Rukomet

Norvežanke obranile naslov

Branimir Korać, Vedran Stilin • nedjelja, 17.12.2006.

U velikom finalu Europskog prvenstva rukometašica, Norveška je porazila Rusiju 27:24. U dvoboju jedine dvije neporažene ekipe na ovom Prvenstvu, Norvežanke su svih 60 minuta bile u prednosti i potpuno zasluženo ponijele titulu najbolje na kontinentu...

Norveška - Rusija 27:24 (16:12)

Finale Europskog prvenstva, Stockholm, Hovet

Suci: Miroslaw Baum, Marek Goralczyk (Poljska)

Vezane vijesti

Norveška: Kari Drimsbo, Katrine Lunde (15 obrana), Anette Hovind Johansen (3), Ragnhild Aamondt (3), Goril Snorroeggen, Else-Marte Sörlie Lybekk (1), Tonje Nostvold, Karoline Dyhre Breivang, Kristine Lunde (4), Gro Hammerseng, Kari Mette Johansen (9), Linn-Kristin Riegelhuth (3), Marianna Rokne (4).
Trener: Marit Breivik

Rusija: Inna Suslina (7 obrana), Maria Sidorova (3 obrane), Irina Poltorskaja (6), Oxana Romenskaja, Liudmila Postnova, Anna Kareeva (4), Liudimila Bodnieva (1), Ekatarina Andrjušina (2), Elena Polenova (6), Emilia Turej (1), Natalia Šipilova, Ekatarina Marennikova (1), Zhanna Jakovljeva, Irina Bliznova (3).
Trener: Evgenij Trefilov

Sedmerci: Norveška 4/5, Rusija 6/7

Isključenja: Norveška 8 minuta, Rusija 4 minute

Iako nisu svjetske prvakinje, rukometašice Norveške održale su pravu malu lekciju onima koje drže svjetski naslov te su zasluženo stigle do trijumfa u finalu Europskog prvenstva. Ovom pobjedom protiv Rusije Norvežanke su zadržale naslov najboljih rukometašica "Starog kontinenta" jer su i prije dvije godine slavile na EP-u u Mađarskoj kada su bile bolje od Danske.

Početak i nije bio obećavajuć za kasnije pobjednice jer se već nakon sedam minuta igre ozlijedila njihova najbolja igračica, a ujedno i najbolja igračica Prvenstva Gro Hammerseng. Ipak, to nije pokolebalo izabranice Marita Breivika da nakon početnih 0:2 okrenu rezultat u svoju korist te da ga zadrže u svojim rukama do kraja susreta.

Na poluvrijeme su tako otišle s prednošću 16:12, što je bilo i zasluženo vodstvo jer je obrana djelovala vrhunski predvođena Katrine Lunde, koja je skupila ukupno 15 obrana. S druge strane u napadu je bila nepogrešiva Kari Mette Johansen s izvanrednim postotkom udaraca s lijevog krila (devet golova iz devet pokušaja).

Ruskinje su tek u 55. minuti priprijetile pogocima Marennikove i Bliznove za minimalni zaostatak 25:24, ali tada na scenu stupa Aamondt koja postiže posljednja tri norveška gola na susretu (inače njena prva tri na susretu), čime zaključuje pobjedu i Europsko prvenstvo rezultatom 27:24.

Zaista, ovaj dvoboj je pokazao koliko je ženski rukomet uznapredovao posljednjih godina jer priznali to ili ne, ove dvije reprezentacije su jedna sasvim druga dimenzija svjetskog rukometa. Jedan od zanimljivijih primjera je izlazak norveške vratarke i stavljanje nove igračice u polje u trenucima kad napadaju protivnički gol, na što se malo koja reprezentacija u ovom trenutku može osloniti.

Što se tiče naše reprezentacije, ona je na ovo natjecanje stigla tiho i neprimjetno te su svi smatrali da će tako i ostati nakon što su se u ranoj fazi teže ozlijedile Hrgović i Pasičnik. Ipak, daleko najmlađa reprezentacija na natjecanju pokazala je veliki karakter i volju zbog čega s puno vjere možemo očekivati iduća reprezentativna nadmetanja jer vrhunski kadar imamo te ga je potrebo samo još malo doraditi kako bi jednog dana možda s više nestrpljenja čekali polufinala i finala.

EP rukometašica, finale:
Norveška - Rusija 27:24.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!