Nogomet

Dinamo: Samo dvostruka kruna

Zoran Zdelar • petak, 16.02.2007.

Dinamovi nogometaši već u otvaranju nastavka sezone trebali bi osigurati ključnu bodovnu prednost u utrci za naslov prvaka s Hajdukom. Pobjeda u Rijeci i protiv Hajduka u Maksimiru postavlja se kao imperativ, a koliko će im pripomoći prinove pristigle ovog siječnja još uvijek je prilično upitno. Najveća 'pobjeda' smatra se ostankom u Maksimiru odličnih hrvatskih reprezentativaca koji su nositelji Dinamove igre...

Zagrebački Dinamo, aktualni hrvatski prvak, prilično neizvjesno ulazi u nastavak sezone u kojem ima iznimno težak raspored. Dinamovi nogometaši odradili su svoje prve pripreme s trenerom Brankom Ivankovićem, a mnogi smatraju kako ipak nije sve išlo 'po planu'. Prvenstveno se to odnosi na mizeran, odnosno nikakav učinak najboljeg strijelca Prve HNL, Eduarda da Silve, koji je upisao samo jedan jedini pogodak i to u posljednjoj pripremnoj utakmici protiv Radnika u Velikoj Gorici kada je pak zakazao ostatak momčadi. Neki novi igrači su se ipak nametnuli, ali ima i onih koji zasad unatoč očekivanjima se ne nalaze u prvoj momčadi.

Dinamo je dugo vodio s Hajdukom bitku oko transfera Nikole Pokrivača i Darija Jerteca iz Varteksa, a nakon što su ih uspjeli oboje dovesti, nijedan od njih zasad se ne može smatrati članom prve postave iako je za njih plaćena poprilična odšteta za hrvatske prilike. Pokrivač je nagovijestio da će biti vrlo kvalitetna stoperska, ali i defanzivna vezna zamjena, a u prilog njegovim nadanjima za mjesto u prvoj postavi ide i činjenica da je odlični Kamerunac Mathias Chago više vremena proveo na rehabilitaciji nego na samim pripremama, a kapetan Zoran Mamić unatoč tome što je sve iznenadio svojom poletnošću na pripremama ipak ima 35 godina i pitanje je koliko će još dugo moći predvoditi Dinamovu momčad.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Od Darija Jerteca očekivalo se mnogo, no na pripremama je bio prilično sramežljiv, te trenutno nije ni blizu početnoj postavi Dinama iako konkurira i za poziciju desnog veznog gdje je Dinamo ovog proljeća vrlo tanak s obzirom na učestale ozljede Etta, ali i dugotrajno izbivanje Marijana Buljata. To su očito prepoznali i u vodstvu Dinama te su se za tu poziciju ojačali bivšim igračem Mihaelom Mikićem, koji je postao odjednom nepotreban u Rijeci zbog povratka Igora Novakovića na proljetnu posudbu.

Nadali su se u Dinamu da će i iz Šibenika dovesti dvoje najboljih igrača, kao što su to učinili s Varteksom, no kako se Ante Rukavina već ranije obećao splitskom Hajduku uspjeli su u Maksimir dovesti samo braniča Gordona Schildenfelda, od kojeg se također očekivalo više negoli je to pokazao na pripremama. U Hrvatsku je iz Njemačke vraćen i daroviti mladi napadač Josip Tadić koji je potvrdio da unatoč tome što je u Bayeru iz Leverkusena bio član samo rezervne momčadi nije zaboravio igrati, te će voditi veliku bitku sa sve boljim Makedoncem Saškom Pandevom oko statusa drugog napadača, koji će zasad u igru ulaziti tek u nastavku s obzirom da se trener odlučio za igru s tek jednim napadačem što to mu zamjeraju mnogi Dinamovi navijači.

