Tenis

Janković ispustila Clijsters

Maja Giljanović • petak, 12.01.2007.

Treća nositeljica 600.000 $ vrijednog WTA turnira u Sydneyju Belgijka Kim Clijsters u šestom je međusobnom susretu izborila i šestu pobjedu čime je privela kraju niz nepobjedivosti Jelene Janković...

21-godišnja Beograđanka je, naime, kao pobjednica prošlotjednog turnira na Novom Zelandu (Zvonareva) i nastavljanjem sjajnih predstava i u Australiji pobjedama nad Hingis, Mauresmo i Vajdišovom ušla u dvoboj s petom igračicom svijeta sa skorom 9:0.

Činilo se da će pasti i Clijsters kada je od sljedećeg tjedna 11. igračica WTA liste razriješila prvi set breakom u osmoj igri. Drugi je set krenuo u smjeru Janković oduzimanjem servisa pri 2:2, a prigodu za konačan udar, Srpkinja ne koristi pri vodstvu od 4:2. Clijsters se nekako spašava te u sljedećem gemu napokon koristi petu break prigodu nakon što je Janković propustila sigurnu loptu za vodstvo 5:2. Obrati se nastavljaju te Belgijka ponovno gubi svoj početni udarac, ali Janković ni sada ne uspijeva završiti započeto. Hrabrom igrom Clijsters spašava meč-loptu, a odluka u konačnici stiže u trinaestoj igri u kojoj se Janković gubi te je Belgijka ostavlja na tek jednom osvojenom poenu. Treći je set, pak, slutio na čistu formalnost.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Očekivalo se da će Janković jednostavno puknuti. Što ne bi iznenadilo jer je i uoči samog finala bilo upitno hoće li se uspjeti oporaviti nakon preko dva sata bitke s Vajdišovom na nepodnošljivoj vrućini. Uz to, dvaput zatražena pomoć fizioterapeuta čak je upućivala i na mogućnost predaje susreta jer se osvajačica dviju titula na WTA touru borila s žuljevima, istegnućem prepona te bolom u leđima.

Na predaju ipak nije ni pomišljala: "Jako je teško, zbog vrućine i svega. Ali ne volim odustajanja. Nije važno na kojem sam turniru, uvijek želim dati najviše što mogu." Najviše se danas, ipak, nije pokazalo dovoljnim, a Clijsters je odmah na startu trećeg seta osiguravši break preuzela inicijativu te projurila do 4:0 vodstva. Janković, međutim, grize te smanjuje na 4:3. 23-godišnjakinja, ipak, zadržava hladnu glavu te nakon preko dva i pol sata teške borbe slavi s konačnih 6:4, 6:7(1), 6:4.

Unatoč prvobitnom razočaranju nakon izgubljenog praktički dobivenog susreta, Janković je zasigurno presretna startom sezone dijametralno suprotnim od prošlogodišnjeg kada je zabilježila čak 10 uzastopnih poraza u prvim kolima te prvu pobjedu upisala tek u svibnju mjesecu. Najbrže napredujuća igračica, po riječima same Clijsters, bit će izuzetno opasna u Melbourne Parku u kojem dosad nije prošla dalje od drugog kola, a meč otvaranja igra protiv Kanađanke Wozniak.

WTA Sydney, finale: Clijsters (BEL, 3) - Janković (SRB) 4:6, 7:6(1), 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolWTA Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!