Tenis

Potraga za izgubljenim samopouzdanjem

Ivor Krapac • ponedjeljak, 29.01.2007.

Marcos Baghdatis uspješno je odradio posao u prvom kolu PBZ Zagreb Indoorsa. Drugopostavljeni Cipranin je na startu turnira bez izgubljenog seta prošao Francuza Florenta Serru, koji je u završnici drugog propustio lijepu priliku za produženje meča...

Talentirani Cipranin i dalje je u potrazi za svojom najboljom igrom nakon što je na Australian Openu doživio šok neočekivanog poraza u drugom kolu protiv Gaela Monfilsa. Baghdatis je time izgubio bodove za prošlogodišnje finale prvog Grand Slam turnira sezone i pao za deset mjesta na ATP Entry listi, a normalno da mu je sve to prilično poljuljalo samopouzdanje.

Problemi drugopostavljenog Cipranina danas su se osjetili samo u drugom setu. U prvom je odigrao bez pogreške i prošao uz break za 3:2 i 5:2, dok je u nastavku sve vuklo na sličan rasplet nakon breaka za 4:3. Serra dotad nije imao odgovor na Baghdatisovu dominantnu igru s crte, a pogotovo na servis koji je drugom nositelju donio puno besplatnih poena (ukupno 15 aseva u meču).

Vezane vijesti

No, nakon što je poveo sa 6:2 i 4:3 uz servis, dogodio se veliki zastoj. "To je bilo pitanje samopouzdanja; i dalje mi je u glavi dosta dvojbi i ovo nije lako razdoblje za mene, prošao sam dva teška tjedna nakon poraza u Melbourneu. Moram što prije vratiti užitak u igri..."

Baghdatis je nakon 4:3 u drugom upao u poteškoće koje su ga skoro stajale ulaska u treći set. Serra je prvo ekspresno vratio izgubljeni servis i poravnao na 4:4, a samo dva gema kasnije, pri vodstvu od 5:4, imao i tri nevezane set-lopte protiv servisa. Na prve dvije nije mogao puno, uz Cipraninov nevraćeni prvi servis, pa as, dok mu je treća donijela najveću šansu, kraću izmjenu nakon Baghdatisovog drugog servisa koju je nepostavljeni Francuz okončao bekhendom u mrežu.

Slika 1 od 2.
Foto: Igor Petrinović

Osim te tri set-lopte, Serra je propustio lijepu priliku i u tie-breaku, u kojem je krenuo s dva mini-breaka prednosti i vodstvom od 3:0. Ni to se nije pokazalo dovoljnim.

Završnica nije izgledala uvjerljivo kao veći dio meča, no drugi nositelj ipak je našao put do pobjede bez dodatnih komplikacija. Kako je rekao, ovakav jači test trenutno mu ne smeta: "Obično ovisi o prilici i teško je reći preferiram li na startu turnira lakši ili teži meč, ali ovog puta mi je drago da nije išlo lako. Tražim samopouzdanje, moram vratiti noge i svoju najbolju igru..."

Ivo Karlović i Lovro Zovko nisu prošli prvo kolo parova. Četvrtopostavljeni češki dvojac František Čermak/Jaroslav Levinsky svladao ih je sa 7:5 i 7:6(3), a u cijelom meču vidjeli smo samo jedan break. Česi su ga napravili u završnici prvog seta.

U drugoj dionici Karlo i Zovko nisu iskoristili lijepu priliku za ulazak u odlučujući produženi tie-break. Na servisu češkog dvojca pri zaostatku od 6:5 imali su set-loptu, a Lovro ju je propustio pokušajem prolaza bekhendom koji je otišao van terena. Tie-break nije donio pravu šansu, Čermak i Levinsky završili su posao sa 7:3...

Posljednji singl dana u Ledenoj dvorani prošao je uz iznenađenje u izvedbi Marca Gicquela. 29-godišnji Francuz je sa 6:4 i 7:6(7) skinuo petopostavljenog ljevorukog Španjolca Fernanda Verdasca i time potpisao prvi pad nositelja na ovogodišnjem Indoorsu.

PBZ Zagreb Indoors, 29.1.2007., prvo kolo: Gicquel (Francuska) - Verdasco (Španjolska, 5) 6:4, 7:6(7), Dlouhy (Češka) - Phau (Njemačka) 4:6, 6:2, 7:5, Baghdatis (Cipar, 2, WC) - Serra (Francuska) 6:2, 7:6(5).

Kvalifikacije, treće kolo: Canas (Argentina, 1) - Troicki (Srbija) 6:7(4), 6:1, 7:6(1).

Parovi, prvo kolo: Čermak/Levinsky (Češka, 4) - Karlović/Zovko (Hrvatska, WC) 7:5, 7:6(3), T. Johansson/Lindstedt (Švedska) - Cibulec/Marach (Češka/Austrija) 6:1, 6:4, Aspelin/Knowle (Švedska/Austrija, 2) - Behrend/Kas (Njemačka) 3:6, 6:4, 10:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!