Nogomet

Srna spasio Šahtar, katastrofa Ajaxa

Tomislav Pacak, Filip Galić • srijeda, 14.02.2007.

Nakon zimske stanke, večerašnjim utakmicama šesnaestine finala Kupa Uefa počelo je europsko nogometno proljeće. Šahtar je kod kuće odigrao razočaravajućih 1:1 s Nancyjem, a Ukrajinci bi prošli i lošije da nije bilo Darija Srne. Babićev Bayer svladao je Blackburn s 3:2, dok je Rangers bez Dade Prše izgubio u Tel Avivu...

U Donjecku su očekivali prolaz protiv francuskog Nancyja, no nakon što je pogotkom Fortunea Ukrajinci su bili u velikoj rupi. Ipak, kakvu-takvu nadu uoči uzvrata Šahtaru je vratio Dario Srna pogotkom u 85. minuti utakmice. Marko Babić odigrao je svih 90 minuta u pobjedi Bayera, dok Pršo nije bio ni na klupi Rangersa koji su poraženi u Tel Avivu. Amsterdamski Ajax je nakon isključenja Lindenbergha u 28. minuti potopljen u Bremenu...

Šahtar je prošle godine u trećem kolu Kupa Uefe ispao od francuskog Lillea. Ove godine su htjeli ispraviti tu pogrešku i proći osvježenje Le Championata, Nancy. Ipak, oni koji su očekivali da će Šahtar doći lako do pobjede, grdno su se prevarili. Nancy je imao više od igre i prilika i takvi su došli do prednosti. U 81. minuti Fortune nakon gužve u kaznenom prostoru dovodi Francuze u vodstvo. Ipak, Srna je samo tri minute kasnije (minutu nakon što je dobio žuti karton), iskoristio Vorobeyevo dodavanje i donio izjednačenje Ukrajincima.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Vezane vijesti

Werder do sada nije imao sreće sa nizozemskim momčadima. Od trinaest susreta dobili su samo jedan. No sada im je na megdan došao jako ranjeni Ajax. Werder je bio toliko dominantan u igri i statistici da 3:0 rezultat zvuči kao milost prema uglednom gostu. Mertesacker je otpočeo golijadu u 48.minuti, nastavio ju je Naldo, a dovršio Frings. Kolika je bila dominacija domaćina sugerira sljedeća statistika: 27 udaraca prema vratima Ajaxa naspram četiri prema Werderovima, 11 udaraca iz kuta Werdera naspram jednog jedinog Ajaxovog. Jurica Vranješ igrao je cijelu utakmicu

I dok Ajax muku muči, AZ Alkmaar je odavno potvrdio da je nova europska sila. Klub koji samo radi čudnog i nepravednog sustava doigravanja nije zaigrao u Ligi prvaka ove sezone držao je u šahu Fenerbahce na uvijek neugodnom Sukru Saracogluu. I došli su u vodstvo preko De Zeeuwa. Stvari poravnava Tumer Metin. Na odmor se otišlo s miroljubivih 1:1. A onda, u razmaku od pet minuta gledatelji su vidjeli tri gola. Prvo u 62. Boukhari donosi Nizozemcima prednost, a nakon toga, Jenner povisuje vodstvo gostiju na 1:3. Fenerbahce se oporavlja i Tuncay Sanli vraća Turke u igru u 67. minuti. Pogodak za drugo euro-vraćanje od dva gola minusa ove sezone donosi opet Tumer Metin u 15 minuta prije kraja.

Izraelci imaju puno razloga za zadovoljstvo. I Hapoel Tel-Aviv i Maccabi Haifa su upisali odlične rezultate prije uzvrata protiv Glasgow Rangersa odnosno CSKA Moskve. Hapoel je krenuo žustro protiv Škota, imao nekoliko vrlo izglednih šansi, no nisu dali gol sve do 43. minute kada Toema iz slobodnog udarca donosi prednost domaćinu. Rangersi su se pribrali u svlačionici te Novo donosi izjednačenje. Radost Izraelcima donosi Dego u 76. minuti. Maccabi iz Haife je sa CSKA Moskvom odigrao čvrstih 0:0, makar su na svoj račun ubilježili 23 prekršaja, cilj je opravdao sredstvo i sada Maccabi ima povijesnu priliku ući u osminu finala Kupa Uefe.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Bayer Leverkusen uspio je pobijediti engleski Blackburn, no ostat će žal što nisu dobili sa većom razlikom. Ovako, s porazom od 3:2, Blackburn ima dobre izglede plasirati se u sljedeći krug. Bayer je poveo preko Callsen-Brackera, Bentley izjednačuje, da bi Ramelow i Schneider odveli Nijemce na 3:1. Veliku nadu u prolaz Englezima je dao Nonda golom u 86.minuti. Marko Babić odigrao je cijelu utakmicu.

Espanyol je porazio Livorno s 2:1, golovima Pandianija i Mohe dok je poraz Talijana ublažio Galante. Benfica je golom rezerve Miccolija na izdahu utakmice porazila bukureštanski Dinamo, a Bordeaux i Osasuna odigrali su miroljubivih 0:0.

Kup Uefa, 1/16 finala, prve utakmice: Šahtar - Nancy 1:1, CSKA - Maccabi Haifa 0:0, Bordeaux - Osasuna 0:0, Bayer - Blackburn 3:2, Fenerbahče - AZ 3:3, Hapoel Tel Aviv - Rangers 2:1, Werder - Ajax 3:0, AEK - PSG 0:2, Livorno - Espanyol 1:2, Benfica - Dinamo Bukurešt 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!