Rukomet

Zdenko Kordi - neumorni stvaratelj klasnih rukometašica

Ivan Ambroš • nedjelja, 11.02.2007.

Uoči prolaska Tvin Trgocentra u osminu finala Kupa pobjednica kupova Sportnet donosi razgovor s trenerom Virovitičanki i jednim od najuspješnijih trenera našeg ženskog rukometa, prof. Zdenkom Kordijem. Osječkog stručnjaka smo zatekli u pripremi novih europskih ispita koji čekaju njegovu ekipu u petak i nedjelju u Norveškoj, zemlji europskih prvakinja u rukometu, gdje će im protivnik biti trenutno četvrtoplasirana ekipa norveškog prvenstva - Gjerpen...

Sportnet: U svojoj ste karijeri bili trener Podravke Vegete u sezoni 1993./94. i time utkali svoj rad u kasniji veliki uspjeh koprivničkog kluba kada je Podravka Vegeta 1996. postala europski prvak. Isto tako ste kao izbornik 2004. postavili temelje današnjoj ženskoj rukometnoj reprezentaciji Hrvatske i podnijeli teret uigravanja pomlađene ekipe koja je prošle godine na Europskom prvenstvu u Švedskoj, unatoč brojnim ozljedama, osvojila sedmo mjesto. Prema vašoj ocjeni, gdje je doista mjesto našoj reprezentaciji u europskim okvirima i da li je utemeljeno očekivati od naših rukometašica medalje na sljedećim europskim i svjetskim prvenstvima?

Zdenko Kordi: Hrvatska ženska rukometna reprezentacija definitivno ide korak po korak prema naprijed. Pokazuje se da je odluka o drastičnom pomlađivanju bila ključna prekretnica za razvoj ženskog vrhunskog rukometa. Mi smo to napravili prvi ili barem među prvima u to vrijeme. Zato sad kad su ostale reprezentacije prisiljene pomlađivati svoje ekipe mi smo mlada, već formirana ekipa s već tri velika seniorska natjecanja i s već solidnim iskustvom na europskoj sceni. Mislim da je prošle godine ostvaren još jedan odličan rezultat u nizu, te da nije bilo ozljeda, možda se već i tada mogao dogoditi bum. Smatram da ova reprezentacija već ove godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj ili sljedeće na Europskom prvenstvu u Makedoniji može ozbiljno konkurirati za medalje.

Sportnet:Ako se sedmom mjestu hrvatske ženske rukometne reprezentacije na Europskom prvenstvu dodaju dvije pobjede Podravke Vegete u Ligi prvakinja, plasman vaše ekipe u osminu finala Kupa pobjednica kupova i plasman Lokomotive u osminu finala Kupa EHF-a, napredak hrvatskog ženskog rukometa je evidentan. Što se to dogodilo proteklih godina u hrvatskom ženskom rukometu da je došlo do ovakvih rezultata?

Slika 1 od 1.

Zdenko Kordi: Unazad nekoliko godina, naše talentirane igračice godišta od 1981. do 1986. prvo su zaigrale u našoj seniorskoj prvoj ligi, a zatim su počele postizati vrlo dobre rezultate na reprezentativnom kadetskom i juniorskom planu. One su sad postale, kao bliske generacije, nositelji klupskog i reprezentativnog rukometa u Hrvatskoj. I upravo to donosi izvanredne rezultate kako klubova tako i reprezentacije.

Sportnet: Od vaših posljednjih uspjeha svakako treba istaći ekipu Osijeka koju ste preuzeli 1999. i sljedećih pet godina stalno bili među četiri najbolje plasirane ekipe u Hrvatskoj. Svake godine sudjelovali ste u europskim natjecanjima, a u tom razdoblju pobijedili ste i Podravku. Vašim odlaskom 2004, Osijek pada na osmo mjesto prvenstvene ljestvice. Iste godine dolazite u Tvin Trgocentar s kojim u sezoni 2004./05. ostvarujete najbolji rezultat u povijesti kluba: dovodite Virovitičanke u finale prvenstva i finale Kupa Hrvatske. Ove ste sezone napravili još jedan korak naprijed i na europskom planu - plasirali se u osminu finala Kupa pobjednica kupova. U zadnjih sedam godina, bez obzira što vam na kraju svake sezone moćniji klubovi odvode ključne igračice, i iz vašeg bivšeg kluba Osijeka i sadašnjeg Tvin Trgocentra, vi neumorno stvarate nove s kojima ne samo da uspijevate održati nivo iz prošle sezone već u pravilu svake sljedeće sezone bilježite i još bolje rezultate. U čemu je tajna?

