Nogomet

Dinamo - Hajduk: Derbi bez igre i bez golova

Davor Sajko • subota, 11.03.2000.

Dinamo - Hajduk 0:0 (0:0)

Gledatelja:30.000
Suci: Kurtović (Osijek), Novosel (Vrbovec), Petrović (Valpovo)

Žuti kartoni:
NK Dinamo: Šarić (26), Biščan (41), Šokota (45) Jurić (46)
HNK Hajduk: Radeljić (25), Leko (44)

NK Dinamo: Ladić -, Tokić 5,5, Jurić 5,5, Pavlović 6,5 (66, Mujčin 5,5), Šabić 5,5, Prosinečki 5,5 (78, Mumlek 5), Šarić 5,5, Cvitanović 5 (64, Mikić 6), Tomas 5,5, Biščan 6,5, Šokota 5,5. Trener: Marijan Vlak.

HNK Hajduk: Pletikosa 6,5, Baturina 5,5, Leko 5,5, Deranja 5, Jažić 5, Andrić 5,5 (73, Bilić -), Bulat 6 (69, Gjuzelev -), Lalić 6 (41, Musa 5,5), Miladin 6, Bilić 6,5, Radeljić 6,5. Trener: Ivica Matković.

Igrač utakmice: Slaven Bilić

Audio: Matkovićevo viđenje utakmice

Nakon devet godina čekanja Zagreb je napokon dočekao derbi Dinamo - Hajduk. Bad Blue Boysi veličanstvenom su bakljadom na sjevernoj tribini započeli utakmicu. Nakon što je nekoliko BBB došlo pod južnu tribinu (?!) i počelo verbalno provocirati Torcidu, niti ovi nisu ostali dužni i započeli su bacanjem baklji na teren, da bi nešto kasnije i nekoliko stolica završilo na atletskoj stazi. BBB su se povukli na svoju tribinu, a redari su uspjeli umiriti jednog Hajdukovog navijača koji se probio na atletsku stazu.

U posljednjih nekoliko godina ovo je bio uvjerljivo jedan od najlošijih derbija. Hajduk, opterećen problemima oko utakmice s Hrvatskim dragovoljcem (iako su s optimističnim najavama o osvajanju tri boda došli u Zagreb), u ovom derbiju nije prikazao nikakvu igru. U 90 minuta Hajdukovi igrači nisu uputili niti jedan udarac na Ladićeva vrata, dok Dinamo sporom i nedorečenom igrom nije uspio slomiti bunker Hajduka.

Audio: Komentar utakmice Roberta Prosinečkog

Najsvjetlija točka ovog derbija bio je povratnik u HNL, Slaven Bilić. Svojim autoritetom unio je sigurnost u Hajdukovu momčad, a i samim svojim pristupom u ovom derbiju zaslužio je epitet igrača utakmice. Bilić je u svakom trenutku bio taj koji je spuštao tenzije i nije dozvoljavao da se u nekoliko navrata utakmica pretvori u nešto što bi više sličilo američkom "wrestlingu" nego nogometu.

Povratnik Slaven Bilić vreba Mujčina (Snimio: Bojan Brčić)

Nakon početnih nekoliko minuta ispitivanja snage, laganu terensku inicijativu preuzeo je Dinamo. U šestoj minuti imali su Zagrepčani izglednu priliku, međutim Prosinečki nije na vrijeme uposlio Šokotu. Nekoliko minuta kasnije, točnije u devetoj minuti, Bad Blue Boysi još su jednom priredili bakljadu i time opet podsjetili na devet godina čekanja imena Dinamo. Sudac je na trenutak bio prisiljen prekinuti utakmicu, ali prekid nije traju dugo.

Inicijativu domaćih u 11. minuti nije iskoristio Šokota, kada je iznenada lopta prošla cijeli zadnji Hajdukov red i iznenadila ga koji, je loptu, usamljen, prsima izbacio u "gol-out". Samo minutu kasnije Šokota je još jednom bio sam, ali trenutak oklijevanja bio je dovoljan da Hajdukova obrana otkloni opasnost.

