Automoto

WRC najava: Novi Stari Monte

Hrvoje Bošnjak • četvrtak, 18.01.2007.

Nakon deset godina, jedan od najstarijih relija u kalendaru, vraća se na mjesto gdje je i stekao svoju legendarnu reputaciju.

Planine Vercors francuske regije Ardeche, pružit će utočište WRC karavani u 75. izdanju Rally Automobiles Monte Carlo, i to kroz 14 mjerenih brzinaca i jednoj superspecijalki. Ukupno provezeni kilometri iznosit će više od 1000, a mjereni i svjetski bodovani kilometri iznose točno 328.

Ove godine na Monte su se prijavile 92 posade, od WRC pa do amaterskih posada, nažalost, bez ijednog našeg predstavnika. Ipak, ljepše je kad Jura Šebalj opiše ludilo koje vlada na super brzim monegaškim brzincima, nego kad o njima nagađamo ili pokušavamo dokučiti koliko lud i hrabar moraš biti u zvijeri od skoro četiristo konja koja će zavoje s oznakom 60 savladati sa više nego dvostrukom propisanom brzinom, kao da se nalazi na autocesti A1.

Vezane vijesti

Od aktivnih vozača, samo jedno ime odmah upada u oči. Pitajte bilo kojeg površnog pratitelja WRC-a tko je najbrži vozač asfalta i dileme nema. Sebastien Löeb. Citroën Xsara. Jedno smo pogodili, drugo baš i ne, jer Seb ove godine uz super brzi asfalt, bez naznaka leda i snijega mora savladati i novu Citroenovu beštiju - C4 WRC.

Trostruki pobjednik monegaškoj relija, jedini čovjek koji se i nakon prošlogodišnjeg izlijetanja u drugom danu pod SupeRally pravilima uspio dočepati podija, iza Marcusa Gronhölma, vjerojatno bi bio favorit na ovom reliju i da vozi Lanciu Deltu iz dvadesetog stoljeća, ali pitanje je hoće li ga možda u pohodu na prvo mjesto spriječiti gremlini potpuno novog automobila.

Marcus Gronhölm, već sada legendarni Finac, čovjek zbog kojeg je Peugeot 206 vrlo vjerojatno dugi niz godina bio jedan od prodavanijih europskih automobila, i pobjednik prošlogodišnjeg Montea sigurno će i ove godine tražiti svaku, pa i najmanju šansu da otvori sezonu pobjedom. A Ford Focus RS, prošlogodišnja verzija, obzirom da nova dolazi malo kasnije u sezoni, vraški je brz automobil. A vjerujemo da niti suradnja s Heikki Kovalainenom vezana uz vožnju na asfaltu neće odmoći.

Subaru World Rally Team. Petter Solberg. Chris Atkinson. Ne vjerujemo, ali s Petterom je sve moguće, ama baš sve. Pošto u WRC-u, za razliku od F1 timske odredbe nisu strane i zabranjene, drugi vozači vodećih momčadi odigrat će uglavnom igru vezanu uz konstruktorske bodove, ali Dani Sordo, mladi Španjolac Citroën Sporta, već je nekoliko puta pokazao da je na asfaltu uz bok Sebastienu Löebu, pogotovo uz Sebove velikodušne savjete.

Mikko Hirvonen, još jedan budući veliki Finac, također će učiniti sve da pomrsi račune Citroënu, ali i Subaruu.

Dakle, rulet će se zavrtiti večeras, sa dva uvodna noćna brzinca, budite uz nas, mi nećemo niti jedan propustiti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolWRC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!