Košarka

Prokom morao dvaput pobijediti, profesor Nikola u Rimu

Bruno Blumenschein • četvrtak, 22.02.2007.

Istanbul je bio mjesto radnje najzanimljivije utakmice dosadašnje Eurolige, u kojoj je Prokom pobjedu nad Efes Pilsenom slavio dva puta uz pregledavanje video snimke od strane sudaca...

Grupa D:

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Dvije potpuno različite utakmice su donijele slavlje u svlačionice Tau Ceramice i Maccabija. Španjolska momčad se igrala košarke i poigravala sa živcima vlastitih navijača jer su uspjeli vodstvo od 71:46 iz 27. minute dovesti u pitanje tako da je Pau Orthez tricom Aarona Milesa u 39. minuti stigao do 85:89, ali dalje nije išlo.

Vezane vijesti

Momčad iz Vitorije je predvodio Luis Scola sa 23 poena, dok su ga pratili Igor Rakočević sa 18 poena i Fred House sa 17 ubačenih koševa. Kod Pau Ortheza se u drugom poluvremenu izdvojio C.C. Harrison sa 22 poena, a Miles je dodao 17 koševa za konačnih 89:99.

Puno neizvjesnije je bilo u Romu gdje je Lottomatica imala 58:52 u 36. minuti, ali je Maccabi imao Nikolu Vujčića (14 poena, 4/7 šut, četiri skoka i dvije asistencije). Vujo je tada ubacio slobodna bacanja i pogodio tricu za povratak Maccabija koji se nastavio polaganjem Williana Bynuma (17 poena i pet asistencija) i prelazak u vodstvo. Derrick Sharp je dovršio posao s crte za slobodna bacanja za jako važnih 71:69. U redovima Lottomatice je najefikasniji bio američki dvojac Chatman-Hawkins sa 19, odnosno 18 ubačenih poena.

Grupa E:

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Tri velike utakmice su se pokazale previsokom preprekom za momčad Olympiakosa, koja je sa 56:58 pokleknula na gostovanju u vrućoj Badaloni. Joventut je slavio u igri malih brojki usprkos samo 18 pogođenih šuteva iz igre i osam uhvaćenih lopti manje u skoku. Presudio je odlični Rudy Fernandez (15 poena), koji je bio jedini dvoznamenkasti strijelac kod domaćina.

Čak 25 izgubljenih lopti je bilo nenadoknadivo za Olympiakos, kojeg je predvodio Scoonie Penn sa 16 poena, dok je Andrija Žižić igrao 37 minuta i ubacio deset poena (4/9 šut), uz devet skokova, šest iznuđenih prekršaja, dvije ukradene lopte te po jednu asistenciju i blokadu. Ovim porazom Olympiakos je kompromitirao šanse za prvim mjestom u skupini iako niti CSKA neće imati lagan posao na parketu Joventuta.

Grupa F:

U susret protiv Efes Pilsena košarkaši Prokoma su ušli s dosta lošom atmosferom u momčadi i otpuštanje organizator igre Hamiltona, ali su usprkos tome na krilima raspoloženih Rashida Atkinsa (16 poena) i Filipa Dylewicza (15 poena) uspjeli pobijediti pivare sa 71:67 nakon 45 minuta prave euroligaške drame.

Od početka druge četvrtine gosti su preko Michaela Andersena preokrenuli vodstvo Efes Pilsena i iz minute u minutu povećavali svoje vodstvo iskorištavajući dodatno mizerno loš šuterski dan vanjskih igrača Efesa. Tako su uspjeli doći do 57:41 u 33. minuti, ali niti tada američki dvojac Granger-Nicholas se ne predaje i vraća upravo vanjskim šutem.

Uspjeli su tako serijom 20:4 dovesti susret u egal (61:61) nakon što Cenk Akyol na isteku 38. minute pogađa slobodna bacanja, a neuspješni napadi dovode Prokom u priliku da posljednjim napadom riješe utakmicu. Akcija uspijeva ostaviti Andersena na ziceru, a centar poljske ekipe zakucava i Prokomovi košarkaši odlaze u svlačionicu slaviti.

Međutim, sudačka trojka pregledava video snimku i ustvrđuje kako je zakucavanje došlo nakon zvuka sirene i vraća šokirane Poljake na parket te im daje tri minute odmora da se pokušaju smiriti. Odmor je gostima dobro došao te u produžetku zahvaljujući prije svega Atkinsu dolaze do konačnih 71:67.

Kod domaćina je Nicholas ubacio 18, a Granger dodao 12 poena, dok je Nikola Prkačin za 16 minuta zabio četiri koš (2/5 šut) uz četiri skoka, dvije ukradene lopte i jednu asistenciju.

Euroliga, Top 16, 2. kolo, 22. veljače 2007.:
Pau Orthez - Tau Ceramica 89:99, Lottomatica Roma - Maccabi Tel Aviv 69:71, Joventut - Olympiakos 58:56, Efes Pilsen - Prokom 67:71 (p.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!