Vodeni sportovi

Srčani problemi olimpijske pobjednice

Maja Giljanović • utorak, 30.01.2007.

Osvajačica zlatne olimpijske medalje s Igara 2004. u Ateni, Luo Xuejuan, povlači se uslijed zdravstvenih problema. 23- godišnjakinja, pobjednica na 100 metara prsno i osvajačica četiri zlata na SP-ima 2001. te 2003., objavila je neugodnu vijest navodeći za uzrok srčane probleme...

Medicinski su se stručnjaci, naime, usuglasili da "njeno srce više nije u stanju udovoljiti zahtjevima vrhunskog sporta". Svakodnevni život Luo, pak, nije ugrožen, ali bi iznimni sportski napori koje iziskuje plivanje na najvišim razinama bili opasni po život.

Luo je prošlog ljeta uzela dvomjesečnu stanku zbog "fizičke iscrpljenosti", a po povratku se pobjedama na kineskim kvalifikacijama plasirala na Azijske igre. U Dohi se, međutim, nakon nesvjestice na treningu nije pojavila, a dijagnoza je ostala upitna: kronični umor, niski krvni tlak ili mentalni stres. Kako bilo, skinuta je i s popisa putnika za predstojeće SP u Melbourneu, a glasine spominju i neuspješni zahvat na srcu.

Trener kineske reprezentacije Zhang je naprije opovrgnuo mogućnost prekida karijere najveće zvijezde kineskog plivanja da bi se potom požalio: "Ostali smo bez najvećeg aduta za osvajanje zlatnog odličja na OI 2008. " (na domaćem terenu u Pekingu).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!