Nogomet

Lekin Monaco preživio gostovanje u Lyonu

Maja Giljanović • subota, 23.12.2006.

Iznenađenje na Gerlandu: momčad Jerka Leke uskratila je radost pobjede peterostrukom uzastopnom prvaku u posljednjem kolu jesenskog dijela prvenstva...

Monaco je stigao na najteže gostovanje u dobroj formi sa dvije pobjede u zadnja tri susreta, a i Leko je ponovno startao u ekipi trenera Laurenta Banide. Statistika, međutim, nije najavljivala ništa dobra za momčad iz Kneževine budući je Lyon ove sezone još bolji nego lani u isto doba s ukupno 26 odigranih utakmica u kojima je ubilježio 22 pobjede, tri remija te tek jedan poraz i postigao 56 golova (primio samo 16). Ipak, nakon poraza od Rennesa u 12. kolu Lyon je kiksao u 19. odigravši tek nulu protiv petnaestoplasirane momčadi prvenstva. Utakmica je razočarala kvalitetom, Juninho je bio poprilično neraspložen, izglednijih prigoda nije ni bilo pa vrijedi izdvojiti tek sumnjivu situaciju pred vratima Coupeta u kojoj je, dojma smo, Monaco zakinut za čisti jedanaesterac nakon prekršaja Reveillerea nad Kallonom.

U ranopopodnevnom terminu svoje su, pak, susrete odigrali pretendenti na euro-plasmane Sochaux i Nancy te direktni suparnici u borbi za opstanak Troyes i PSG.

Sochauxov napad, najgori domaći s tek osam postignutih golova odnio je pobjedu nad Nancyjevim, najgorim gostujućim s mizerna dva pogotka na strani. Iako su gosti sjajno otpočeli utakmicu najprije šansom Zerke u sedmoj, koji se ne snalazi sam pred Richertom, a potom i golom Puygreniera u 10. minuti. U 15. umalo ekspresno izjednačenje, ali strijelac vodećeg gola Nancyja spretan je i u obrambenim zadacima te zaustavlja pokušaj Quercie. U 50. Bracigliano sprečava izjednačenje, a u 53. Birsu tek centimetri dijele od prečke. Nancy pokušava sačuvati prednost braneći se s osmoricom, međutim, Correina ekipa ipak ne izdržava pritisak u 62. kada Ziani zasluženo pronalazi put k mreži. U 65., pak, potpuni preokret stiže dosuđenim jedanaestercem zbog prekršaja Puygreniera kojeg svojim drugim pogotkom u sva tri boda pretvara Ziani. U 84. drugi žuti dobiva Curbelo čime donosi i kraj nadanjima Nancyja u pozitivan rezultat. Tako jedna od ekipa ipak na praznike odlazi s pobjedom nakon ovotjednih ispadanja iz Liga kupa.

Parižani su na gostovanje kod Troyesa stigli znajući da će se, ukoliko dođe do po njih nepovoljnih poklapanja rezultata (pobjede Valenciennesa i Nice), naći u vrlo delikatnoj poziciji. Dodatno su oslabljeni došli i neigranjem Rothena i Paulete, a u momčad se razumljivo uvukla nervoza nakon u posljednje vrijeme osvojena tek tri od mogućih 18 bodova. Stoga su odlučno krenuli od samog početka: u trećoj opasan je pokušaj Hellebuycka, u petoj i 11. prijeti Kalou, u 16. Pancrate, ali siguran je domaći vratar Le Crom. U 48. minuti Diane ga konačno svladava, ali radost gostiju traje samo do 73. i izjednačujućeg gola kojeg postiže Ba iz praktički jedine dotad suvislo odigrane domaće akcije. U konačnici je Gigliotti umalo donio i potpuni preokret iz slobodnog udarca, ali Landreau iz dva pokušaja ipak spašava bod.

Lens je stigao u goste Nici s čak četvoricom napadača u startnoj postavi što se treneru Gillotu itekako isplatilo budući su sva tri osvojena boda vratila njegovu momčad na drugu poziciju s 15 bodova zaostatka za Lyonom. Domaćin je, pak, nakon tri uzastopna prvenstvena remija, upisao poraz na svom Municipalu. A krenulo je odlično, u 26. Bjelokoščanin Kone je sjajnim volejem svladao Itandjea te se činilo da su gosti još uvijek pod dojmom prošlotjednog teškog domaćeg poraza od Lyona. U 62. je Kovačević zaradio i drugi žuti pa je pozitivan rezultat Lensa izgledao miljama daleko. U 66. Vahirua umalo podebljava prednost, a sve se okreće nesmotrenošću Apama koji u šesnaestercu sapliće Arunu za najstožu kaznu koju u 73. u izjednačenje pretvara Jussie. Samo pet minuta kasnije, Aruna sam posprema loptu u mrežu domaćina koji više nije smogao snage uzvratiti, tek je Varrault zaradio izravni crveni karton zbog krvničkog starta nad Arunom.

