Nogomet

Agonija Parižana

Maja Giljanović • subota, 13.01.2007.

Prvi susret 20. kola le Championnata donio je šok za 25.000 navijača koji su nakon trotjedne prvenstvene stanke na Parku prinčeva očekivali konačno pomak na bolje šesnaestoplasirane momčadi PSG- a. Ništa ugodnije kolo nije bilo ni za navijače Lyona...

Statistika domaćina nije, doduše, ohrabrivala. Naime, s 11 osvojenih od 27 mogućih bodova na svom terenu, najgora su domaćinska momčad. S druge strane, Valenciennes je drugi najgori gostujući napad (4 postignuta) te druga najgora gostujuća obrana (22 primljena gola).

PSG je, podsjetimo, 2007. startao pobjedom u kupu nad Nimesom (3:0), ali tragične prvenstvene navike, čini se, se nastavljaju. Nakon prvog poluvremena doslovno bez ijednog pokušaja prema golu obje momčadi, 52. minuta je donijela prestrogo dosuđeni drugi žuti odnosno crveni karton Paauweu. Domaćin je krenuo odlučnije i u 54. prijeti Kalou, a pokušaj Gallarda u 58. sjajnim refleksom zaustavlja Penneteau. U 61., pak, stiže kazna i odlučujući potez utakmice kada Savidan glavom postiže svoj osmi ovosezonski gol i neočekivano svladava Landreaua.

Usprkos brojčanoj prednosti Parižani ne pronalaze načina kako slomiti čvrstu obranu Valenciennesa, a najbliži izjednačenju bio je u 82. Frau. U 88. minuti i konačni udarac: Roudetov udarac skreće Mendy i vara svog čuvara mreže. Vremena je preostalo tek za smanjenje rezultata i to u prvoj minuti nadoknade Pauletinom realizacijom najstrože kazne dosuđene nakon prekršaja Ouaddoua nad Yepesom.

Po isteku pete minute sudačkog vremena, momčad trenera Kambouarea, nekadašnjeg igrača PSG- a, može zasluženo slaviti nakon jednog remija i devet poraza svoju prvu ovosezonsku gostujuću pobjedu.

Derbi sjevera odigrali su na Felix Bollaertu drugoplasirani Lens i petoplasirana momčad Lillea. Domaćin je najavljivao sedmu domaću prvenstvenu pobjedu (uz tri remija i poraz od Lyona), a s druge je strane Puel tražio četvrto ovosezonsko slavlje u gostima. Završilo je, međutim, remijem kojim je Lens zadržao značajna četiri boda prednosti nad jednim od pretendenata na drugu poziciju i ponovni nastup u Ligi prvaka (u osmini finala ove sezone, podsjetimo, čeka ih Manchester United).

Iz prvog poluvremena vrijedi izdvojiti 6. minutu i zamalo neprecizni pokušaj Thomerta iz slobodnog udarca sa 22 metra te Odemwingijev udarac u 19. U nastavku do 70. nije bilo izglednijih prigoda, a tada Michel Bastos lobom kažnjava neopreznost domaćeg vratara i spretno svladava Itandjea. U 78. Aruna propušta izjednačiti, ali u 84. Bjelokoščanin asistira za Jussieja koji postiže konačnih i realnih 1:1.

Na Municipalu punom kao šipak momčad Toulousea ugostila je lavove iz Lyona koji su stigli bez Coupeta, Benzeme te Diarre. Prvo poluvrijeme je ponudilo uspavanku, vrijedi izdvojiti tek 27. minutu i pokušaj Govoua nakon Juninhovog slobodnog udarca te 34. kad je zamalo neprecizan Malouda. U 60. iznenađenje daje naslutiti Emana koji koristi sjajnu asistenciju Elmandera i svladava Vercoutrea. Lyon ne reagira već naprotiv ljubičasti postižu i drugi pogodak u 82. minuti kada asistent prvog sjajno prolazi pokraj trojice gostujućih igrača te završava priču za tek drugi poraz Houllierove momčadi.

Posljednjeplasirani Sedan je sjajno ušao u susret s Nancyjem te poveo u 20. minuti. Vratar Bracigliano, naime, ruši Pujola za najstrožu kaznu koju realizira Marin. U 30. Job pogađa za podebljanje vodstva. U finišu poluvremena gosti se ipak bude te u 38. prijeti Curbello, u 41. zamalo je neprecizan Hadji da bi, konačno, u prvoj minuti nadoknade Chretien smanjio rezultat. U 55. Job propušta vratiti na dva gola prednosti, a konačnih 2:2 u sjajnoj utakmici postiže u 75. minuti Puygrenier.

