Nogomet

"Sutra ćemo otkriti svoje pravo lice"

Zoran Zdelar • utorak, 06.02.2007.

Održali su Hrvati i Norvežani svoju posljednju konferenciju za novinare prije sutrašnjeg početka utakmice. Naš izbornik vjeruje kako će obje reprezentacije ući u susret kao da se radi o službenoj utakmici, a ne prijateljskoj, te da će naša reprezentacija sutra napokon saznati svoje pravo stanje...

Danas s početkom u 10 sati u kongresnoj dvorani opatijskog hotela Adriatic zajedničku konferenciju za novinare održali su predstavnici hrvatske i norveške reprezentacije. Uvodnu riječ preuzeo je generalni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza, Zorislav Srebrić, koji je prisutnima otkrio poneke statističke podatke o Norveškoj i zaželio gostima ugodan boravak u Hrvatskoj. "Norveška je relativno daleko od Hrvatske, ali sportski smo vrlo blizu. Kao što je poznato, Norveška je nogomet počela igrati već krajem 19. stoljeća, a prvi klub osnovan je daleke 1882. godine. Nogometni savez osnovali su deset godina prije našeg, dakle 1902. godine. Ukupno imaju oko 350.000 igrača, a gotovo 100.000 igračica je uključeno u tu brojku.", otkrio je Srebrić i dodao da se iznimno jako raduje utakmici protiv reprezentacije koja ima vrlo visok ugled u Europi, ali i svijetu.

Predana je nakon toga riječ norveškom izborniku, Age Hareideu, koji tu dužnost obnaša od 1. siječnja 2004. godine uz učinak od 18 pobjeda, 12 neriješenih i devet izgubljenih utakmica. "Vrlo sam radostan što sam u Hrvatskoj i što ću igrati protiv vaše reprezentacije. Osobno mislim da je Hrvatska jedna od najboljih momčadi trenutno u Europi i poznati su mi vaši rezultati, kako iz kvalifikacija za minulo Svjetsko prvenstvo, tako i ovi iz tekućih za Europsko prvenstvo. Većina vaših igrača su vrlo dobri, a neki igraju i u najjačim europskim prvenstvima.". U nastavku je izazvao i malo negodovanje među hrvatskim novinarima nakon što je izjavio da su "već igrali nekoliko jakih utakmica na Balkanu", ali zatim se i ispravio napomenuvši kako je Hrvatska ipak najsnažnija na ovom području.

"Igrali smo već protiv Srbije, Slovenije, te Bosne i Hercegovine. Ovaj susret smatramo i jednom vrstom pripreme za novi kvalifikacijski ogled protiv reprezentacije BiH, koja ipak nije toliko jaka poput vas. Moramo igrati protiv najjačih kako bismo znali kako stojimo, a isto tako da i mi pokažemo svoju snagu koja nije toliko mala. I mi smo vrlo snažna momčad.", završio je norveški izbornik.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Norveške igrače na konferenciji predstavljao je Martin Andresen. "Radujem se sutrašnjoj utakmici protiv Hrvatske i to je jedna od najboljih momčadi na Balkanu. Vrlo ste jaki kad imate loptu u posjedu, te vrlo vas pomno pratimo i slijedimo. Poznajem više hrvatskih igrača koji igraju u Europi.", kazao je kratko Andresen.

Došao je zatim na red i hrvatski izbornik Slaven Bilić. "Dozvolite mi da pozdravim najprije sve vas prisutne. Zahvaljujem na lijepim riječima Norvežana, koji igraju jedan vrlo moderan nogomet i koji imaju jedan odličan spoj igrača iz domaćih i stranih liga. Gledali smo ih protiv Srbije i Mađarske, gdje su potvrdili svoju kvalitetu. S nestrpljenjem očekujemo sutrašnju utakmicu, jer će biti jako dobar test nakon duže pauze pred susret s Makedonijom. Posebno me u ovoj utakmici veseli to što Norvežani po svom karakteru ne rade razliku u pristupu prijateljskoj i službenoj utakmici. Ovo sutra će biti poput prave kvalifikacijske utakmice koja će pokazati naše pravo stanje.", smatra Bilić.

Kao posljednji, riječ je dobio hrvatski rekorder po broju nastupa i nesuđeni kapetan reprezentacije, Dario Šimić. "Mi igrači cijenimo norvešku reprezentaciju, jer ipak imaju nekoliko odličnih igrača. Međutim, bez obzira na sve želimo nastaviti svoj odličan, pobjednički niz. Samo ako ovu utakmicu shvatimo najozbiljnije možemo ponovno slaviti. Moramo nastaviti njegovati taj pobjednički mentalitet. Mislim da je ovo prava prilika da se još malo uigramo pred vrlo bitan nastavak kvalifikacija bez obzira što će neki novi igrači dobiti priliku, koju trebaju iskoristiti i pokazati se u najboljem izdanju.", kazao je Šimić.

Među prisutnim brojnim novinarima, što hrvatskih, što norveških, nije vladalo preveliko zanimanje za posljednji dio konferencije kad su se postavljala pitanja, na što se Bilić humoristično osvrnuo kako nije uobičajeno da novinari skrivaju svoje taktike jedan od drugih, već da bi to trebali činiti izbornici i igrači.

Bilić je otkrio i da se hrvatski sustav igre neće mijenjati, jer svaki igrač koji je pozvan u reprezentaciju se može prilagoditi aktualnom. "Mi imamo nekoliko pod-varijanti sustava igre, ali nećemo eksperimentirati. Naši igrači su vrlo kvalitetni i mogu se prilagoditi gotovo svakoj igri. Gotovo svi igrači igraju isti sustav u svojim klubovima, kao i u reprezentaciji.", izjavio je Bilić, te dodao da se ne boji nijednog igrača Norveške pojedinačno, već poštuje njihovu reprezentaciju koja je vrlo dobro organizirana i poput većine skandinavskih ekipa njeguje momčadsku igru.

Nijedan izbornik nije htio otkriti početnu postavu, smatrajući kako to najprije moraju saznati igrači od samog trenera, a ne od novinara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!