Automoto

Toyota spremna za novu sezonu

Ante Kojundžić • subota, 13.01.2007.

Prva momčad koja je predstavila bolid za novu sezonu Formule 1 je Toyota. Japanska ekipa je u Kölnu predstavila svoj TF107 bolid koji će u rukama Ralfa Schumachera i Jarna Trullija pokušati doći do prve pobjede otkad se Toyota natječe u F1…

Iako se novi bolid ne doima previše drugačijim od prošlogodišnjeg TF106B, promjena je ipak bilo - nos bolida je malo podignut, motor i mjenjač su pomaknuti prema naprijed pa je i težište više prema naprijed, što odgovara Bridgestone gumama.

Zbog transfera motora i mjenjača, monokok je malo povišen, a dobiveno je i više mjesta u stražnjem dijelu bolida što je omogućilo aerodinamičarima da osmisle bolji protok zraka do stražnjeg krilca i difuzora.

U Toyoti su radili i na ovjesu koji je sad poboljšan i bolje pristaje Bridgestoneovim gumama na kojima se bolidi momčadi iz Kölna voze već drugu godinu. No, kroz cijelu sezonu ovjes će se prilagođavati japanskim gumama.

Tehnički direktor Toyote, Pascal Vasselon ponosno je rekao: ''TF107 je totalna promjena: skoro da nemamo ni jedan dio sa starog bolida.'' Vasselonu je jasno kako će Toyota morati najviše poraditi na pouzdanosti svojih bolida jer je to ključ uspjeha u Formuli 1.

Veliki novac koji se ulaže u japansku momčad bi se ove sezone napokon mogao opravdati. Čelnim ljudima vodećeg svjetskog proizvođača automobila je jasno kako moraju osigurati stabilnost u momčadi potpisujući dugoročne ugovore s ključnim ljudima ako žele postići uspjeh.

Toyota će se morati izboriti za svoje mjesto pod suncem jer je konkurencija u F1 velika, a koliko će im u tom pomoći dva prosječna vozača kao što su Schumacher i Trulli, ostaje za vidjeti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!