Košarka

Tri hrvatsko-srpska okršaja

Branimir Korać • subota, 23.12.2006.

Petnaesto kolo NLB lige neće donijeti promjenu na samom vrhu ljestvice. Cibona će i nakon ovog kola ostati u vodstvu, ali eventualnim porazom u Pioniru kod Partizana, Beograđani joj se mogu približiti na bod zaostatka. Zagreb ugošćuje Crvenu zvezdu u Trnskom dok Zadar želi zadržati niz pobjeda, a za to će mu trebati pobjeda nad sarajevskom Bosnom. Split putuje na teško gostovanje kod FMP-a...

Jedini susret 15. kola NLB lige koji će se odigrati na Badnjak je dvoboj Partizana i Cibone. Obje momčadi u susret ulaze pod dojmom tijesnih euroligaških poraza od velikih Panathinaikosa i Maccabija. Neće nastupiti niti u najjačim sastavima (Ciboni nema Morovića, Vrbanca i Krasića, a Partizanu Cummingsa), no to nije razlog da se ne očekuje odlična i neizvjesna utakmica. Cibona je trenutno prvoplasirana na ljestvici s dva boda i dvije pobjede više od drugoplasiranog Partizana.

Uoči ovog susreta tajni nema, momčadi se predobro poznaju da bi Vujošević i Anzulović mogli jedan drugog iznenaditi. Zna se otkud prijeti Ciboni najveća opasnost, svakako od odličnog Drobnjaka, ali vrlo je neugodan "veliki" Kosta Perović, zatim Uroš Tripković, mladi Tepić te Bogdanović, posebice kada uđe u seriju. Ne treba sumnjati kako će susret biti igran u užarenoj atmosferi i Cibona ako misli do pobjede, ne smije domaćinu dozvoliti rano odvajanje jer bi to moglo biti kobno.

Drugi zagrebačko - beogradski dvoboj održat će se u Trnskom gdje Zagreb ugošćuje Crvenu zvezdu. Iako situacija na ljestvici to ne sugerira, Zareb u susret ulazi kao blagi favorit. Razlozi ponajviše leže u neigranju najboljeg igrača Zvezde Milana Gurovića koji ne putuje na gostovanja u Hrvatsku. Bez Gurovića Zvezda je dosta slabija ekipa, a razlog za optimizam Zdravka Radulovića je i vrlo dobra igra njegove momčad u prošlom kolu u Domžalama protiv Heliosa. Zagreb se prošetao Domžalama i odigrao vrlo dobru utakmicu i to bez Josipa Sesara. Protiv Zvezde će igrati i oporavljeni Sesar, a nedostajat će tek duže vrijeme odsutni Kovačević. U svakom slučaju, vrlo zanimljiv dvoboj u Trnskom, nadamo se uz dobro popunjene tribine...

Zadar je u velikom naletu, a seriju od osam uzastopnih pobjeda želi nastaviti u dvoboju s Bosnom. Naš predstavnik je nedvojbeno kvalitetnija momčad i unatoč i dalje neigranju Jakova Vladovića, očekuje se nova pobjeda u Jazinama. Bosna ima perspektivnu i dobru ekipu, no kvaliteta je na strani Zadra što pokazuje i trenutni poredak na ljestvici. Todor Gečevski i Carl English ukoliko budu na očekivanoj razini, pobjeda neće izostati. No Zadrani svakako imaju još aduta koji mogu pokvariti posao Bosni koja na strani ne igra tako dobro kao u svojoj dvorani.

Jedina nada Splita prije puta prema Železniku je da nemaju što izgubiti protiv FMP-a i mogu igrati rasterećeno. No šanse za iznenađenje su vrlo male i vjerojatnije je da će se niz od deset uzastopnih poraza nastaviti nego da će Split niz prekinuti. Slaba izdanja, odlazak Veljka Mršića, odlazak stranaca, sve se to mora osjetiti na igrama Splićana koji su ostali na domaćim snagama. No upravo ta neopterećenost rezultatom može im pomoći da pruže dobru igru i što duže ostanu u igri. Ukoliko dozvole domaćinu rani bijeg, povratka neće biti jer za to treba posjedovati kvalitetu, a ova momčad takvu kvalitetu, na žalost, nema.

Parovi 15. kola:
Zagreb - Crvena zvezda 16:30
Široki Prima pivo - Hemofarm 17:00
Geoplin Slovan - Helios 17:00
FMP - Split CO 18:00
Zadar - Bosna ASA BHT 19:00
Budućnost - Union Olimpija 20:00
Partizan - Cibona nedjelja 17:00.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolABA liga
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!