Tenis

Mario ide na Roddicka, slavili favoriti

Ivana Spahija • petak, 19.01.2007.

Peti dan Australian Opena nije donio previše iznenađenja. Većina favorita osigurala je svoje mjesto u osmini finala, a jedino je povratnica Serena Williams uspjela pomrsiti račune petoj nositeljici, Ruskinji Petrovoj...

Novak Đoković u četiri je seta svladao Tajlanđanina Udomchokea i tako rezervirao mjesto u osmini finala gdje ga čeka najteži mogući protivnik, prvi nositelj Federer. Prvi set je relativno lako otišao u korist Đokovića, bilo je 6:3. I kroz drugi set se nastavila dominacija mladog Srbina koji je sa rezultatom 6:4 poveo 2-0 u setovima. Treći set donio je probleme za Đokovića, tim više što mu je pri vodstvu 6:5 Udomchoke oduzeo servis i smanjio na 2-1 u setovima. Đoković je u posljednjem, četvrtom setu pokazao kvalitetu svoje igre, Udomchoke je uspio osvojiti tek jedan gem.

Mardy Fish nije se puno namučio protiv veterana, Australca Arthursa, koji je nakon Fishevog vodstva od 3:0 u prvom setu predao meč Amerikancu. Fisha u osmini finala čeka Španjolac Ferrer koji je nakon maratonskog meča i pet setova svladao 20. nositelja Štepaneka. Španjolac je nakon Štepanekova vodstva od 2-0 u setovima uspio preokrenuti meč u svoju korist i osigurati mjesto među 16 najboljih.

Vezane vijesti

Prvi nositelj i glavni favorit za naslov, Švicarac Roger Federer, rutinski je u tri seta svladao Rusa Južnjeg. Prva dva seta završila su identičnim rezultatom, 6:3, dok je u trećem setu Južnji malo pojačao svoju igru, uspio dovesti do tie breaka u kojem je ipak uspješniji bio Federer.

Sedmi nositelj Tommy Robredo u četiri je seta došao do pobjede nad Amerikancem Querreyjem. Robredo je tijekom cijelog meča igru držao na visokoj razini, pao je jedino krajem drugog seta kada je nakon tie breaka Querreyju prepustio set. U posljednja dva seta Španjolac je Querreyju prepustio samo tri gema i sa rezultatom 6:4, 6:7, 6:2, 6:1 plasirao se u osminu finala gdje će se susresti sa Francuzom Gasquetom.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

A upravo se Gasquet dosta namučio za ulazak u osminu finala, nije mu bilo lako protiv raspoloženog sunarodnjaka Monfilsa, kojeg je pobjeda nad Marcosom Baghdatisem inspirirala i u ovom susretu. U prvom setu dominirao je Gasquet ne prepustivši Monfilsu nijedan gem, ali Monfils mu je u drugom setu uzvratio i s rezultatom 6:4 poravnao rezultat u setovima na 1-1. Monfils je bio odličan i u trećem setu gdje je imao priliku povesti, ali Gasquet je odličnom igrom spasio set (7:5). U posljednjem, četvrtom setu Monfils je polagano pao, Gasquet je to iskoristio i priveo meč kraju uz konačan rezultat 6:0, 6:7, 7:5, 6:3.

Andy Roddick ipak je bio prejak za Marata Safina koji se nakon nekoliko maratonskih mečeva uspio probiti do trećeg kola. Ovaj put nije bilo tako neizvjesno, iako je Safin imao prilike i drugačije završiti meč. Roddick je pobijedio nakon četiri odigrana seta i tako postao protivnik našeg Marija Ančića u osmini finala. U prvom setu Safin je napravio break za 4:3 kojeg je ubrzo prokockao pa je Roddick ipak osvojio set u tie breaku. U drugom setu Safin je došao do nevjerojatnih 4:0 i uspio izjednačiti na 1-1 u setovima, bilo je 6:2 za Safina u drugom setu. U nastavku je Roddick preuzeo inicijativu, dobio treći set sa 6:4 i otvorio četvrti sa nekoliko vrlo dobrih poena. Safin se nije predavao pa je i četvrti set, a tako i meč, odlučen u tie - breaku gdje je spretniji ipak bio Roddick.

Tenisači, treće kolo: Federer (Švicarska, 1) - Južnji (Rusija, 25) 6:3, 6:3, 7:6, Đoković (Srbija, 14) - Udomchoke (Tajland) 6:3, 6:4, 7:5, 6:1, Gasquet (Francuska, 18) - Monfils (Francuska) 6:0, 4:6, 7:5, 6:3, Robredo (Španjolska, 7) - Querrey (SAD, WC) 6:4, 6:7, 6:2, 6:1, Fish (SAD) - Arthurs (Australija, WC) 3:0, predaja Arthurs, Ferrer (Španjolska, 16) - R. Štepanek (Češka, 20) - 6:7, 4:6, 6:0, 6:4, 6:3, Ančić (Hrvatska, 9) - Hrbaty (Slovačka, 22) 6:3, 6:2, 6:1, Roddick (SAD, 6) - Safin (Rusija, 26) 7:6, 2:6, 6:4, 7:6 .


