Košarka

Fiba Eurokup ide dalje

Dalibor Kraljik • utorak, 09.01.2007.

Danas se utakmicama prvoga kola drugoga kruga, nastavlja natjecanje šesnaest najboljih momčadi Fiba Eurokupa...

Nakon odigranoga posljednjega, šestoga kola prvoga kruga Fiba Eurokupa, formirane su nove četiri skupine u koje su se plasirale najbolje dvije momčadi svake od osam skupina. Šesnaest će se momčadi u šest utakmica, počevši od 9. siječnja pa sve do 20. veljače, boriti za prva dva mjesta u skupini koja vode u četvrtfinale. U daljnjem tekstu ćemo ukratko predstaviti svaku od skupina tako što ćemo se osvrnuti na postignuti rezultat kluba u prvome krugu natjecanja Fiba Eurokupa i upoznati s trenutnom formom kluba uzevši kao mjerilo trenutnu poziciju na tablici domaćega prvenstva i postignuti rezultat u kontinuitetu od barem pet posljednjih odigranih utakmica.

Skupina I

U ovoj skupini nalaze se Club Estudiantes (Španjolska), Liege Basket (Belgija), BC Šiauliai (Litva) i DTL EKA AEL Lemesos (Cipar).

Estudiantes je u ovu skupinu došao iz skupine A u kojoj je zauzeo prvo mjesto sa samo jednim porazom. Prilično uvjerljiv u Fiba Eurokupu, ali nimalo uvjerljiv u španjolskom prvenstvu u kojemu se nalazi tek na 14. mjestu s omjerom 6-10 i čak sedam uzastopnih poraza. Sudeći po trenutnoj formi, Estudiantes bi danas, iako na domaćem terenu, mogao imati problema s AEL-om.

AEL je u ovu skupinu došao kao drugi iz skupine H i omjerom od 4-2, ostavivši iza sebe francuski ASVEL i nizozemski Amsterdam. AEL je trenutno prvi klub ciparske košarkaške lige sa samo jednim porazom u deset odigranih susreta.

Liege je u svojoj skupini E zauzeo prvo mjesto s jednim porazom iz četiri susreta (ova skupina imala je samo tri kluba). U belgijskome košarkaškome prvenstvu nalazi se tek na sedmome mjestu s negativnim omjerom od sedam pobjeda i deset poraza. U zadnjih pet odigranih utakmica zabilježio je dvije pobjede od moguće pet (2/5).

Liege će se u prvome kolu na domaćem terenu susresti s litavskim Šiauliaiem koji je jedini klub drugoga kruga koji se u daljnje natjecanje uspio plasirati unatoč negativnom omjeru pobjeda i poraza (2-4) koji je ostvario u svojoj skupini D. U litavskoj se košarkaškoj ligi trenutno nalazi na četvrtome mjestu (omjer 5-3 i 5/5).

U ovoj skupini, prema dosadašnjim rezultatima u Fiba Eurokupu i trenutnoj formi, kao favorite možemo izdvojiti Estudiantes i AEL, kojima bi Liege ipak mogao zadavati probleme, dok je za Šiauliai i plasman u ovu fazu natjecanja već s(p)retan uspjeh.

Fiba Eurokup, raspored prvoga kola, 9. 1. 2007.: Estudiantes - AEL (20:30), Liege - Šiauliai (20:30)

Skupina J

U skupini J nalaze se Dinamo Moskva Region (Rusija), Maroussi Atena (Grčka), SC Azovmaš Mariupol (Ukrajina) i ASK Riga (Letonija).

Dinamo MR se u ovu skupinu plasirao kao prvoplasirani klub skupine B, s jednim porazom i pet pobjeda. Trenutno je sedmi klub ruskoga košarkaškoga prvenstva (6-5 i 3/5).

Dinamov današnji protivnik ASK, došao je u ovu skupinu neutralnim učinkom (3-3) i drugim mjestom skupine F. Maroussi i ASK su opet dospjeli u istu skupinu. ASK je bio drugi, dok je Maroussi učinkom 5-1 zauzeo prvo mjesto tadašnje F skupine. U njihova dva međusobna susreta u skupini, grčki predstavnik je oba puta bio bolji. Maroussi je trenutno sedmi u grčkoj ligi s negativnim omjerom 5-7 i tri pobjede u zadnjih pet utakmica, dok je letonijsko prvenstvo tek počelo, a ASK ga je otvorio porazom.

