Automoto

ROC: Ekström nadmašio sve

Ante Kojundžić • nedjelja, 17.12.2006.

Šveđanin Mattias Ekström pobjednik je 19. izdanja Race of Champions natjecanja koje se održalo u subotu u Parizu na stadionu Stade de France. Suparnik u finalu mu je bio trostruki svjetski WRC prvak Sebastien Löeb

Ekström je na pariškom stadionu bio najbolji u konkurenciji vozača kružnih utrka pobijedivši Champ Car prvaka Sebastiena Bourdaisa, DTM prvaka Bernda Schneidera i Heikkija Kovalainena, pobjednika ROC 2004. godine.

S druge strane, u konkurenciji relijaša, Löeb je opet uspio nadmašiti sve protivnike, kao i prošle godine. Prvo je pobijedio Nanija Romu, pa odličnog Travisa Pastranu te naposljetku Colina McRaea u finalu reli vozača.

Slika 3 od 4.

Dva pobjednika svojih klasa susrela su se u finalu natjecanja koje je kroz tri utrke trebalo odlučiti prvaka nad prvacima. Ekström je prvo došao na Löebov teren jer se prva utrka vozila u Citroën Xsari, no valja spomenuti kako Ekström nije stranac u WRC automobilu pošto je zabilježio 8 nastupa na relijima WRC prvenstva.

Šveđanin je znao da treba pobijediti Löeba u Xsari ako misli osvojiti natjecanje i to je napravio. Iako je nakon prvog kruga u vodstvu bio Francuz, Ekström uspijeva odnijeti pobjedu na kraju prve utrke. Druga utrka vožena je u Renault Megane Trophy automobilima koji bi više trebali odgovarati Ekströmu nego WRC prvaku Löebu.

Slika 1 od 2.

Teorija se pokazala istinitom i Ekström je nadmoćno pobijedio suparnika te po prvi put odnio titulu pobjednika Race of Champions natjecanja. Audijev DTM vozač bio je presretan postignutim uspjehom, posebno jer je pobijedio Löeba u WRC automobilu - terenu na kojem posljednje tri godine suvereno vlada Francuz.

''Apsolutno sam oduševljen što sam osvojio Race of Champions natjecanje'', kazao je uzbuđeni Ekström i nastavio: ''Ovo je najbolji trenutak mog života. Ovo je bolje nego osvajanje DTM prvenstva 2004. godine. Posebno sam ponosan jer sam uspio pobijediti Löeba u njegovu automobilu.''

Slika 2 od 3.

Natjecanje reprezentacija osvojili su Finci Marcus Grönholm i Heikki Kovalainen pobijedivši u finalu momčad SAD-a koju je predstavljao samo Travis Pastrana pošto se njegov kolega Scott Speed ozlijedio pa je morao propustiti natjecanje. Odlični Amerikanac je sam dogurao do finala pobijedivši pritom reprezentacije Njemačke i Škotske, no u finalu je morao priznati poraz pred letećim Fincima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!