Nogomet

Priprema, pozor, HNL!

Tomislav Pacak • petak, 16.02.2007.

Nakon (pre)duge stanke, na prvoligaške travnjake vraća nam se HNL. Iako joj često tražimo i nalazimo mane, naša nogometna liga ipak je - naša. A nakon zanimljive zime, čeka nas neizvjesno proljeće u kojem očekujemo mrtvu utrku Dinama i Hajduka za naslov prvaka, uzbudljivu borbu za Europu kao i napetu bitku za ostanak u ligi...

Sve pripremne utakmice, svi porazi, pobjede, odlasci i dolasci - sve su to bile priče koje su nad držale budnima tijekom zime, no kao što floskula kaže - pripremne utakmice su jedno, natjecateljske nešto drugo. Stoga, sve što je bilo treba zaboraviti, jer prava ocjena učinjenog u pripremama i prijelaznom roku stići će na - terenu.

Iznimno prometno bilo je u Maksimiru gdje se jesenski prvak zahvalio na uslugama Andersonu, Nowotnyju, Cvitanovićui Agiću, a svježu krv si je ubrzigao dolascima Jerteca, Pokrivača, Mikića, Schildenfelda, Tadića i Sammira. Dinamo je, bar naizgled, spreman za moćniju i agresivniju igru, a nedvojbeno je pojačana konkurencija. Da li to znači i bolji Dinamo, znat ćemo kad lopta krene s centra. U svakom slučaju, Modri su i dalje favorit broj jedan, no kao što je jesen zorno pokazala, Hajduk će biti vrlo tvrd orah.

Da to bude tako, Bijeli su se pobrinuli upecavši ipak najzanimljiviju ribu prijelaznog roka, šibensko čudo od djeteta Antu Rukavinu. Zoran Vulić bježi od pritiska utrke za naslovom, no činjenica je da Hajduk ima momčad i renome zbog kojih se mora boriti s Dinamom jer sve manje od toga navijači neće prihvatiti, neovisno o tome je li ova sezona 'stabilizacijska' ili ne. Bijeli su pokazali da su kadra ići u korak s Modrima, a od Rukavine se očekuje da bude dodatna prevaga na njihovoj strani.

Iza Dinama i Hajduka odvijat će se zanimljiva borba za treće mjesto koje donosi toliko željeni izlaz u Europu. Zagreb kreće s najbolje pozicije te s nepromijenjenom momčadi od koje Ćiro očekuje dodatni napredak, pa stoga i osvajanje tog trećeg mjesta. Neće mu biti lako, jer isto priželjkuje i Varteks, koji usprkos odlascima Jerteca i Pokrivača izgleda jači nego na jesen, te Šibenik koji je odlazak Rukavine nadoknadio dolaskom Kalinića. Rijeka također neće odustati od trećeg mjesta, iako na Kantridi svoj put u Europu vide kroz Kup koji žele još jednom osvojiti.

Kamen Ingrad su mnogi otpisali, prije svega zbog financijske situacije, no nema sumnje da Veličani neće pasti bez ispaljenog metka. Cibalia će pokušati ostati što dalje od Kamena, ali i dostići Pulu, što neće biti lagano jer Puljani nakon dolaska Gračana i financijske injekcije djeluju osvježeno i spremno za ostanak u ligi.

Od borbe za naslov preko borbe za Europu do borbe za ostanak - očekuje nas puno toga zanimljivog u HNL. Dosta se dobrih nogometaša vratilo u HNL, Dinamo i Hajduk kao lokomotive hrvatskog nogometa imaju velike europske ambicije te grade momčad za ispunjavanje istih, a to sve uzrokovalo je situacija da konačno nakon zime imamo jaču, a ne slabiju ligu nego što smo imali na jesen. Nadajmo se da će polako probuđena ambicioznost klubova vratiti i više gledatelja na stadione, to je ono što najviše nedostaje Prvoj HNL...

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!