraja.

Dobru utakmicu je odigrao i Zoran Planinić, koji je za 28 minuta zabio 18 poena (3/7 za dva, 2/2 za tri poena), čemu je dodao tri asistencije i dvije ukradene lopte. Kod poraženih je Marko Banić dobio 17 minuta i završio s jednim poenom na svom kontu (0/3 za dva) uz tri skoka i jednom asistencijom, dok je najzapaženiji igrač domaćina bio francuski centar Frederic Weis sa deset poena i devet skokova.

Oba susreta su bila odlična najava za derbi prvenstva koji će se održati slijedeći vikend kada u Vitoriju kod Tau Ceramice dolazi Real Madrid. Zoran Planinić protiv Marka Tomasa i Igor Rakočević protiv Louisa Bullocka. Susret koji bi mogao pokazati najbolje od najboljega u najjačoj ligi Europe.

Povratkom ozlijeđenog Marcusa Fizera momčad Murcije je počela bilježiti i bolje rezultate, a nova pobjeda je došla na gostovanju kod Menorce u kojoj su ponovno ponajbolji bili Mario Stojić i Marino Baždarić. Prva četvrtina je protekla u dominaciji Menorcinih košarkaša koji su uspjeli napraviti prednost od sedam poena. U drugoj i trećoj četvrtini gosti boljom igrom uspijevaju okrenuti rezultat i vode sa 61:53 što ne ispuštaju do kraja.

Fizer je bio najbolji strijelac pobjednika s double-double učinkom od 25 poena i deset skokova uz osam iznuđenih prekršaja. Terrell Myers je bila najveća pomoć s 19 poena, dok je Menorcu predvodio Chris Moss sa 17 koševa. Poen manje je ubacio Marino Baždarić (4/7 za dva, 1/4 za tri poena) i dodao tri skoka i četiri asistencije. Mario Stojić je pak za 25 minuta zabio 12 koševa (4/6 za dva, 1/4 za tri poena) uz četiri skoka, dvije asistencije i jednu ukradenu loptu.

Španjolsko košarkaško prvenstvo, 16. kolo, 6.1.2007.:
Real Madrid - Joventut 95:91
ViveMenorca - Polaris Murcia 79:84
Laguna Aro Bilbao - Tau Ceramica 76:88

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!