Azovmaš dolazi s drugoga mjesta najizjednačenije skupine, skupine C, u kojoj su čak tri kluba imala isti omjer pobjeda i poraza (4-2). U ukrajinskom prvenstvu nalazi se na trećem mjestu (10-2 i 4/5).

Ova skupina čini se prilično izjednačena, s blagim favoritima Dinamom i Maroussijem.

Fiba Eurokup, raspored prvoga kola, 9. 1. 2007.: Dinamo MR - ASK (19:00), Maroussi - Azovmaš (21:00)

Skupina K

U ovu skupinu plasirali su se Lokomotiv Rostov (Rusija), Türk Telekom S.C. (Turska), Spirou Charleroi (Belgija) i Panionios BC Atena (Grčka).

Lokomotiv u ovu skupinu dolazi kao prvoplasirani klub skupine C s ubilježene četiri pobjede u šest susreta. U izuzetno jakom ruskom košarkaškom prvenstvu nalazi se na petome mjestu, s omjerom 7-4 i četiri pobjede u zadnjih pet kola.

Türk i Panionios bili su sudionici iste skupine prvoga kruga natjecanja. Türk je imao samo jedan poraz koji mu je nanio upravo Panionios. Türk je trenutno na prvome mjestu domaćega prvenstva sa fantastičnim omjerom od 13-1. Taj jedini poraz doživio je upravo u zadnjih pet utakmica.

Panionios je bio nešto manje uspješan od Türka zabilježivši, uz jedan poraz od turskoga predstavnika, još jedan dodatni poraz od CSKA iz Sofije. U grčkome se prvenstvu Panionios nalazi na četvrtome mjestu (8-4 i 3/5).

Možemo reći da belgijskome klubu Spirou Charleroi dobro ide; s dva poraza plasirao se u drugi krug Fiba Eurokupa, dok se u belgijskome prvenstvu nalazi na prvome mjestu sa samo četiri poraza iz 18 utakmica i pet pobjeda u zadnjih pet susreta.

Poput skupine J i ova skupina se čini dosta izjednačena. Türk je možda blagi favorit, ali će mu Lokomotiv i Panionios zasigurno biti veliki konkurenti. Također, ne smijemo zanemariti niti Charleroi koji je u dobroj formi i koji će zasigurno htjeti postići dobar rezultat.

Fiba Eurokup, raspored prvoga kola, 9. 1. 2007.: Türk - Charleroi (19:15), Lokomotiv - Panionios (19:30)

Skupina L

U skupini L nalaze se Akasvayu Girona (Španjolska), VidiVici Bologna (Italija), JDA Dijon Basket (Francuska) i BC Kalev (Estonija).

Girona je jedina momčad koja je neporažena prošla kroz prvi krug natjecanja. Ubilježila je šest pobjeda u šest susreta i koš razliku +87. U vjerojatno najjačoj europskoj ligi, Španjolskoj, nalazi se na izvrsnom trećem mjestu (12-4) sa samo jednim porazom u posljednjih pet susreta. To je statistika koju Gironu svrstava u najuži krug favorita za dobar rezultat u Fiba Eurokupu.

Uz Gironu, tu je i talijanski VidiVici, prvoplasirani klub skupine H kojega je do sada uspio poraziti samo ciparski AEL. VidiVici je drugi klub Italije s omjerom 11-3 i samo jednom izgubljenom utakmicom u zadnjih pet kola.

VidiVicijev prvi protivnik bit će francuski predstavnik Dijon. Dijon je s dva poraza bio na drugome mjestu skupine A, dok se u francuskoj košarkaškoj ligi nalazi na petome mjestu (9-7 i 3/5).

Estonski Kalev dolazi iz skupine E, u kojoj je ostvario učinak od dvije pobjede i isto toliko poraza, s negativnim omjerom primljenih i postignutih koševa (-1). U estonskoj košarkaškoj ligi nalazi se na drugome mjestu (14-4 i 4/5).

Girona i VidiVici favoriti su ove skupine, dok će se Dijon i Kalev vjerojatno samo boriti za prestiž trećega mjesta.

Fiba Eurokup, raspored prvoga kola, 9. 1. 2007. Virtus - Dijon (20:30): 10. 1. 2007. Girona - Kalev (20:30)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!