Nogomet

Poniženi Bordeaux

Maja Giljanović • srijeda, 31.01.2007.

Iznenađenje večerašnjih susreta osmine finala francuskog kupa priredila je momčad Montceaua protiv renomiranog protivnika iz Bordeauxa koji je nepunih tjedan dana ranije slavila na terenu peterostrukog uzastopnog prvaka, a pala je od devetoplasirane ekipe četvrte(!) lige...

Utakmica se, inače, mirno primicala očekivanom raspletu jer žirondinci su poveli u 23. minuti golom Peree te se očekivao posljednji sučev zvižduk kada je, međutim, Kambou udarcem sa 25 metara osigurao domaćinima produžetke. Ricardovoj momčadi polako prelazi u neugodnu naviku primati izjednačujuće pogotke u samim završnicama susreta; naime, i u prethodnom su kolu protiv Niorta prosuli vodstvo i to od 2:0. Sličnosti se nastavljaju jer je i ovog puta Bordeaux imao igrača više nakon ozljede Cortamberta u trenucima kada su već bile izvršene sve tri zamjene Montceaua, ali iako je sedmoplasirana momčad prvenstva ponovno preuzela kontrolu nad susretom u 93. golom svog najboljeg igrača večeras, Wendela, po samom isteku drugog produžetka, Benhassine iz slobodnog udarca donosi izjednačujućih 2:2. Mada gosti će zasigurno žučno prosvjedovati s obzirom da se čini da je Rame uspio zaustaviti loptu na samoj gol-liniji, ali je sudac na inicijativu pomoćnika priznao gol. Na lutriji jedanaesteraca, pak, prolazi Montceau i plasira se u povijesno četvrtfinale Kupa.

Nantes je na svom La Beaujoireu pred 15 000 gledatelja ugostio momčad Lillea i osigurao pobjedu na samom isteku 120. minute. Kanarinci su dominirali tijekom čitavog sureta, stvorili pregršt prigoda, ali je pobjeda stigla taman kad su se igrači obje momčadi već pripremali za izvođenje jedanaesteraca. Čovjek odluke je mladi Keseru, a Nantesu se već itekako isplatilo dovođenje bivše reprezentativne jedinice, Bartheza koji je u nekoliko navrata spriječio opasne kontre gostiju (Audel, Obreniak).

Lens je, pak, bez problema odradio svoju obvezu kod trećeligaša Clermonta. Kapetan Keita je doveo svoju momčad u vodstvo u 22. minuti, Cousin je podebljao prednost u 53., vlastitu mrežu u 68. pogađa Darchy, a u 70. Carriere postiže i četvrti. U 73. Darchy je strijelac i na pravoj strani za konačnih 1:4 iako su se domaći navijači nadali ponavljanju čudesnog povratka kojeg su im priuštili 1997. u utakmici s PSG- om.

U posljednjem susretu pred 58 000 gledatelja Marseille je nevjerojatnim preokretom u posljednjim minutama došao do velike pobjede nad Lyonom. Vodeću momčad lige u vodstvo je u 17. minuti doveo Cris, a najveće prigode za izjednačenje domaćina propuštaju Maoulida u 37. te Ribery u 43. U nastavku nošen fanatičnom podrškom navijača koji su tražili prvu pobjedu nad Lyonom poslije 1998. Marseille ne uspijeva izjednačiti ni u 71. prekrasnim volejem Cissea. Kada se već činilo da će prošlogodišnji finalist pokleknuti u osmini finala, u 87. Pagis vraća nadu na odličnu asistenciju Riberyja. Delirij na Velodromeu upotpunjen je u prvoj minuti sudačke nadoknade kada Niang sjajno reagira na centaršut Beyea i šalje Emonovu momčad u četvrtfinale pokraj šokiranih igrača u nastavku sezone neprepoznatljivog Lyona.

Francuski kup, osmina finala, rezultati: Montceau (4) - Bordeaux 1:1 (5:4 jedanaesterci), Clermont (3)- Lens 1:4, Nantes - Lille 0:0 (1:0 produžeci), Marseille - Lyon 2:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!