Košarka

Većina je - odahnula...

Bernard Jurišić • četvrtak, 06.04.2000.

Europatrade - natrag u niži rang (Snimio: Dražen Patarčić)

Knjiga uspomena na sezonu 1999/2000, za osam klubova A-1 lige zatvorena je već u ranoj fazi mjeseca travnja. Borbu za titulu nastavljaju četiri kluba, Zadar, Cibona VIP, Split CO i Zagreb, mini-ligom, a potom i doigravanjem. Ovog puta nećemo o onima koji tek kreću u prave okršaje, danas ćemo priču posvetiti onima "iza kulisa". Što su nam otkrile upravo završene 22 runde našeg domaćeg loptanja pod koševima? Tko je razočarao, tko iznenadio, što smo to pratili i iščekivali tijekom 22 ovosezonska vikenda? Odvrtjeli smo za vas još jednom film devetog "regularnog" dijela sezone pod hrvatskim obručima...

Tablica Kompletni rezultati

Ni treći trener ove sezone, Josip Tus, nije uspio ništa novoga “objasniti” Šibenčanima (Snimio: Dražen Patarčić)

Četvorka koja nastavlja borbu za titulu tek će nam pokloniti nauzbudljivije i najvažnije razdoblje sezone, no što je s onima koji su početkom travnja otišli na gotovo polugodišnji odmor do novog prvenstva? Raspoloženja su različita, od sredine do sredine, od dvorane do dvorane. U Šibeniku će sigurno biti najzadovoljniji što je ova mučna sezona iza njih. Sezona u koju su ušli s novim ambicijama, s novom momčadi, povratnicima i negdašnjim reprezentativcima Jurićem i I.Kapovom, centrima Cvjetičaninom i Smojverom, dokazanim Rahimićem, a završili ju strjepivši do posljednjeg kola za prvoligaški opstanak, čak i u ovakvoj ligi u kojoj se kvaliteta traži mikroskopom. Usput su se na šibenskoj klupi izredala tri trenera (počeli su s Matovom, preko Perinčića do sadašnjeg Tusa, kojem su također vjerojatno odbrojeni dani), no ni jedan od njih nije mogao (znao?) shvatiti razloge zbog kojih momčad s, u našim razmjerima, vrlo respektabilnim "roosterom", iz kola u kolo tone sve dublje. Muka je za Šibenčane ipak okončana sretno, uspjeli su pobijediti Europatrade u oba susreta što je bilo dovoljno za opstanak, no sezonu 1999/2000 najradije bi iz svoje povijesti prebrisali poput krede na školskoj ploči.

Druga interesantna priča sezone zove se Kandit Olimpija. Momčad koja je u prvom kolu pokazala oštre zube zvjezdanom Zadru, kasnije pobjeđivala i Split CO i Zagreb, bila najugodnije iznenađenje i osvježenje lige, podijelivši treću poziciju sa splitskim "žutima" u omjeru 8 pobjeda i 3 poraza, drugi dio sezone obilježila je sramotnim porazima i do 50 razlike i sa svih 11 poraza u nizu. Razlog je bio u tome što su se na kraju polusezone "odlučili" prodati sve ono što je vrijedilo (Ridl, Arapović, Dillon) i u drugi dio ući sa "Voloderom i sinovima", srozavajući svoj teško stečen "mini-ugled", ali i poigravajući se s regularnošću prvenstva. Na kraju ih je od ispadanja dijelio samo još jedan poraz, s obzirom na sve viđeno u nastavku sezone - bilo bi možda i najpravednije da su ispali. No, poslužiti ćemo se učestalim terminima iz našeg sporta i konstatirati da je ipak dobro da grad kao Osijek ima košarkaškog prvoligaša. Ne ovakvog, naravno...

“Matijević sin” - bez opstanka, no ne može mu se osporiti “image” (Snimio: Dražen Patarčić)

Sedmorica “srezanih”

Čak 6 klubova tijekom ove sezone promijenilo je trenere. Rekorder je JO Šibenik, sa 3 imena na klupi. “U košu” su završili Kulenović, Škrlec, Jelovac, Kruščić, Kurtović te Matov i Perinčić a zamijenili su ih Štojs, Šestak, Spahija, Bezelj, Kulenović i Tus. Faruk Kulenović sjedio je na dvije klupe, u Svjetlosti je dobio otkaz, u Zrinjevcu novi posao...

