Automoto

Lekcija: Kako pobijediti Rossija

Ante Kojundžić • subota, 10.03.2007.

Casey Stoner je prošle godine na VN Katra osvojio najbolju startnu poziciju, a ove godine već se popeo na vrh pobjedničkog postolja. Mladi Australac je odličnom vožnjom uspio zadržati sedmerostrukog svjetskog prvaka Valentina Rossija iza svojih leđa te tako doći do svoje prve pobjede u MotoGP natjecanju, ali i prve za svoju novu momčad Ducati…

Odmah nakon prvog kruga vidjelo se da Rossi nema dovoljnu maksimalnu brzinu na ciljnoj ravnini i Stoner je lakoćom preuzeo vodstvo iz ruku Talijana. Dottore je prvih nekoliko krugova par puta prešao Stonera kroz zavoje gdje je dominirao, no svaki put bi izgubio poziciju na pravcu. Dani Pedrosa (Honda) bio je odmah iza vodećeg dvojca te je također imao brži motocikl od Rossija na ravnim djelovima.

Nekoliko puta Španjolac je na pola ciljne ravnine stigao Yamahinog motociklista, no Rossi ima izvrstan osjećaj za kočenje i svaki put je nadmudrio Pedrosu na kraju pravca i vratio izgubljenu poziciju. Nakon pet uvodnih krugova Pedrosa više nije napadao bivšeg prvaka, no ni Rossi nije uznemiravao Stonera.

Činilo se kao da će Rossi pričekati posljednjih par krugova te onda krenuti u napad na prvu poziciju, no Stoner je bio vrlo koncentriran iako mu nije bilo lako voziti znajući da je sedmerostruki svjetski prvak cijelo vrijeme odmah iza njega. U posljednja dva kruga utrke Australac je samo ubrzao tempo te u posljednjem krugu postavio i najbrži krug utrke, a Valentino Rossi nije mu mogao ništa.

Time je prvu utrku u sezoni osvojio Stoner i preuzeo poredak u prvenstvu. Rossi je dao sve od sebe, ali nedovoljna maksimalna brzina na pravcu omela ga je u naumu da sezonu započne pobjedom na VN Katra. Pedrosa se također popeo na podij, no utrku je završio daleko iza prvog dvojca.

John Hopkins (Suzuki) pokušavao je oteti poziciju Pedrosi, ali to mu nije pošlo za rukom unatoč jednoj pogrešci Španjolca kad je preširoko ušao u jedan zavoj. Hopkins je tada uspio izbiti ispred Pedrose, ipak ubrzo nakon Dani opet uzima treće mjesto, a Hopkins se mora pomiriti s četvrtim.

Peto mjesto pripalo je Marcu Melandriju na Hondi i Talijan je bio bolji od Rossijevog momčadskog kolege Colina Edwardsa. Solidan vikend za Suzukijevu momčad potvrđuje i Chris Vermeulen šestim mjestom. Mladi Australac utrku je završio ispred aktualnog svjetskog prvaka Nickyja Haydena koji je odvezao neprimjetnu utrku. Vrlo loš start sezone za Amerikanca.

Sljedeća utrka je 25. ožujka u Španjolskoj na stazi u Jerezu.

Poredak na kraju utrke:
1. C. Stoner (AUS/Ducati) 43:02.788
2. V. Rossi (ITA/Yamaha) + 2.838
3. D. Pedrosa (ŠPA/Honda) + 8.530
4. J. Hopkins (SAD/Suzuki) + 9.071
5. M. Melandri (ITA/Honda) + 17.433
6. C. Edwards (SAD/Yamaha) + 18.647
7. C. Vermeulen (AUS/Suzuki) + 22.916
8. N. Hayden (SAD/Honda) + 23.057
9. A. Barros (BRA/Ducati) + 25.961
10. S. Nakano (JAP/Honda) + 28.456
11. A. Hodmann (NJE/Ducati) + 35.029
12. O. Jacque (FRA/Kawasaki) + 42.948
13. K. Roberts (SAD/KR) + 42.977
14. T. Elias (ŠPA/Honda) + 42.989
15. S. Guintoli (FRA/Yamaha) + 51.639
16. M. Tamada (JAP/Yamaha) + 57.853
Nisu završili:
17. A. Pitt (AUS/Ilmor)
18. C. Checa (ŠPA/Honda)
19. R. de Puniet (FRA/Kawasaki)
20. L. Capirossi (ITA/Ducati)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoSkrolMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!