Video: Udarac Bišćana glavom nakon kornera

Dinamo u tom trenutku ne dozvoljava Hajduku da predahne. Na desnoj strani izvanredno je uposlen Prosinečki, koji je iz prve loptu prebacio u sredinu, gdje je Cvitanović slabo zahvatio loptu, pa Pletikosa nije imao problema ukrotiti taj udarac. Hajduk se nakon toga uspio vratiti u igru, međutim osim nekoliko polukontri Hajduk nije ozbiljnije ugrozio Ladićeva vrata.

U 32. minuti Šokota je primio loptu na 25 metara od Pletikose, tukao, ali je vratar Hajduka uspio izbaciti loptu u korner. Do kraja prvog poluvremena igra se odvijala većinom na sredini terene uz laganu inicijativu domaćih.

Prosinečki, Leko i Šarić (Snimio: Bojan Brčić)

Pri kraju prvog dijela došlo je do sudara Lalića i Bišćana, gdje je Lalić, nažalost, izvukao deblji kraj te je morao biti zamijenjen. Nakon toga Hajdukovi su igrači s nekoliko bespotrebno grubih startova krenuli u razračunavanje, ali sudac je uspio smiriti uzavrelu situaciju i privesti kraju prvo poluvrijeme. U posljednjim trenucima prvog poluvremena nekoliko je baklji uletjelo u teren, čime je Torcida uspjela isprovocirati intervenciju specijalaca.

Drugo poluvrijeme počelo je pritiskom Dinama. U 51. minuta Pavlović je na odlično ubačenu loptu izbio sam pred Pletikosu, ali slab udarac Pletikosa skreće u korner. Tri minute kasnije Pavlović iz slobodnog udarca još jednom isprobava Pletikosu, koji se ovaj puta morao namučiti da bi izbacio loptu.

Hajduk u prvih pola sata drugog poluvremena u nekoliko navrata samo prelazi centar, i djeluje prilično bezazleno. Polovicom drugog dijela (72. minuta) Prosinečki je odlično uposlio Mikića na desnoj strani, ovaj snažno tuče, ali Pletikosa je još jednom na mjestu.

Posljednjih 15-ak minuta Hajduk je uspio uspostaviti ravnotežu i nekoliko puta zaprijetiti protunapadima, ali bez konkretne završnice. U posljednjim trenucima utakmice pobjedu Dinamu mogao je osigurati Mumlek u dva navrata. Prvo je nakon kornera loptu s prve stative Mikić glavom prebacio na drugu stativu gdje Mumlek glavom nije uspio pogoditi prazna vrata. Samo minutu kasnije nakon ubačene lopte s desne strane, Pletikosa je loše intervenirao, ispustio loptu, a poklonjenu priliku Mumlek još jednom ne koristi i šalje loptu preko vratiju.

Veliki derbi nije ispunio očekivanja. Pune tribine dale su svoj doprinos atmosferi, no na terenu igrači nisu odradili svoje. Zatvoreni Hajduk nije bio opasan protivnik, Dinamo nije znao probiti takvu formaciju gostiju. Na kraju, sasvim realan rezultat s obzirom na prikazano na terenu. Dinamo s broja jedan kreće u treći krug prvenstva, a zadnje kolo prvenstva donijet će nam utakmicu Dinamo - Hajduk na Maksimiru.

SuperSport HNL

1Dinamo 00:000
2Gorica 00:000
3Hajduk 00:000
4Istra 1961 00:000
5Lokomotiva 00:000
6Osijek 00:000
7Rijeka 00:000
8Slaven Belupo 00:000
9Šibenik 00:000
10Varaždin 00:000

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 00:000
2Gorica 00:000
3Hajduk 00:000
4Istra 1961 00:000
5Lokomotiva 00:000
6Osijek 00:000
7Rijeka 00:000
8Slaven Belupo 00:000
9Šibenik 00:000
10Varaždin 00:000

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!