Najveći, iako ne i jedini gubitnik ovog prvenstva je zagrebački Maksimir, sponzorski prekršten u Europatrade Samsung. "Studenti" tandema oca i sina Matijevića, plesali su u prvoligaškom društvu samo jednu sezonu, njihova "haklerska" momčad ipak nije imala kvalitetu za najjači razred. Kako će sklopiti momčad za A-2 ligu u kojoj moraju poštovati dobne granice igrača, vjerojatno će im postati najveći problem u narednim mjesecima. Iako Matijevići bruje kako ih je iz lige "planski izbacio HKS", i kako se "još prije početka sezone znalo tko mora ispasti", ipak mogu biti zadovoljni barem rezultatskim učinkom u svojoj prvoj (zasad i jedinoj) prvoligaškoj sezoni. Ostvarili su 7 pobjeda, znali smo gledati i puno lošije momčadi da ispadaju iz lige.

Kao jedino pravo pozitivno osvježenje ove godine (ne tromjesečno, poput Osječana), svakako bismo istaknuli Karlovac. Drugi novi klub u A-1 ligi (promovirani su umjesto vinkovačkog Telecompa koji je odustao od natjecanja), unatoč velikim financijskim problemima ipak je uspio sezonu završiti na visokom 7. mjestu, sa 9 pobjeda na kontu. Trener Dražen Brajković tijekom čitave sezone opominjao je kako bi "bila velika šteta da grad Karlovac ne podrži klub i da zbog besparice budu prisiljeni staviti ključ u bravu". Negdašnji zadarski biser Marko Bulić tek je u gradu na četiri rijeke doživio pravu afirmaciju, velikim dijelom sezone držeći vrh ljestvice najboljih strijelaca, zajedno s Dinom Rađom. Od sveg se srca nadamo da će karlovački klub stati na noge, jer je to ova momčad zaslužila.

Bulić, Rađa i Kus

Karlovčanin Marko Bulić završio je “regularni” dio sezone na čelu ljestvice strijelaca (25.5), a za petama mu je Dino Rađa (24.4), treći je Marcus Norris (21.8). Samo su dvojica igrača uspjela ostvariti dvoznamenkast prosjek skokova, Rađa (12.1) i Dalibor Bagarić (10.6). Najbolji asistent je Davor Kus (6.5), Arijan Komazec je drugi sa 5.3 dodavanja po utakmici. Uvjerljivi MVP lige je Dino Rađa, koji uz “double double” u koševima i skokovima ima prosjek i od 3.6 asistencija.

Posebno poglavlje zaslužuje i zagrebački tandem Benston - Zrinjevac. Oba su kluba bila duboko u mulju dna ljestvice sve do 13. kola, kada su zajednički, gotovo kao po dogovoru - zaredali sa nekoliko uzastopnih pobjeda, završivši sezonu u mirnoj sredini ljestvice. Za "zelene" sa Zrinjevca presudna je u psihološkom smislu bila pobjeda na Gripama protiv Splita, a istovremeno se poklopio i dolazak američkog braniča Rica Swansona koji je postao pravi vođa momčadi. Samo dno ljestvice i omjer 2-11, Zrinjevac je napustio serijom od 6-1, Benston je od 3-10 stigao do gotovo nevjerojatnih 10-12.

Objašnjava li to Mazique kvalitetu naše lige? (Snimio: Dražen Patarčić)

Zadovoljni mogu biti i u Rijeci statusom "prvih do". Momčad trenera Rudolfa Juge, vođena reprezentativnim razigravačem Kusom, odigrala je ujednačenu sezonu, bez velikih uspona i padova, skladno svojim ambicijama i mogućnostima. Za podizanje riječkog košarkaškog adrenalina ova momčad nije bila ni predviđena. A previše nezadovoljni neće biti ni u Slavonskom Brodu, jer ono što je zacrtano je i ostvareno - Brod će imati prvoligaša i u narednoj sezoni. Hoće li imati i možda najboljeg ovogodišnjeg Amerikanca u ligi (uz Zagrebovog Maziquea i Swansona iz Zrinjevca) - Marcusa Norrisa? Vrlo teško...

Što smo naučili iz ova 22 kola? Ono što su vjerojatno zaključili i mnogi drugi koji su neposredno i iz prve ruke pratili utakmice pred praznim dvoranama i pobjede od pedesetak razlike. Ono što se izražava ovom izjavom: Hrvatska nije sposobna imati 12 prvoligaša! Osim gostovanja Zadra, Cibone, donekle i Splita, ostale utakmice igrale su se za "statističare, roditelje i djevojke", eventualno pokojeg "ovisnika", kojih je, nažalost, sve manje. Shvatili smo i to da HKS-ov sistem dobnog ograničenja nižerazrednih natjecanja ne donosi neke velike pluseve, drugoligaške utakmice nemaju čak ni gore opisan auditorij iz A-1 lige... Vidjeli smo i da HKS nema prevelikog utjecaja na odlazak naših mladih igrača, onih koji još ne poznaju žilet, preko državne granice. Shvatili smo i još neke stvari, no tko nas za išta pita...?

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Košarka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!