Tenis

Hrvatska dobila europske prvake

Ivor Krapac • ponedjeljak, 26.02.2007.

Protekli vikend prošao je u znaku još jednog velikog uspjeha hrvatskih tenisača u reprezentativnim natjecanjima, ovog puta u juniorskim kategorijama. Hrvatski reprezentativci predvođeni izbornikom Mladenom Tončićem osvojili su Europsko dvoransko ekipno prvenstvo u konkurenciji igrača do 16 godina starosti...

Za novi veliki rezultat pobrinuli su se Vedran Ljubičić, Marin Draganja i Dino Marcan, koji su u češkim Pruhonicama nanizali pobjede nad Slovacima (2-1), Poljacima (3-0) i Francuzima (2-1). Posebno zanimljiv bio je finalni ogled s francuskim tenisačima, u kojem je presudio završni meč parova i pobjeda u dva tie-breaka.

Hrvatska reprezentacija je, tako, već treći put u posljednjih 12 godina proslavila ekipni europski naslov u ovoj konkurenciji, što je donijelo puno razloga za zadovoljstvo izborniku Tončiću: "Drago mi je da okupljanje i obilježavanje naših naslova već postaje tradicija, sjećam se da je bilo isto prije tri godine kad smo također bili prvaci, dok smo u međuvremenu jednom osvojili i treće mjesto. Svi ovi uspjesi pokazuju da je to plod sustavnog rada."

Izbornik europskih dvoranskih prvaka dodao je da uoči početka EP-a očekivanja nisu bila toliko visoka: "Naši igrači imali su dobar renking, ali poznato je da na ovim natjecanjima sve reprezentacije imaju kvalitetu bez obzira na renking. Znali smo da možemo sa svima, no ovo nije bilo baš očekivano."

Tončić je istaknuo da mu je posebno drago da se uspjeh u finalu dogodio pobjedom u presudnom meču parova, koji su u ranijim godinama znali biti kobni za hrvatsku reprezentaciju: "Nadam se da će nam to dati dodatno samopouzdanje za buduće nastupe." S izbornikom se složio i 15-godišnji Splićanin Marin Draganja, jer ipak: "Nema ništa slađe od pobjede u dva tie-breaka, još s dobrom skraćenom lopticom na meč-lopti..."

Nakon uspjeha u Češkoj, novi izazov za hrvatske reprezentativce bit će pojedinačni nastupi. "Dečki su dobri i vrijedni, treba im dati pozornost... Sada ih čekaju ITF turniri igrača 16 - 18 godina starosti, a iza toga bismo ih mogli gurnuti i na juniorske Grand Slam turnire", najavio je izbornik.

Tončić je posebnu pozornost skrenuo na Marina Draganju: "Rekao sam Marinu da bih ga jednog dana volio vidjeti u Wimbledonu, sa svojim servisom i volejima može puno i vjerujem da ćete za njega još čuti... Mislim da ovi dečki trenutno ne zaostaju za ranijim uspješnim generacijama, a što će biti u budućnosti tek ćemo vidjeti."

Osim tenisača, proteklih dana bile su aktivne i igračice, uz nastup na U-14 i U-16 Europskim dvoranskim ekipnim prvenstvima. U konkurenciji do 14 godina hrvatske reprezentativke (Silvija Njirić, Blažena Lukač i Ajla Tomljanović, s izbornicom Željanom Čagalj) došle su do polufinala i izgubile od Mađarske, da bi potom u borbi za treće mjesto s 2-1 svladale Veliku Britaniju.

U-16 ženska reprezentacija nije prošla četvrtfinale u svojoj konkurenciji. Na toj prepreci su s 2-1 jače bile češke tenisačice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!