Nogomet

"UEFA mora gledati prema istoku"

Tomislav Pacak • utorak, 17.04.2007.

Iako svi strani mediji ističu da je Italija favorit za dobivanje EP-a 2012., mnogo kolumnista smatra kako bi UEFA trebala dati priliku "zemljama Istočne Europe" i tako proširiti nogometnu bazu. Cardiff je i prvi ispit istine za Michela Platinija koji je na vrh europskog nogometa došao upravo zahvaljujući naznačenoj potpori prema "malim zemljama"...

Ugledni engleski Guardian posvetio je dosta mjesta izboru domaćina Europskog prvenstva 2012. godine. U tekstu Peterjona Cresswella između redaka se može pročitati kako su domaćinstvo najviše zaslužili Hrvatska i Mađarska, ali da bi ono na kraju moglo otići u Ukrajinu i Poljsku.

Cresswell je pohvalio način "borbe" hrvatsko-mađarskog projekt teama: "U studenom 2005. godine, Hrvatska i Mađarska ušli su u drugi krug s drugog mjesta, odmah do Italije. To je bilo prije korupcijskih skandala i navijačkog nasilja u Serie A. I dok su Ukrajinci i Poljaci odmah krenuli naglašavati talijanske probleme, mađarsko-hrvatski organizatori oduprijeli su se tom izazovu (cinici bi rekli jer i oni imaju probleme s huliganizmom i korupcijom, ali to nije korektno - niti jedna od zemalja nema ništa na razini Calciopolija).

Guardianov kolumnist nabrojao je probleme naše kandidature (infrastruktura, stadioni), ali je naglasio kako ne pokušavamo zataškati te probleme, nego, naprotiv, od njih radimo snage i tražimo Uefu da nam da prvenstvo kako bi stimulirala razvoj nogometa i smanjila razlike između pet bogatih zemalja i ostatka Europe.

Crosswell je napomenuo i kako su Mađari i Hrvati često podsjećali Platinija da je dobio predsjedničke izbore na obećanju veće izjednačenosti europskog nogometa. Mađari puno vide u činjenici da je Platini tri puta 2006. godine posjetio Budimpeštu. Platini je također u Zagrebu odlikovao Vlatka Markovića francuskim ordenom časti, a bio je i na sprovodu Ferencu Puskasu kada je izjavio "Mi smo bili desetke, nogometaši iste krvi." Poznati kolumnist završava: "Hoće li sve to značiti nešto u Cardiffu. U principu ne: Platini niti ne glasuje u prvom krugu, ali ipak nosi veliki utjecaj. Od 11 članova IO-a, po jedan je Rus i Rumunj za koje se vjeruje da nose glas Poljskoj i Ukrajini, a isto se misli za članove s Cipra i Malte. Možda će Istočna Europa uistinu dobiti šansu za domaćinstvo - samo ne onu šansu kojoj se nadaju Mađarska i Hrvatska.


Japan Times: Mađarska i Hrvatska bi po defaultu mogle dobiti domaćinstvo

Za hrvatsko-mađarsku kandidaturu vrlo je pozitivan tekst Cristophera Davisa iz Japan Timesa. Davis ističe kako su zbog problema u talijanskom nogometu sve bolje šanse Ukrajine/Poljske i Mađarske/Hrvatske.

Davis je nabrojao sve probleme talijanskog nogometa (Calciopoli, nasilje na stadionima, ubijenog policajca, nesigurnost stadiona), a potom se "okomio" i na ukrajinsko-poljsku kandidaturu: "Poljsko-ukrajinska kandidatura oslabljena je kada je poljski ministar sporta morao suspendirati Nogometni savez zbog istrage o namještanju utakmica, zbog čega je FIFA zaprijetila izbacivanjem Poljske iz međunarodnih natjecanja. U Ukrajini su, pak, u tijeku politički prosvjedi, pa je politička situacija u zemlji nestabilna." Davis zaključuje: "Hrvatska i Mađarska mogle bi dobiti pravo domaćinstva gotovo po defaultu".

James Eve iz Reutersa naglasio je kako Italija zapravo ne bi ni smjela biti u konkurenciji: "Činjenica da se još natječu ili svjedoči o snazi njihove kandidature, ili je dokaz fascinacije stranaca tom zemljom ili je optužnica na račun drugih kandidatura. Za pravo, Talijani su već trebali biti izvan konkurencije."

Eve argumentira izneseno: "Od vrha koji je dosegnut osvajanjem SP-a u Berlinu, emocionalni roller-coaster stropoštao se prema dolje kroz skandale s namještanjem utakmice. Dno je dosegnuto u veljači kada je policajac Filippo Raciti ubijen tijekom nereda u Cataniji, zbog čega je sav nogomet suspendiran, te je fokus prebačen na zastarjele i nesigurne stadione."


Telegraph: "UEFA mora gledati prema istoku"

Najčitaniji engleski novinski website, Telegraph, u tekstu Henryja Wintera s naslovom "UEFA mora gledati prema istoku 2012." daje argumente zbog kojih bi veliko natjecanje trebalo dati Mađarskoj i Hrvatskoj ili Ukrajini i Poljskoj.

Ako Uefin IO glasa protiv glamurozne talijanske kandidature i pošalje turnir u manje slavljene realnosti Mađarske/Hrvatske ili Poljske/Ukrajine, to će promijeniti europski nogomet. Ako UEFA otkrije osjećaj avanture, nove zore osvanut će nad dvije od tih zemalja koje nisu nikad ugostile veliki nogometni turnir (osim nekoliko utakmica u Hrvatskoj za vrijeme Jugoslavije). To bi također na spektakularan način potvrdilo da će Platinijeva vladavina Uefom biti usmjerena prema pomoći slabijima jednako kao pohlepnima.

Winter puno nade polaže u Platinija: Sada kad je vodi čovjek istinske nogometne substance i iskrene savjesti, UEFA mora razmotriti da li želi proširiti europski nogomet, inicirati investicije i nadu u slabije zemlje. Navijači u Rimu, Milanu i Napulju vidjeli su i prije nogometne cirkuse, ali strast i znatiželjnost onih iz Zagreba i Debrecena, Gdanska i Lviva tek trebamo vidjeti.

Kolumnist Telegrapha poslužio se izjavom Tamasa Gyarfasa projekt-menadžera mađarske kandidature: "Obje zemlje imaju nevjerojatnu priliku, Hrvati da skoče još više, a Mađarska za oporavak. Ako ne bude pomoći onima koji su iza, razlika će se samo povećavati."

Winter naglašava kako bi prvenstvo u Italiji bilo dosadno: "Talijanska reakcija je jednostavna, na neki način patronizira: "Uzdamo se da će talijansko iskustvo presuditi protiv zemalja koje nisu nikad ugostile veliko sportsko natjecanje", izjavio je Giancarlo Abete. Kako sigurno. Kako dosadno. Talijani su svjetski prvaci - teško da im treba pomoć da bi unaprijedili Calcio. Druge zemlje trebaju.

Na kraju, Winter zaključuje: Uefa mora razmišljati dugoročno. Fifa je to učinila. Kockala se i dala priliku 2010. Južnoj Africi. Možda će biti kaos u Cape Townu i Sowetu, ali možda će i funkcionirati, a učinak na afrički nogomet bit će nemoguće izračunati. Istočna Europa zaslužuje tu šansu 2012. godine.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!