Tenis

Ljubičić od poraza do finala

Branimir Korać • petak, 05.01.2007.

Ponovno je Ivan Ljubičić pokazao pravi karakter i preokrenuo već gotovo izgubljen meč. U polufinalu Dohe raspoloženi Robin Soderling stvorio mu je dosta problema, ali Ivan je ipak u ključnim trenucima meča pokazao zašto je peti igrač svijeta i s 3:6, 6:4, 7:6(5) otišao u finale...

Robin Soderling odličan je igrač, stilom netipičan Šveđanin, ali vrlo neugodan, jakog servisa i agresivne igre s osnovne linije. U Dohu je došao u dobroj formi i znalo se da će Ivan morati jako "zapeti" ako želi ući u finale. Većim dijelom meča nije sve išlo prema planu, Soderling je konstantno izgledao kao taj koji je bliži finalu, ali kao i protiv Južnjija dan ranije, Ivan je bio taj koji je u pravo vrijeme znao povući pravi potez.

I protiv Soderlinga je prilično loše otvorio meč i brzo došao do zaostatka. Kod 3:2 Soderling je napravio break i rutinski uzeo prvi set. Ivan je dosta griješio, bio previše pasivan, a takva igra Soderlingu je savršeno odgovarala.

Vezane vijesti

Na početku drugog seta ponovno Šveđanin dolazi vrlo blizu velike prednosti, ali ovaj put Ivan se izvlači. Kod 2:2 Soderling je imao 15:40 koje nije uspio realizirati i za tim će kasnije dosta žaliti. Za razliku od njega, Ivan je imao jednu priliku za oduzimanje servisa i odmah ju iskoristio. Bilo je to u najvažnijem trenutku, kod 5:4 na servis Soderlinga i Ljubičić tjera Robina na pogrešku za drugi set 6:4.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Komplikacije dolaze već na startu trećeg seta kada Soderling odmah radi break za 1:0 i tu prednost ne ispušta do završnice seta. Vidno nervozni Ivan pokušavao je stvoriti pritisak na servis protivnika, ali nije uspijevao. Kod 5:3 Soderling ima jedine dvije meč lopte u cijelom susretu i to na Ivanov servis kada dolazi do 15:40. Ne koristi ih, Ivan se spašava i Soderling kod 5:4 ima servis za meč. Došao je do 30:15 i nakon toga Ljubičić s dva krasna udarca dolazi do 30:40, Soderling griješi i Ivan ima 5:5.

Set odlazi u tie-break gdje Soderling dolazi prvi do mini breaka i 3:1, ali Ljubičić tada radi seriju 5:1 i ima dvije meč lopte. Do 6:4 Ivan je došao nakon prve dvostruke servis pogreške Soderlinga u meču - poklon koji je dobrodošao. Kod 6:5 Ivan servira za meč, ubacuje as i započinje slavlje.

Ponovno je s lakoćom pogađao aseve, ubacio ih je 21, ali i imao manje osvojenih poena na protivničkom servisu. Općenito gledano Soderling je ubilježio čak 11 poena više od Ljubičića, ali naš tenisa je prošao dalje.

U finalu će igrati Andyja Murraya koji je iznenadio prvog nositelja Nikolaja Davidenka sa 7:5, 6:2.

ATP Doha, polufinale:
Ivan Ljubičić (HRV, 2) - Robin Soderling (ŠVE) 3:6, 6:4, 7:6(5), Andy Murray (GBR, 4) - Nikolaj Davidenko (RUS, 1) 7:5, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!