Najveće iznenađenje zimskih priprema je zasigurno član mlade brazilske reprezentacije, Sammir, koji je u Zagreb doveden još u prosincu tijekom trenerskog mandata Josipa Kužea, nikad prežaljenog miljenika Bad Blue Boysa. Sammir je svojim odlikama igre oduševio gotovo sve, a čini se da zasad neće imati ni prevelikih problema na prilagodbu europskom stilu igranja, koji se ipak uvelike razliku od južnoameričkog, gdje je ipak prvenstveno najvažnije zabaviti publiku driblinzima. Ivanković još uvijek dvoji hoće li mu već u sutrašnjem derbiju s Rijekom dati priliku od prve minute ili će ga uvesti tek naknadno u igru.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Osim što su u Dinamu bili vrlo aktivni ovog siječnja kad su u pitanju dolasci, ništa manje zanimljivo nije bilo ni s odlascima gdje je uvjerljivo glavna uloga pripala njemačkom reprezentativcu Jensu Nowotnyju. Nijemac je bio daleko najskuplji igrač Dinama u novije vrijeme otkad klubom rukovode Mirko Barišić i Zdravko Mamić. Njegovi konstantni problemi s koljenom više nisu bili prihvatljivi kako za maksimirske čelnike, tako ni za Dinamove navijače. Uručen mu je jstoga ednostrani raskid ugovora, a mnogi su se nakon toga zapitali što je Dinamu trebao višemilijunski trošak u eurima za njegov dolazak. Iako je Nowotny mogao putem nadležnih tijela tražiti isplatu kompletnog ugovora, zahvaljujući prijateljstvu sa Zoranom Mamićem prihvatio je ponudu da mu bude isplaćeno 'tek' 350.000 eura za odigranu jednu polusezonu u Dinamu. Bila je to sapunica koji se danima rastezala po medijima, a još uvijek se pamti i u najmanju ruku nespretna reakcija Dinamovog glasnogovornika Nevena Cvijanovića, koji je održao 'prodiku' svim novinarima kritiziravši ih zbog njihova načina praćenja Dinama u ovom slučaju.

Branko Ivanković odlučio se riješiti i nekoliko starijih igrača u Dinamu koji su tijekom jeseni bili standardni članovi prve momčadi. Jasmin Agić i Mario Cvitanović dobili su raskid ugovora, dok je posebna priča bila oko statusa dečka od milijun dolara, Brazilca Andersona Coste. Skupocjeni Brazilac bio je tema razdora između Ivankovića i Dinamovog vodstva s obzirom da se dugo vremena vodila polemika treba li ga se riješiti ili mu pružiti još jednu novu priliku. Na kraju odlučnost Ivankovića je presudila i Anderson je poslan na posudbu u drugoligaške portugalske vode, Vitoriju Guimaraes. Spomenimo samo kako još uvijek ni tamo nije postigao pogodak, te je sve upitnije što se dogodilo s tim Brazilcem koji je u Brazilu bio vrlo dobar što je potvrdio i članstvom u mladim brazilskim reprezentacijama.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Ova sezona bila bi neuspješna po Dinamo u slučaju kada na kraju sezone u Plavom salonu ne bi bili izloženi osvojeni trofeji i Hrvatskog prvenstva i Hrvatskog Kupa. Samo u tom slučaju sezona se može zaključiti kao djelomično uspješnom s obzirom da nisu uspjeli izboriti nastup u ligaškom dijelu Kupa Uefe, što je bio glavni cilj Dinama ove sezone.

U Dinamu samo jednom stvari nisu zadovoljni ovog siječnja, barem kad su u pitanje ona bitnija pitanja. Nije pronađen "napadač kapitalac" kojeg u Maksimiru traže već godinu dana. Nadali su se da su ga pronašli u liku Andersona Coste, no to je propala priča, te se očekuje i najavljuje na ljeto dolazak jednog zvučnog imena za mjesto u napadu s Eduardom.

Ipak, najveću pobjedu Dinamo je odnio u rubrici odlazni transferi, odnosno zadržavanju u momčadi troje hrvatskih reprezentativaca koji su postali neizostavan dio Bilićeve ekipe. Vedran Ćorluka, Luka Modrić i Eduardo da Silva ove zime dobili su nove podebljane ugovore kako bi u Maksimiru ostali još barem godinu dana i ponovno pokušali na ljeto ostvariti dugogodišnji san - proljeće u Europi.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Prilično velika dvojba je i oko pitanja prvog vratara Dinama. Sezonu je među vratnicama otvorio Ivan Turina, a zatvorio ju je mladi Filip Lončarić, dok je na pripremama u prednosti bio najprije Turina, pa su onda odnosi bili izjednačeni, a sada je ponovno prvoj postavi bliži Lončarić. Puno, previše upitnika je u Dinamovoj momčadi nakon odrađenih priprema, a jedan od bitnijih se nalazi i iznad imena Davora Vugrinca, koji je bio uvjerljivo najbolji strijelac na pripremnim utakmicama, ali postaje sve očiglednije da unatoč savršenom jesenskom učinku sve teže fizički podnosi napore i na hrvatskim travnjacima, pa je upitno koliko još može ponuditi u europskim dvobojima.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!