Kod tenisačica, Amelie Mauresmo rutinskom je pobjedom nad Čehinjom Birnerovom ušla u osminu finala. U prvom setu Francuskinja je Birnerovoj prepustila tri gema, dok je u drugom setu još više pojačala svoj ritam igre te je Birnerova uspjela osvojiti samo jedan gem. U osmini finala Mauresmo će igrati protiv Čehinje Safarove koja je svoje mjesto među najboljih 16 dobila zahvaljujući predaji Bjeloruskinje Jakimove. Susret Mauresmo - Birnerova obilježila je bizarna situacija kada je Mauresmo zatražila provjeru "oka sokolova", na ekranu se očito vidjelo da je lopta izišla vani, ali je (greškom) pisalo da je unutra te je sudac tako i dosudio.

Serena Williams najveće je iznenađenje petog dana Australian Opena. U tri seta svladala je petu nositeljicu, Ruskinju Nadiu Petrovu. Williams je u prvom setu doživjela potpuni slom, Petrova joj je prepustila samo jedan gem i s lakoćom povela 1-0. Početkom drugog seta loša igra Amerikanke se nastavila, ali je uspjela napraviti break u odlučujućem gemu i osvojiti set rezultatom 7:5. Treći set je donio preokret, Serena Williams je demonstrirala odličan tenis i sa 6:3 slavila u odlučujućem setu. U osmini finala imat će težak zadatak protiv 11. nositeljice, Srpkinje Jelene Janković.

U ruskom dvoboju Kuznjecova - Kiriljenko, treća nositeljica Kuznjecova ipak je pokazala višu razinu igre od svoje sunarodnjakinje. Prvi set Kuznjecova je dominirala od početka do kraja, Kiriljenko je uspjela obraniti samo jedan servis - gem. Drugi set je ipak bio nešto neizvjesniji, ali je Kuznjecova napravila odlučujući break i konačnim rezultatom 6:1, 6:4 plasirala se u osminu finala gdje je čeka Izraelka Peer.

Jelena Janković nastavlja svoj impresivan niz pobjeda, ovaj put je pala Bjeloruskinja Azarenka. Ukupno sedam gemova u dva seta je mlada Srpkinja prepustila Azarenki i s rezultatom 6:3, 6:4 ušetala u osminu finala gdje će igrati protiv Serene Williams. Bit će to zanimljiv dvoboj, Williams se pomalo vraća starim navikama pobjeđivanja, a Janković je pokazala da itekako zna igrati protiv onih najvećih.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Elena Dementijeva bez većih problema svladala je Talijanku Camerin rezultatom 6:1, 6:3. Posebno dobru igru sedma je nositeljica pokazala u prvom setu gdje je doslovno izmučila Camerin prepustivši joj samo jedan gem. U osmini finala susrest će se sa Čehinjom Vaidisovom koja je s dva puta po 6:4 kući poslala Slovenku Srebotnik.

Posljednji, ujedno i najduži meč u ženskoj konkurenciji, odigrale su Francuskinja Tatiana Golovin i Izraelka Shahar Peer. Prvi set je otišao na stranu Golovin, s lakoćom ga je osvojila rezultatom 6:3. Pri kraju drugog seta Peer je pri rezultatu 5 - 5 napravila break, sačuvala svoj servis i s rezultatom 7:5 otvorila treći, odlučujući set. Golovin je imala meč u rukama, ali odlučna Peer je sačuvala hladnu glavu te je i ovaj set okrenula u svoju korist. Tome su uvelike pridonijeli i loši servisi Francuskinje, što je Peer itekako znala iskoristiti.

Tenisačice, treće kolo: S. Williams (SAD) - Petrova (Rusija, 5) 1:6, 7:5, 6:3, Janković (Srbija, 11) - Azarenka (Bjelorusija) 6:3, 6:4, Peer (Izrael, 16) - Golovin (Francuska, 20) - 3:6, 7:5, 7:5, Kuznjecova (Rusija, 3) - Kiriljenko (Rusija, 26) 6:1, 6:4, Dementijeva (Rusija, 7) - Camerin (Italija) 6:1, 6:3, Vaidišova (Češka, 10) - Srebotnik (Slovenija, 21) 6:4, 6:4, Safarova (Češka) - Jakimova (Bjelorusija) 6:3, predaja Jakimova, Mauresmo (Francuska, 2) - Birnerova (Češka) 6:3, 6:1.

Pridodajmo i to da se Jelena Kostanić nije uspjela plasirati u treće kolo parova, od nje i Amerikanke King bolje su bile Dechy i Zvonarjeva. Prvi set je nakon tie - breaka otišao na stranu Kostanić i King, ali u drugom setu dominirale su Dechy i Zvonarjeva koje su u trećem setu potpuno slomile hrvatsko - američki par i s rezultatom 6:7, 6:4, 6:0 prošle u sljedeće kolo.

Tenisačice, parovi, drugo kolo: Dechy (Francuska)/Zvonarjeva (Rusija) - Kostanić (Hrvatska)/King (SAD) 6:7, 6:4, 6:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolGrand Slam
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!