Zdenko Kordi: Tajne u stvari nema. Radim onako kako mislim da je jedino pošteno i ispravno. Nije jednostavno, vrlo je teško raditi svake godine iz početka, ali oslanjajući se na svoje iskustvo, uz veliku vjeru u uspjeh, nesebično davanje sebe kroz puno rada, hvala Bogu uspijevam u dosta slučajeva izvući maksimum iz igračica, suradnika i iz samog sebe. Najteži dio dolazi nakon prvog većeg rezultatskog pomaka koji dođe relativno brzo. Tada za kontinuitet kvalitetnih rezultata i kontinuitet igranja u Europi nije dovoljna samo moja ambicija i moj entuzijazam. Tada je potrebno postići isto i kod igračica ali i kod ljudi koji vode klub. Oni također moraju odraditi svoj dio posla. I tek tada može doći do vrhunskog rezultata.

Slika 2 od 2.
Foto: Ivor Krapac

Sportnet: Protivnik u osmini finala Kupa pobjednica kupova vam je norveški Gjerpen. Obje utakmice ćete igrati u Norveškoj. Ulog je velik, jer eventualni plasman u četvrtfinale donosi za sljedećeg protivnika jednu od trećeplasiranih ekipa iz Lige prvakinja, što će reći jednu od najboljih ekipa Europe. Koliko ste zadovoljni trenutnim stanjem vaše ekipe i kako ocjenjujete šanse da Tvin Trgocentar prođe ovu prepreku?

Zdenko Kordi: Norveški Gjerpen je veliki favorit, a nakon prihvaćanja njihove ponude da obje utakmice igramo u Norveškoj, naše šanse su još manje. Znamo dosta o njima, ekipa su koja u gostima može izgubiti od svakog, ali su zato doma izuzetno efikasni i uvjerljivi. Prošlo kolo su u Grčkoj izgubili s 5 razlike, a doma su pobijedili sa 17 razlike. No, svakako me veseli što će se moja ekipa po prvi put imati priliku sresti s norveškim stilom igre. Tako da ćemo moći steći i to novo iskustvo. Nadam se i želim da moja ekipa pokaže veći dio svog znanja bez obzira što ćemo obje utakmice igrati pod velikim pritiskom gostujućeg terena. Mi smo u fazi stvaranja nove ekipe i nismo još uvijek dovoljno kvalitetno pokrili izostanak tri standardne igračice iz prošle sezone. Iako to u posljednje vrijeme ide na bolje jer nedostatke uspješno nadomještamo kroz sustav rada i igre.

Sportnet: Nakon uspješne igračke karijere, započeli ste još uspješniju trenersku karijeru. Slovite za pedantnog i beskompromisnog trenera koji iz svake igračice uspije izvući ono najbolje. Koga biste za kraj izdvojili od trenera i igračica s kojima ste dosad imali priliku surađivati?

Zdenko Kordi: Kao igrač učio sam od Kljajića, Abramovića, Miloševića, Jurića, Mohra, Borića, Križevca. Kao trener moram priznati da sam najviše zahvalan pokojnom prof. Josipu Samaržiji, koji mi je puno pomogao i od kojeg sam puno dobrih stvari naučio. A tijekom trenerske karijere radio sam uz Ivu i Vinka Kandiju, Pavlina, Tičića, Tomljanovića, Bralića, Šojata, Tomca, Srhoja. Igračice su opet posebna priča, svaka za sebe. Ako baš moram ovdje izdvojiti neke, onda ću spomenuti one kod kojih smatram da sam svojim radom ostavio najviše traga u njihovim igračkim iskoracima. To su nekim kronološkim redosljedom: Krajnović, Maljko, Tirka, Petika, Mihoci, Hasagić, Stančin, Vresk, Brezić, Tunjić, Hrg, Glavaš, Lenardić, Farkaš, Buković, Gaće, Šarić, Popović.

Sportnet: U uvjerenju da će se ovaj popis nastaviti, Sportnet vam se zahvaljuje što ste odvojili vrijeme za ovaj razgovor i želi vam u budućnosti još više sportskih uspjeha.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!