Nogomet

Schalke pobjegao, Cvitanović debitirao

Petar Plevnik • subota, 27.01.2007.

Nakon što je jučer Borussia pobjedom nad Bayernom otvorila proljetnu polusezonu, današnjim je susretima 18. kola nastavljena prvoligaška karavana u Njemačkoj. Poraz Bayerna sjajno je iskoristio Schalke i pobjedom u Frankfurtu došao na vrh ljestvice, dok je Mario Cvitanović pobjedom započeo svoj boravak u Cotttbusu...

Schalke je dobio sjajnu prigodu da nakon jučerašnjeg poraza Bayerna u Dortmudnu barem na 24 sata ostane usamljen na vrhu, budući da Werder tek sutra igra protiv Hannovera. Jedina prepreka na putu do vrha Schalke je bio Eintracht, no momčad Mirka Slomke još je jednom pokazala kako je ove sezone spremna za velike stvari. Gosti su odlično otvorili susret i preko Varele, na dodavanje Kuranyia, u 17. minuti došli u vodstvo. S nekoliko propuštenih prigoda na obje strane, otišlo se na odmor.

U nastavak susreta bolje ulaze domaćini, što im je donijelo ploda već u trećoj minuti nastavka, kada Takahara odlično reagira na ubačaj Huggela i donosi izjednačenje svojoj momčadi. Sjajnu prigodu za potpuni preokret Eintracht je imao samo četiri minute kasnije, no Amanatidis ne koristi odlično dodavanje Takahare. Taj promašaj skupo je koštao domaćine, što se najbolje pokazalo u 70. minuti, kada nakon kornera Bordon glavom prebacuje za Kuranyia a njemački reprezentativac glavom dovodi Schalke u vodstvo. Potvrda gostujuće pobjede i prvog mjesta na ljestvici stigla je u sudačkoj nadoknadi, kada Kuranyi postiže svoj drugi pogodak za konačnih 1:3.

Za razliku od Schalkea, Stuttgart je propustio prigodu da preskoči Bayern na ljestvici. Švabe su proljetni dio sezone otvorile na gostovanju u Nürnbergu i doživjeli pravi potop. 40 000 gledatelja u Nürnbergu malo je toga, osim snijega, vidjelo do 26. minute, kada se za radost promrzlih gledatelja svojim pogotkom pobrinuo napadač domaćih Saenko. Da gosti na odmor ne odu u rezultatskom minusu pobrinuo se Brazilac Cacau, koji u 33. minuti poravnava na 1:1.

Gosti, a posebice Cacau, dugo će sanjati 46. minuti, kada brazilski napadač sa svega nekoliko metara promašuje gol domaćina. Osveta je stigla samo pet minuta kasnije, kada Greško pogađa za 2:1. Za novu lošu vijest za goste pobrinuo se Tasci, koji u 59. minuti zarađuje drugi žuti i ostavlja svoju momčad s igračem manje. Domaćinima su objeručke prihvatili ponuđeno i najprije u 70. minuti Schoth zabija za 3:1, da bi konačnih 4:1 postavio Magnin, autogolom u 77. minuti. Ivica Banović u igri je proveo posljednje tri minute, dok Leon Benko nije bio ni na klupi.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Na otvaranju proljetnog dijela sezone, navijači Herthe imali su prilike na Olimpijskom stadionu vidjeti jedno staro lice, Marcelihna, no ovaj put u dresu gostujućeg Wolfsburga, za što je Brazilac nagrađen gromoglasnim zvižducima. Za zvižduke domaćih Marceliho se odužio u 18. minuti asistencijom za još jednog bivšeg igrača Herthe, Madlunga, koji dovodi Vukove u vodstvo. Domaćinima nije trebalo dugo da se vrate u igru te samo devet minuta kasniej preko Gimeneza dolaze do izjednačenja, a najbolju prigodu za vodstvo prije odmora propušta Pantelić, čiji udarac odsjeda na gredi.

U nastavku susreta nije se događalo puno toga sve do četiri minute prije kraja, kada se u tragičara susreta pretvara gostujući branič, Nizozemac Kevin Hofland, koji u svom 16-ercu potpuno nepotrebno ruši Gimeneza i prisiljava suca Brycha da pokaže na bijelu točku. Hoflandov poklon u pogodak pretvara Pantelić i donosi Herthu vrijednu pobjedu u borbi za jedno od mjesta u europskim kupovima. U pobjedi Herthe svih je 90 minuta odradio Josip Šimunić, dok je Srđan Lakić bio na klupi.

Mario Cvitanović odlično je startao u dresu svog novog kluba, Energiea iz Cottbusa. Bivši je stanovnik Maksimira odradio svih 90 minuta na poziciji lijevog braniča u pobjedi nad gostima iz Mönchengladbacha. Za bolju igru u prvom dijelu domaćini su nagrađeni u samo šest minuta. Najprije je Rumunj Radu u 33. minuti pogodio za vodstvo domaćina, da bi šest minuta potom isti igrač iskoristio dodavanje svog zemljaka Munteanua, udvostručivši vodstvo domaćina. Nadu gostima vratio je Delura pogotkom za 2:1 u 79.minuti, no sve dvojbe oko pobjednika ponovno razriješava Munteanu, koji je svoju odličnu igru okrunio pogotkom za 3:1 u 90. minuti.

Za iznenađenje kola pobrinuo se fenjeraš Mainz slavivši na gostovanju kod Bochuma, koji bi se već nakon prvog kola nastavka mogao dovesti u neugodnu situaciju. Bolje dane za Mainz u proljetnom dijelu sezone najavio je svojim pogotkom Rose u 39. minuti, nakon što je prethodno najopasniji napadač domaćih, Grk Gekas propustio dve izgledne situacije za pogodak. U nastavku susreta Bochum je svim silama pokušao doći do preokreta, no obrana gostiju na čelu sa vratarom Wacheom uspješno je odolijevala napadima domaćina i u Mainz se vraća sa tri vrijedna boda.

Hod po trnju nastavio je HSV, koji ni u nastavak sezone nije uspio ući s pobjedom. Gosti su sjajno otvorili susret te preko Ljuboje u 10. minuti došli u vodstvo. Sve do 89. minute gosti su držali tri boda u rukama, no onda na scenu stupa domaći branič Borges i glavom u mrežu zakucava ubačaj Korzynietza za konačnih 1:1.

Bundesliga, 18. kolo, rezultati:
Arminia Bielefeld - HSV 1:1, Bochum - Mainz 0:1, Eintracht Frankfurt - Schalke 1:3, Energie Cottbus - Borussia (M) 3:1, Hertha BSC - Wolfsburg 2:1, Nürnberg - Stuttgart 4:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!