Nogomet

Izgubljeni Lyon

Maja Giljanović • nedjelja, 04.02.2007.

Drugi uzastopni poraz po samom isteku susreta u razmaku od četiri dana pretrpjela je momčad Lyona na gostovanju kod Troyesa. Lavovi i dalje imaju značajnu prednost od 11 bodova nad najbližim pratiteljima iz Lensa, ali je evidentna igračka i njenim slijedom rezultatska kriza...

Statistika govori sama za sebe: pet odigranih susreta bez pobjede s čak tri poraza. Prvi put nakon 1983. godine. Gerardu Houllieru sada predstoji šest dana za pokušaj pronalaska izlaza iz neugodne situacije uoči gostovanja trenutno in form momčadi Lorienta, ali što je još bitnije uoči nastavka Lige prvaka i okršaja s Romom za tri tjedna. Lyon je, inače, uoči zimske stanke slovio za ekipu koja pruža najljepše partije te smo se divili razmontiranju Reala i nepodnošljivoj lakoći kojom smo ih praktički i prije okončanja prvog dijela prvenstva okrunili za nove, stare prvake Francuske. Dovoljno se sjetiti predstave na Bollaertu u kojoj su pregazili domaćina i najozbiljnijeg konkurenta, Lens (4:0). Nakon tog 17. prosinca, međutim, peterostruki je uzastopni prvak pobjedio tek Le Mans te ušao u seriju bez pobjede dosad nezabilježenu u eri predsjednika Aulasa.

Sedamnaestoplasirani uoči susreta (mjesto više nakon) domaćin je otvorio utakmicu stativom u 12. minuti Danica nakon koje Coupet sretno otklanja opasnost, a na najveću prigodu gostiju i slobodan udarac Juninha sa 25 metara u 35. minuti sjajnom paradom se iskazuje vratar Le Crom. U nastavku nismo svjedočili kvalitetnom nogometu, dapače, ne vrijedi izdvojiti nijednu suvisliju akciju s ijedne strane. Sve do četvrte minute sudačke nadoknade i kornera Lachuera nakon kojeg Nivet pogađa za senzaciju pred 15 000 oduševljenih navijača na L´Aubeu.

Iznenađujuća pobjeda Troyesa stavila je dodatni pritisak na PSG uoči njihova gostovanja na rasprodanom Velodromeu. Naime, prvi put ove sezone su Parižani bodovno izjednačeni s ekipom (Nantes) koja je trenutno u opasnosti ispadanja u niži rang. A zadatak nije mogao biti teži: 96 sati nakon velike kup-pobjede nad Lyonom iznova probuđeni Marseille je u utakmicu godine pred 58 000 vatrenih navijača predstavljao uistinu (pre)velik zalogaj. le Guenova momčad u prethodno odigrana tri prvenstvena kola još uvijek nije zabila pogodak, a Pauleta se vjerojatno ni ne sjeća posljednjeg pogotka (tek dva u 13 kola). S druge strane, pak, Emonov napad Cisse - Ribery - Nasri izaziva strahopoštovanje.

U prvom dijelu nije prštalo prigodama, igrače su pomalo sputale uzavrele strasti, ali ipak vrijedi izdvojiti 24. minutu kada pokušaj Gallarda svladava Carrassoa, ali prolazi tik pored vratnice te opasne slobodne udarce domaće momčadi kojima je prednjačio Niang. Osobito je dobar bio pokušaj u trećoj minuti nadoknade prvog dijela kojeg Landreau vadi ispod same prečke.

Drugi je dio odrađen još žešće, a Marseille u vodstvo dovodi Cisse (ponovno pozvan u reprezentaciju) koji u 69. minuti odlično reagira na Niangov udarac za zasluženih 1:0. Prednost, međutim, traje samo pet minuta prije nego što Pauleta konačno postiže svoj deveti ovosezonski gol spretnom reakcijom nakon loše intervencije domaće obrane. Do kraja susreta Marseille ipak nije uspio povratiti prednost te prvi put od početka sezone ne uspijeva ubilježiti pobjedu nakon što prvi prijeđe u vodstvo.

Le Championnat, 23. kolo, rezultati: Troyes - Lyon 1:0, Marseille - PSG 1:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!