Nogomet

Chelsea zaustavljen, Manchester pobjegao, Kranjčar bez nastupa

Marin Vuković • utorak, 26.12.2006.

Nakon što su u protekla dva kola nogometaši Chelseaja s(p)retno u posljednjim trenucima dolazili do pobjede, sretna ih je zvijezda danas napustila. Zahvaljujući autogolu Michaela Essiena Reading je osvojio bod na Stamford Bridgeu i podmetnuo nogu Joseu Mourinhu u potjeri za Manchester Unitedom. Crveni vragovi su inspirirani sjajnim nastupom Cristiana Ronalda glatkom pobjedom nad Wiganom pobjegli na četiri boda prednosti. U pobjedi Portsmoutha nad West Hamom Niko Kranjčar ovaj put nije dobio niti minute...

Dok se drugi odmaraju i pokušavaju se oporaviti od nešto obilnijih obroka tijekom posljednja dva dana, engleski su stadioni otvorili svoja vrata zbog 20. kola Premiershipa koje se tradicionalno odigrava na Boxing Day. Led su probile tri utakmice u lunch timeu i već na početku vidjeli smo vjerojatno najveće iznenađenje ovoga kola.

Niti dva pogotka Didiera Drogbe nisu bila dovoljna da Chelsea osvoji bodove protiv Readinga i barem privremeno preuzme vrh prvenstvene ljestvice. Činilo se da bodovi sasvim sigurno ostaju na Stamford Bridgeu kada je Drogba krajem prvog poluvremena kapitalizirao Chelseajevu nadmoć i načeo mrežu gostiju. Reading se ipak ne predaje i odličnim otvorenjem drugog poluvremena u 67. minuti dolazi do izjednačenja preko Leroya Lite. Iako samo pet minuta kasnije Drogba ponovno pogađa za novo vodstvo Chelseaja, Reading dolazi do boda zahvaljujući neobičnom autogolu Essiena u 85. minuti.

Neočekivani kiks Chelseaja jedva su dočekali igrači Manchester Uniteda i, ne prepustivši ništa slučaju, svladali Wigan na Old Traffordu s 3:1. Alex Ferguson odlučio je odmoriti Cristiana Ronalda i Louisa Sahu, kojih nije bilo u početnom sastavu. Izostanak Ronalda, sasvim sigurno najboljeg igrača Uniteda u dosadašnjem tijeku sezone, itekako se osjetio pa unatoč dominaciji tijekom prvog poluvremena Manchester nije pronašao put do mreže Wigana.

Ferguson je naučio lekciju, pa je od početka drugog poluvremena u igru poslao Ronalda, a on već u 47. minuti glavom nakon kornera trese Wiganovu mrežu. Nepune tri minute kasnije u kaznenom prostoru je srušen Park, a loptu na bijelu točku postavlja Ronaldo. Njegov udarac brani Chris Kirkland, ali Portugalac ponovno dolazi do lopte i povisuje na 2:0. Uvjerljivu pobjedu i bijeg na četiri boda prednosti potvrdio je Ole Gunnar Solskjaer u 59. minuti susreta, dok su gosti iz jedanaesterca u završnici utakmice smanjili na 3:1.

Portsmouth je prva momčad koja je porazila West Ham otkad je na kormilo kluba s Upton Parka stigao Alan Curbishley. Na našu žalost Niko Kranjčar u ovoj utakmici nije dobio niti jednu minutu, cijeli je susret odgledao s klupe. Oba pogotka za Pompey postigao je Linvoy Primus, oba puta glavom nakon asistencije Pedra Mendesa. Hammersi su ublažili poraz golom Teddyja Sheringhama devet minuta prije kraja susreta.

Nanizavši sedam utakmica bez poraza Liverpool se popeo na treće mjesto Premiershipa, ali je zaustavljen na gostovanju kod Blackburna, koji je od posljednjih pet utakmica kao domaćin dobio tek jednu. Danas im se isplatio borben nastup te sjajan dan vratara Brada Friedela, koji je danas branio i nemoguće. Gol koji je na kraju potopio Redse postigao je u 49. minuti Benni McCarthy, izvukavši Roverse daleko od zone ispadanja.

Manchester City je uz mnogo sreće odnio čitav plijen s gostovanja u Sheffieldu. Iako su ih domaćini veći dio utakmice držali pod pritiskom, jedan sjajan udarac Stephena Irelanda 13 minuta prije kraja donio je bodove Cityju, prekinuvši tako ružan niz od tri uzastopna poraza.

Daleko ljepšim nizom mogu se pohvaliti igrači Boltona koji su današnjom pobjedom nad Newcastleom došli do četvrte pobjede zaredom, preskočili Liverpool i zasjeli na treće mjesto Premiershipa, barem na nekoliko sati odnosno do pobjede Arsenala. Newcastle će biti nesretan jer su pogotkom Kierona Dyera u osmoj minuti imali vodstvo, ali su ga ispustili nesretnim autogolom Ramagea u 33. minuti. Pobjedu Boltonu donio je Nicolas Anelka u 57. minuti.

Tottenham je na White Hart Laneu svladao Aston Villu zahvaljujući sjajnoj suradnji Jermainea Defoea kao strijelca i Dimitra Berbatova kao asistenta. Nakon prvog poluvremena bez pogodaka, napadački tandem proradio je u 58. minuti. Berbatov se oslobodio čuvara, asistirao za Defoea koji smireno trese mrežu gostiju. U 72. minuti slična situacija, Berbatov je glavom proslijedio loptu, a Defoe topovskim udarcem proparao mrežu za 2:0. Aston Villa je u završnici utakmice golom Barryja smanjila na 2:1, ali nije bilo vremena za potpuni povratak.

Everton i Newcastle podijelili su bodove na Goodison Parku odigravši 0:0, a u posljednjoj utakmici dana Arsenal se dobro namučio da bi došao do bodova na gostovanju kod Watforda, posljednje momčadi Premiershipa koja je u dosadašnjem tijeku natjecanja upisala tek jednu jedinu pobjedu.

Iako su topnici poveli u 19. minuti golom Gilberta Silve, Watford samo četiri minute kasnije izjednačuje preko Tommyja Smitha. U završnici utakmice gosti su pritisnuli inferiornog domaćina i sedam minuta prije kraja napokon osigurali pobjedu, a strijelac pogotka bio je Robin Van Persie.

Premiership, 20. kolo, 26.12.2006:
Chelsea - Reading 2:2, West Ham - Portsmouth 1:2, Tottenham - Aston Villa 2:1, Manchester United - Wigan 3:1, Blackburn - Liverpool 1:0, Bolton - Newcastle 2:1, Everton - Middlesbrough 0:0, Sheffield United - Manchester City 0:1, Watford - Arsenal 1:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!