Košarka

Odlični Planinić i Kasun, važna pobjeda Joventuta

Branimir Korać • srijeda, 03.01.2007.

U susretima desetog kola Eurolige važne role u pobjedama svojih klubova igrali su Mario Kasun i Zoran Planinić. U Ciboninoj skupini zanimljivo je bilo u Beogradu gdje je Joventut uspio svladati u završnici Partizana i jednom nogom zakoračiti u drugi krug...

Skupina A

Tau Ceramica zadržala je prema očekivanjima vrh skupine A pobjedom u Vitoriji nad RheinEnergijem iz Kölna 97:68. Bio je to posve neravnopravan dvoboj u kojem su gosti poveli 8:2 nakon čega je uslijedila serija Taua 26:4. Već tada je bilo puno toga jasnije, a prednost je u nastavku susreta iz minute u minutu rasla. Zoran Planinić nakon ozljede igra sve bolje pa je tako večeras za 31 minutu ubacio 18 poena (5/10) uz tri skoka i tri asistencije. Inače najbolji kod Taua bio je ponovno Igor Rakočevć koji je utrpao 22 poena (8/13). Kod gostiju Immanuel McElroy 15 poena (7/11) i Ronald Burrell 13 poena (4/14).

Skupina B

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Joventut je u Beogradu došao do važne pobjede 83:74 koja ga svrstava uz Panathinaikos i Maccabi kao glavne kandidate za prolaz u drugi krug Eurolige. U izjednačenom susretu u Beogradu domaćin je pao u završnici nakon što je tijekom susreta imao prednost, no nije imao dovoljno raspoloženih igrača da ju održe. Nešto je pokušavao Cummings, pomagao mu je Kecman, ali ostali nisu bili tako raspoloženi. S druge strane Joventut je imao nezadrživog Rudyja Fernandeza koji je utakmicu završio s 26 poena (7/12), a vrlo dobar bio je i Elmer Bennett s 14 poena (4/8). Kod domaćina Cummings je ubacio 21 poen (5/13) uz šest ukradenih lopti, a drugi strijelac momčadi bio je Predrag Drobnjak s 10 poena (4/10) čemu je dodao pet skokova.

Union Olimpija pružila je jak otpor Panathinaikosu u Ateni, ali više od jakog otpora nije mogla. Četiri minute prije kraja susreta Olimpija se približila na svega dva poena zaostatka, ali Panathinaikos je nakon toga podigao i otišao do pobjede 83:74. Jedinu neporaženu momčad Eurolige predvodili su Konstantinos Tsartsaris sa 17 poena (7/12) i pet skokova te Dimos Dikoudis s 13 poena (5/7) i šest skokova. Kod Olimpije Teemuu Rannikko 18 poena (5/10) i pet asistencija te Manučar Markoišvili 14 poena (5/10).

Skupina C

CSKA je kako se i predviđalo bez ikakvih problema upisao pobjedu protiv Pau Ortheza. Vodeća momčad skupine C Eurolige slavila je 78:58 u susretu u kojem su kao i obično polako gradili prednost te na kraju došli do visoke pobjede. Gosti su nadigrani u svim segmentima igre, a nimalo im nije išla u prilog činjenica da su izgubili čak 25 lopti. Kod CSKA najistaknutiji bili su David Vanterpool sa 16 poena (5/8) te po pet skokova i dodavanje i Robert Holden s 13 poena (6/10). Kod Ortheza Clint Harrison 12 poena (4/5) i pet skokova te Ricardo Greer 11 poena (3/5).

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Fenerbahče ostaje u igri za prolaz u drugi krug domaćom pobjedom nad Benettonom 70:58. Cijelim tijekom susreta Turci su bili bolji protivnik i imali prednost i njihovoj pobjedi nema prigovora. Misterij za goste bio je Kaspars Kambala kojeg nisu mogli ni na koji način zaustaviti, a susret je završio s 23 poena (8/12), osam skokova i čak 11 iznuđenih prekršaja. Uz njega vrlo dobar bio je i nekadašnji igrač Efesa i Maccabija Willie Solomon koji je ubacio 18 poena (7/11). Kod Talijana tek su Marco Mordente s 15 poena (5/10) i Angelo Gigli s 12 poena (5/13) bili dvoznamenkasti.

Slično se proveo i drugi talijanski predstavnik u skupini C - Eldo Napoli. I Napoli je poput Benettona konstantno zaostajao na gostovanju kod Arisa te ubilježio poraz 80:72. Kao što je Benetton imao problema s Kambalom, tako je Napoli imao problema s Masseyem koji je bio nezaustavljiv. Do kraja susreta ubacio je 22 poena (9/14) uz 12 skokova, četiri ukradene lopte i četiri asistencije. Uz njega se istaknuo Alex Scales sa 17 poena (7/15). Kod Napolitanaca Ansu Sesay 20 poena (7/13) i sedam skokova te James Larranaga 16 poena (6/9).

Posljednjeplasirana momčad skupine C Žalgiris gostovala je kod Barcelone i nije se dobro provela. Barcelona je uvjerljivo slavila 84:67. Domaćin je brzo stvorio visoku razliku i pobjegao i na plus 20 poena prednosti. No u trećoj četvrtini Barcelona igra jako loše te Žalgiris velikom serijom dolazi na svega dva poena zaostatka. Međutim u posljednjih deset minuta stvari sjedaju na svoje mjesto i Barcelona visoko slavi. Ponovno je Barcelona stvarala prednost s Kasunom na parketu, a dok je on bio na klupi prednost se topila. Veeras je Kasun bio prvi strijelac i skakač Barcelione s 15 poena (6/12) i osam skokova za 20 minuta provedenih na parketu. Roko Ukić dao je svoj doprinos za 18 minuta s četiri poena (1/3) i tri asistencije. Kod Žalgirisa najistaknutiji Jonas Maciulis s 18 poena (6/15) i pet ukradenih lopti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!