Dvoboj momčadi iz sredine ljestvice odigran je između Lorienta i Rennesa. Domaćin je najavljivao pobjedu da u stilu obilježi proslavu 80. godišnjice osnivanja kluba dok je gost tražio bodove nakon razočaravajućeg ispadanja iz Liga kupa. Igrom je susret potpuno razočarao, vrijedi izdvojiti tek pokušaje Le Pena u 5. i 8. iz slobodnih udaraca te s druge strane Cheyroua, također iz slobodnjaka sa 20 m. U nastavku obje su su momčadi zadovoljile podjelom bodova pa nije zabilježen praktički nijedan iole suvisli napad do isteka devedesete.

Derbi začelja odigrali su Valenciennes i posljednjeplasirani (usprkos vrijednoj prošlotjednoj pobjedi protiv Lillea) Sedan. Na svom Nungesseru, domaćin je ubilježio vrlo vrijedna tri boda, a prvi je gol stigao u 13. minuti kada Savidan koristi jedanaesterac dosuđen nakon prekršaja na Roudetu. U 19. Mater zabija svoj prvoligaški prvijenac te podebljava vodstvo, a u 53. Regnault brani Hasslijev pokušaj za očuvanje kakve-takve nade u Sedanov povratak u utakmicu. Job glavom na ubacivanje Pujola u 69. smanjuje rezultat da bi Badiane u 85. nespretnom reakcijom iz neposredne blizine prokockao idealnu prigodu za izjednačenje.

Lille je, pak, protiv Auxerrea tražio prvu domaću pobjedu nakon skoro dva mjeseca. U prvom poluvremenu Puelova je momčad najbliže vodstvu stigla u 37. kada Youlin udarac spektakularnom paradom skida pridošlica iz Nancyja, Sorin. U 50. je minuti Gvinejac ipak precizniji i koristi nevjerojatnu pogrešku Kaboula. Međutim, samo četiri minute kasnije Akaleov udarac se nezgodno odbija od Lilleove obrane te vara Malickog. Do kraja susreta ne samo da domaćin nije uspio pobijediti već treba biti presretan nakon što izgledne prigode ne koriste u 65. Akale te u 75. i 87. Jelen.

Tolouse je sa pet poraza u zadnjih sedam utakmica ugostio momčad Nantesa koja je tražila pobjedu u slučaju koje bi se pridružila Troyesu i napustila zonu ispadanja. Bergougnoux u 21. te Elmander u 47. propustili su svladati Stojkovića u njegovom, vjerojatno, posljednjem nastupu za kanarince budući nakon zimske stanke među vratnice staje Fabien Barthez. Pola sata prije kraja susreta Nantes odnekud pronalazi inspiraciju te najprije u 62. Rossi iz slobodnog udarca sa 25 m ostavlja Doucheza nemoćnim da bi potom u 68. Cetto nakon kornera iskoristio slabu reakciju obrane Toulousea. U 77. minuti Emana nesmotreno gubi loptu i već je 3:0, a konačan rezultat u 86. postavlja Diallo.

A nakon uspjeha protiv Saint Etiennea u Liga kupu, momčad Bordeauxa je nastavila s dobrim rezultatima. Na Chaban-Dalmasu je, naime, svladan Le Mans. Ekipa Ricarda Gomesa dominirala je cijelim susretom, ali najizglednija prigoda prvog poluvremena je ona Brazilca Grafitea čiji je udarac zamalo neprecizan. U nastavku iz praktički prve čiste prigode Cid u 61. postiže vodeći, pokazat će se, pobjedonosni pogodak. Najveću prigodu za izjednačenje ne koristi u 79. minuti Bangoura čiji dobar pokušaj sigurno brani Rame za ipak zasluženu pobjedu žirondinaca.

Slijede tri tjedna zimske pauze te nastavak prvenstva 13. siječnja 2007.

Rezultati, 19. kolo:
Sochaux - Nancy 2:1, Valenciennes - Sedan 2:1, Bordeaux - Le Mans 1:0, Toulouse - Nantes 0:4, Lyon - Monaco 0:0, Nice - Lens 1:2, Troyes - Paris SG 1:1, Lorient - Rennes 0:0, Lille - Auxerre 1:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!