Nogomet

Rooney potopio Pompey, zapeo samo Middlesbrough

Marin Vuković • subota, 27.01.2007.

Umjesto redovnog kola Premiershipa, Englezi su ovaj vikend namijenili šesnaestini finala FA kupa. Iako je za ovo natjecanje specifično da niželigaši zagorčaju život favoritima, u današnjim susretima zaustavljen je tek Middlesbrough, ali će i on imati priliku za popravak. Wayne Rooney ponovno zabija, ovaj put kući je poslao Portsmouth i to s dva pogotka u mreži...

Niko Kranjčar nastupio je za momčad Portsmoutha od prve minute i na Old Traffordu odigrao 80 minuta, ali Manchester je danas bio prejak za Pompey pa se niti naš reprezentativac nije mogao previše istaknuti.

United je mogao slaviti i uvjerljivije nego to krajnji rezultat pokazuje budući da su im poništena dva pogotka, jedan Nemanje Vidića, a drugi Henrika Larssona. Nakon prvog poluvremena bez pogodaka tribine su počele dozivati Waynea Rooneya i Alex Ferguson je poslušao glas naroda te svog napadača poslao u igru u 60. minuti.

"The rest is history", rekli bi Englezi. S dva pogotka u 77. i 84. minuti Rooney je okrenuo susret u korist Uniteda, a tri minute prije kraja utješni pogodak postigao je Pedro Mendes, čiji se udarac odbio od Ria Ferdinanda i prevario domaćeg vratara.

Na gostovanju kod trećeligaša Bristol Cityja igrači Middlesbrougha imali su u rukama više nego povoljan rezultat, ali su domaćini zahvaljujući odličnom drugom poluvremenu uspjeli izboriti neodlučen rezultat i tzv. replay na stadionu Riverside. Već u četvrtoj minuti utakmice Aiyegbeni Yakubu je iskoristio nesigurnost domaćeg vratara i ispuštenu loptu uputio u mrežu, a u 23. minuti na 2:0 povisio je Malcolm Christie.

Naoko uvjerljiv rezultat Bristol City je uspio preokrenuti u samo 15 početnih minuta drugog poluvremena. Richard Keogh je smanjio u osmoj minuti nastavka nakon slobodnog udarca Johnsona, a šest minuta kasnije Scott Murray lijepim lob udarcem dokazuje da se i u trećoj engleskoj ligi igra kvalitetan nogomet. Drugoplasirana momčad treće lige, kojoj je u Engleskoj ime League One, u velikoj je formi i u ligaškom dijelu natjecanja već 11 uzastopnih kola ne zna za poraz, a produženjem života u FA kupu nastavili su taj impresivan niz.

Što se ostalih klubova Premiershipa tiče, Blackburn nije imao nikakvih problema na gostovanju kod Lutona. Slavili su s visokih 4:0 i plasirali se u osminu finala, a prvo ime susreta bio je Matt Derbyshire s dva pogotka.

Nešto manje uvjerljiv bio je Tottenham, s 3:1 iz daljnjeg je natjecanja izbacio posljednju momčad druge lige Southend United. Rani pogodak Robbieja Keanea u 12. minuti usmjerio je utakmicu na kolosijek domaćina, a početkom nastavka Jermaine Jenas povisio je na 2:0. Gosti smanjuju 20 minuta prije kraja iz jednaesterca kojeg je izveo Eastwood, ali svaku nadu "ubija" im Mido pet minuta kasnije.

Fulham je imao lak posao protiv Stoke Cityja i riješio je utakmicu u svoju korist s 3:0, a u srazu dva premierligaša s dna ljestvice Watford je u gostima svladao West Ham s minimalnih 1:0. Atraktivan pogodak postigao je Anthony McNamee u završnici prvog dijela, škaricama svladavši bivšeg vratara Manchester Uniteda Roya Carrolla.

Vodeća momčad druge lige i vrlo vjerojatni povratnik u Premiership sljedeće sezone Derby County pobjedom protiv Bristol Roversa također se plasirao u osminu finala, a natjecanje je završio Birmingham City izgubivši na svom travnjaku od Readinga.

Osim Middlesbrougha i Bristol Cityja, ponovljenu utakmicu morat će odigrati i Blackpool i Norwich koji su danas odigrali neodlučeno 1:1.

FA kup, 1/16 finala, 27.01.2007:
Luton - Blackburn 0:4, Barnet - Plymouth Argyle 0:2, Birmingham - Reading 2:3, Blackpool - Norwich 1:1, Bristol City - Middlesbrough 2:2, Crystal Palace - Preston North End 0:2, Derby County - Bristol Rovers 1:0, Fulham - Stoke City 3:0, Ipswich - Swansea 1:0, Tottenham - Southend United 3:1, West Ham - Watford 0:1, Manchester United - Portsmouth 2:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!