Košarka

Zagreb - Cedevita: "Mravi" drugi u gradu

Ivor Krapac • utorak, 06.02.2007.

Zagrebački ogled u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića prošao je bez iznenađenja. Košarkaši Zagreba potvrdili su kvalitetu uvjerljivom izvedbom protiv gostujuće Cedevite, došavši do uvjerljive pobjede koju nije mogao ugroziti ni nešto slabiji ulazak u utakmicu, kao ni posustajanje u posljednjoj četvrtini...

Cedevita je otvorila susret naglašeno ambiciozno i agresivno, što su potvrdile dvije blokade Milana Parezanovića na Petru Babiću u ranoj fazi prve četvrtine. Na drugoj strani terena sijevnule su trice Parezanovića, Mladena Gligore i Marija Dundovića, a uz tu dalekometnu paljbu gosti su u petoj minuti bili na za "mrave" prijetećih sedam poena prednosti, 15:8.

Srećom za domaće, Josip Sesar danas je imao uspješnu večer. Prva naznaka da će se "nakrcati" poenima bila je njegova serija od 7:0 (dva slobodna, trica, polaganje) kojom su "mravi" vrlo brzo poravnali na 15:15 i u narednih nekoliko minuta ostali u potpunom egalu. Prva četvrtina završila je bez prednosti na bilo kojoj strani, s 22:22.

Prvi dio druge četvrtine donio nam je dobro razdoblje Ante Tomića u napadu (šest poena iz reketa) i obrani (dvije blokade), a Nikola Garma priključio se s tri trice i pomogao svojoj momčadi da stigne do vodstva od 39:28 u 17. minuti. Košarkaši Cedevite imali su sve manje odgovora u obrani, a nije im išlo ni u napadu - u drugoj dionici zabili su samo osam poena i završili sa zaostatkom od 39:30.

"Mravi" su još malo pojačali i praktički riješili pitanje polufinalista Kupa u trećem periodu susreta. Gordan Zadravec otvorio je tricom za 42:30, a potom i košem i dodatnim bacanjem za 45:34, Sesar nastavio serijom od 11 poena u bijegu do okruglih 58:38, Tomić još dvaput poentirao za velikih 62:39, a Garma zaključio uspješno razdoblje domaćih s nove dvije trice za zadržavanje vodstva na 68:47.

Nakon svega toga, gostima nije ostalo puno nade u posljednjih deset minuta. Čak su počeli i gubiti živce, a u tome se ponajviše istaknuo iskusni Damir Milačić, koji je u završnici treće četvrtine ušao u oštru i dosta dugu raspravu s domaćim trenerom Zdravkom Radulovićem. Nagrada je bila tehnička pogreška za obojicu, a Radulović nakon utakmice nije želio posebno komentirati tu "razmjenu mišljenja"...

Ono malo nade što je gostima ostalo "probudio" je njihov kapetan Zdravko Vučković, koji iz taktičkih razloga nije igrao u ranijem dijelu utakmice. Trener Jakša Vulić dao je prednost Mladenu Gligori vjerujući da će koristiti kao bolje obrambeno rješenje protiv Sesara, no ni Vučković se u svojih desetak minuta igre nije pokazao lošim. Barem napadački.

Cedevitina "jedanaestica" je u završnoj četvrtini vodila svoju momčad s ukupno 15 poena, a upravo njegova trica donijela je smanjenje zaostatka na samo 81:73 u 37. minuti - nakon što su "mravi" početkom posljednje četvrtine vodili s ogromnih 77:52. Vučković je nešto kasnije pogodio tricu i za 84:76, no pokazalo se da je to bilo najbliže što će gosti stići do kraja utakmice.

Raspoloženi Ante Tomić prvo je zakucao za 86:76, potom na Sesarovu asistenciju položio za 88:76, a (pre)kasna trica Stipe Modrića za smanjenje na 88:79 više nije mogla ništa promijeniti. U tom trenutku je do kraja ostala samo minuta i pol, domaći su znali zadržati ono što su ranije izgradili...


Zdravko Radulović, trener Zagreba: "U zadnjoj utakmici bili smo bez pet igrača, prati nas puno problema, a to se osjetilo i danas. Ovo što smo odigrali podsjetilo me na našu prošlosezonsku utakmicu protiv Cedevite - ponovno smo imali veliku prednost i šteta je što smo ispustili tih 25 poena razlike. Želio sam dati priliku nekim mlađim igračima, ne zato što bih podcijenio protivnika, već zato da odmorim one koji igraju više. Tih dodatnih sedam minuta koje su odigrali moglo bi nam nedostajati u nastavku sezone."

Jakša Vulić, trener Cedevite: "Čestitam Zagrebu na zasluženoj pobjedi, a mogu biti zadovoljan samo otvaranjem utakmice i posljednjom četvrtinom u kojoj smo se borili do kraja i smanjili veliki zaostatak. U drugoj i trećoj četvrtini nismo imali napadačkih rješenja, nedostajala je dubina i igra pod obručem, a Zagreb nas je kažnjavao velikim brojem protunapada i lakih poena."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolHKLKup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!