Rukomet

Norvežani lako, Mađari u čudesnoj završnici šokirali Dansku

Tomislav Globan • subota, 20.01.2007.

Na svoju premijeru na Svjetskom prvenstvu najduže su morale čekati reprezentacije skupine E. Natjecanje u toj skupini u Kielu su otvorile Norveška i Angola. Očekivano, Afrikanci su Skandinavcima poslužili tek za nešto lakši trening uoči pravih iskušenja koja ih očekuju narednih dana. U drugoj utakmici skupine E dogodilo se i prvo veliko iznenađenje prvenstva. U velikoj i dramatičnoj završnici Mađari su u manje od pet minuta nadoknadili zaostatak od četiri pogotka i doveli treću momčad Europe u opasnost od ispadanja već u prvom krugu SP-a...

Iako kvalitetom inferiorna, reprezentacija Angole u uvodnih je desetak minuta utakmice uspjela favorizirane Norvežane držati u egalu. U tim se minutama igralo vrlo efikasno s obje strane tako da su gledatelji već u prvih osam minuta vidjeli 10 pogodaka. Međutim, otpor Angole nije potrajao. U narednih 20 minuta postižu tek dva pogotka, što Norvežani ne propuštaju iskoristiti i u 28. minuti vode 18:6. Do kraja poluvremena gledamo igru gol za gol i na odmor se odlazi s do tada najvećih 13 pogodaka razlike - 21:8 za Norvešku.

U nastavak skandinavska momčad ulazi još furioznije. Angola bez prave ideje i znanja u fazi napada čak 15 minuta ne uspijeva postići gol pa Norveška serijom 11:0 odlazi na velikih 32:8. Afrička momčad postaje "dvocifrena" tek u 49. minuti, a Norvežani u revijalnom tonu najveću prednost u utakmici, +28, dostižu u posljednjoj minuti. Završilo je 41:13 što je ujedno i najuvjerljivija pobjeda 1. kola Svjetskog prvenstva.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Loke i Buchmann s devet, odnosno osam pogodaka, dok je kod Angole s četiri pogotka najbolji bio Manuel Dias.


U kielskoj Ostseehalle pred 10.000 gledatelja, Danci su bolje otvorili utakmicu i već se u 10. minuti odvajaju na četiri pogotka prednosti. Semafor je tada pokazivao rezultat 7:3, no vrlo brzo Mađari odgovaraju i trima pogotcima u nizu vraćaju utakmicu u rezultatsku izjednačenost. Igralo se potom gol za gol, a Danci su konstantno održavali minimalnu prednost. Međutim, završnica prvog dijela potpuno pripada našim susjedima. U 26. minuti izjednačuju rezultat na 11:11, da bi sjajnom igrom u obrani zaslužili otići na odmor s prednošću od 11:13.

Teško stečenu prednost Mađarska ispušta već u prvih pet minuta nastavka kada serijom 4:0 Danska od dva gola minusa dolazi do dva gola plusa. Mađari u 39. minuti uspijevaju još jednom doći do izjednačenja (16:16), no službeno treća reprezentacija Europe tada preuzima kontrolu nad utakmicom i odlazi na 19:16. Danci su mirno čuvali prednost do pred sam kraj, a u 55. minuti dolaze na maksimalnih +4, bilo je tada 28:24 i činilo se - sve je riješeno.

A onda - drama. U samo tri minute Mađari postižu četiri pogotka zaredom, a na vratima sjajni Nenad Puljezević brani čuda i dvije minute prije kraja semafor pokazuje rezultat 28:28. Potom do tada besprijekorni Lars Christiansen (šut 10/10) promašuje zicer za vodstvo, što protivnici kažnjavaju i dolaze do potpunog preokreta i vodstva 28:29. Danci zatim nešto više od minutu prije kraja iznuđuju sedmerac, no umjesto Christiansena odgovornost preuzima Boldsen, a junak utakmice Puljezević brani vjerojatno ključnu loptu meča. U infarktnoj posljednjoj minuti obje su momčadi postigle po jedan pogodak, da bi zadnji napad kod rezultata 29:30 imali Danci, no Christiansen ponovno promašuje zicer i šalje Mađare u zagrljaj i veliko veselje.

Osim Puljezevića, jedan od junaka mađarske reprezentacije sa sedam pogodaka bio je Gergö Ivancsik, dok je kod Skandinavaca čak deset pogodaka postigao Christiansen. Brončani sa posljednjeg Europskog prvenstva će se sada morati "vaditi" u preostale dvije utakmice i ukoliko ne pobijede u posljednjem kolu Norvešku mogli bi se od Svjetskog prvenstva oprostiti već u ponedjeljak. Kakvo bi to iznenađenje bilo!

Skupina E, 1. kolo:
Danska - Mađarska 29:30 (11:13), Norveška - Angola 41:13 (21:8).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!