Eliminirana iz kupa od drugoligaša Niorta, momčad Jeana Fernandeza tražila je iskupljenje protiv ove sezone izvrsnog Sochauxa. Domaćin je lovio petu pobjedu na svom Abbe Deschampsu dok su gosti, pak, najavljivali svoju petu gostujuću. Prvo poluvrijeme je prošlo u potpuno nezainteresiranoj igri iz kojeg ne vrijedi izdvojiti doslovce nijednu jedinu suvislu akciju. Kamilica se nastavila i u drugom dijelu da bi tek u završnici Auxerre krenuo odlučnije po sva tri boda. U 80. Akale je zamalo neprecizan, u 84. Cheyrou također, ali svojim petim ovosezonskim pogotkom pobjednika odlučuje Poljak Jelen koji u 86. minuti koristi milimetarski precizno dodavanje Akalea.

Troyes je na gostovanje kod Le Mansa stigao nakon niza od pet utakmica bez poraza, međutim još uvijek se nalazi u zoni ispadanja. Domaćin, pak, traži sva tri boda uoči teških ispita koji slijede (Marseille, Lyon). Već u 6. minuti Matsui iz poluvoleja dovodi crveno-žute u vodstvo, a u 45. Japanac propušta podebljati rezultat nakon niza sjajnih driblinga u kojem se previše zaigrao te na koncu spetljao i izgubio loptu. Najbolju prigodu gostiju ne koristi Lachuer u 56. minuti. U 78. prigodu da riješi pitanje pobjednika ne koristi Gvinejac Bangoura, ali u 85. točku na i postavlja večeras super-raspoloženi Matsui koji po drugi put svladava Le Croma.

Bodovi su u duelu Nantesa i Nice dvostruko vrijedili. Susjedi pri dnu ljestvice predstavili su pojačanja: Barthez i Pieroni s jedne te Laslandes s druge strane. Prvo poluvrijeme je kvalitetom razočaralo, jedina akcija vrijedna spomena je Koneov pokušaj u 41. minuti. U 58. iz slobodnog udarca opasno prijeti Signorino, a u finišu susreta inicijativu preuzimaju gosti: u 81. Roolov udarac fenomenalnom obranom brani Barthez, a u 86. Moussilou vara domaću obranu, svladava i bivšu reprezentativnu jedinicu, međutim, vratnica spašava kanarince. U drugoj minuti nadoknade na centaršut Oliecha, pak, debitant Pieroni donosi ogromno slavlje na La Beaujoireu.

Bordeaux je ugostio momčad Lorienta koji već u 3. opasno prijeti preko Gignaca. Domaćin uzvraća, ali Chamakhov udarac Riou izvrsno brani sa same gol-crte. Žirondincima su se u momčad vratili Rame, Darcheville, Dalmat i Wendel te navijači jamačno nisu očekivali predtavu kojoj su svjedočili u prvom poluvremenu. U 34. Le Pen fenomenalno šutira sa preko 35 metara, a u 36. Bretonce u vodstvo dovodi Alžirac Saifi koji koristi neopreznost Jemmalija. Stopostotnu prigodu za izjednačenje, pak, u 43. ne koristi Chamakh. Drugo poluvrijeme donosi sasvim novo lice momčadi trenera Ricarda koja napada sa svih pozicija. Čuvar gostujuće mreže triput fenomenalno reagira: u 53. brani Darcheviileu, u 58. te 59. Chamakhu. U 70. Darcheville petlja sam sa šest metara, a u 79. izjednačenje ne donosi ni Perea. Bod ipak spašava marokanski reprezentativac Chamakh u 87. minuti, međutim, ostaje žal za dvama dragocjenim bodovima u borbi za izlazak u Europu iduće sezone.

U preostala dva susreta 20. kola sutra se sastaju Saint Etienne i Monaco te Rennes i Marseille.

Rezultati, 20. kolo: PSG - Valenciennes 1:2, Lens - Lille 1:1, Le Mans - Troyes 2:0, Auxerre - Sochaux 1:0, Toulouse - Lyon 2:0, Sedan - Nancy 2:2, Bordeaux - Lorient 1:1, Nantes - Nice 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!