Košarka

Unicaja - Cibona: Previše spavača za iznenađenje

Branimir Korać • četvrtak, 04.01.2007.

Cibonine gostujuće utakmice u Euroligi ove sezone vrlo sliče jedna drugoj. Što je najgore, niti u jednom Ciboninom porazu ne može se govoriti o odličnoj igri domaće momčadi, već samo o vrlo lošoj igri Cibone. Tako je bilo i u Malagi gdje je Unicaja bez neke sjajne igre došla do pobjede 73:67...

Unicaja, aktualni prvak Španjolske, momčad velikog potencijala, dočekala je Cibonu u krasnom ambijentu pred gotovo deset tisuća bučnih navijača. Nisu Zagrepčani otputovali u Španjolsku izgubiti utakmicu, ali nisu ništa posebno napravili niti da ju dobiju. Nešto su pokušavali Wisniewski i McCullough, za prolaznu ocjenu odigrao je i Rozić, ali ostatak ekipe - katastrofa.

Kada vam najbolji igrači potpuno podbace, pritom izgube čak 19 lopti, teško možete očekivati išta značajnije. Kus 0/6, Warren 0/8, Krasić 0/2, Wright 1/3, Andrić 0/5 - kombiniran šut ove petorke bio je 1/24! Ova petorka je svoj "učinak" podebljala i s 14 od 19 izgubljenih lopti Cibone, a barem trojica od ove petorice smatraju se nositeljima igre "cibosa".

Cibona je otvorila utakmicu vodstvom 4:0 nakon čega dolazi mrak. Unicaja radi seriju 13:0, koristi Cibonine rupe u obrani te preokreće rezultat. U narednih dvije minute Wisniewski, Bader i Kus dovode Cibonu na minus četiri, 14:10, i tu završava sve ono dobro što su "cibosi" prikazali u prvom poluvremenu.

Vrlo brzo Unicaja podiže tu prednost i na kraju prve četvrtine vodi 24:12. Početak druge četvrtine bio je napadački izrazito loš za Cibonu, ništa Zagrepčani nisu mogli pogoditi i u 16. minuti Unicaja dolazi do najviših 39:21. Tada se činilo kako će se Cibona posve raspasti, ali ipak do kraja prvog poluvremena nekako se "dovlači" na 42:29, sasvim pristojan zaostatak obzirom na prikazano na parketu.

U drugih 20 minuta Cibona ulazi dobro, ali brzo ju smiruju Welsch i Rodriguez tricama koje vode Unicaju do plus 14. Da stvar bude gora, Wright odmah radi i četvrtu osobnu pogrešku te naravno ne može sudjelovati u igri na onaj način kako se od njega očekuje.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

U dva navrata u drugom poluvremenu Cibona je imala priliku probiti granicu od osam poena zaostatka, ali oba puta bespotrebno gube loptu u napadu što Unicaja kažnjava. Prvo kod 51:43 Krasiću Jimenez uzima loptu, a u drugom napadu Krasić promašuje dok s druge strane Unicaja oba napada koristi i odlazi na plus 12. Druga situacija bila je kod 66:58 kada Wisniewski ulijeće u buket igrača, gubi loptu, a McCullough radi nesportsku pogrešku što Unicaju ponovno vraća na plus 12.

U samoj završnici, posljednjih 30-ak sekundi, malo se otvorilo Ciboni, a 18 sekundi do kraja Rozić tricom smanjuje na 71:67. Anzulović zove time out i donosi odluku da se brani posljednji napad Unicaje i pokuša sačuvati tih minus četiri. Međutim, nije uspjelo. Santiago je tri puta skakao u posljednje dvije sekunde i nakon trećeg skoka u napadu ubacio loptu kroz obruč. Cibonini centri to su samo promatrali, a Unicaja je na kraju prestigla i Ciboninih plus četiri iz prvog susreta.

Još jedno gostovanje i još jedan poraz. ostala su tek dva gostovanja do kraja prvog dijela Eurolige i to Tel Aviv i Rim. S ovakvom igrom teško je za očekivati pobjede na tim gostovanjima. Štoviše, neće biti lako pobjedu izboriti niti protiv Partizana i Joventuta u Zagrebu ukoliko se nešto ne promijeni. Jedino što Anzulovića može zadovoljiti je dobitak Andrewa Wisniewskog od kojeg je tražio značajniji napadački učinak i u ovom susretu ga apsolutno dobio. Ali što vrijedi kad ostali nisu doputovali u Malagu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!