Košarka

Žižić predvodio Olympiakos u najvećem derbiju košarke

Bruno Blumenschein • subota, 17.02.2007.

U najvećem košarkaškom derbiju na svijetu, onom između Panathinaikosa i Olympiakosa, Andrija Žižić je predvodio svoju momčad do velike pobjede od 89:84. Posao je momčadi s Pireja uvelike olakšao potpuno indisponirani Panathinaikos...

Samo jedna utakmica na košarkaškim parketima znači "život ili smrt", a nakon novog atenskog derbija između Panathinaikosa i Olympiakosa junaci su "crveno-bijeli", koje je do velike, može se reći i povijesne, pobjede predvodio raspoloženi Andrija Žižić sa 18 koševa (8/13 šut za dva), čemu je dodao pet skokova, tri asistencije i četiri iznuđena prekršaja.

Najveću pomoć je bivši igrač Splita i Cibone imao u Alexu Ackeru (16 poena) i Scoonieju Pennu (13 poena), dok su s druge strane stajali tek Ramunas Šiškauskas (28 poena, 15/16 slobodna bacanja) i Dikoudis Diamantidis (16 poena) jer je ostatak momčadi Željka Obradovića potpuno podbacio. Dovoljno je izdvojiti učinak trojca Delk-Bečirovič-Hatzivrettas, koji je kombinirano šutirao iz igre 2/16.

Od samog početka se Žižić nametnuo kao važna karika u napadu Olympiakosa kada s Alexom Ackerom predvodi svoju momčad do vodstva od 20:13. Dvojcu "crveno-bijelih" se suprostavio tek Kostas Tsartsaris sa osam ubačenih poena, a nakon što se probudio i iskusni Litavac Ramunas Šiškauskas, Panathinaikos smanjuje na 24:26 s koliko završava prva četvrtina.

Koliko je Olympiakos dobro počeo drugu četvrtinu pokazuje i činjenica da su otišli na 31:25 bez učinka Scoonieja Penna, a nakon što se priključio i MVP prošlog kola Euroliga, prednost je porasla na 37:25. Žižića je na poziciji centra odlično zamijenio Sofoklis Schortsanitis ubacivši sedam poena za odličnu predstavu momčadi s Pireja. Tako su košarkaši Pinija Gershona napravili seriju 11:1, uz četiri promašena šuta za tricu "zelenih".

Povratak aktualnih prvaka dolazi nakon što su se probudili glavni igrači, Diamantidis i Batiste, a upravo tricom Diamantidisa dolaze do 38:44. Šiškauskas ih je dodatno spustio na minus tri (46:49), a seriju Panathinaikosa prekida Žižić svojim jedanaestim poenom na susretu. Mogu košarkaši Olympiakosa žaliti za propuštenom prilikom da na odmor odu s većom prednosti jer su dopustili Diamantidisu i Šiškauskasu da smanje na 49:51 prije početka drugog dijela.

Ponovno su treću četvrtinu obilježili bivši igrači Cibone jer je Penn ubacio dvije trice, Žižić dodao još jedan ubačaj, a Panathinaikos promašio svih deset šuteva za tri poena u trećoj dionici. Tako je Olympiakos ponovno došao do maksimalnih 12 poena razlike (70:58), ali se znalo da derbi traje do posljednje sekunde.

Vratio se Panathinaikos preko jedinog raspoloženog dvojca, kojem se tek na kratko pridružio Mike Batiste za 77:73. Međutim, tada opet iskače Žižić i uz ubačaj iznuđuje prekršaj te pogađa slobodno bacanje za 80:73. Iako je Panathinaikos ponovno došao sasvim blizu (87:84 na isteku 38. minute), Olympiakos na kraju slavi s potpuno zasluženih 89:84.

Dugo već Olympiakos nije pobijedio Panathinaikos na gostujućem terenu, ali je imao puno širu klupu i raspoložene centre, dok je Panathinaikos završio utakmicu s osam izgubljenih lopti više i 22 promašene trice. Ovom pobjedom "crveno-bijeli" su se približili Panathinaikosu na samo jednu pobjedu zaostatka i što je još bitnije pokazali kako će ove sezone vječni derbi biti puno izjednačeniji nego što je bio proteklih sezona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!