Nogomet

Golijada u Alkmaaru, Šahtar pored Nancya, ovacije Prši

Filip Galić • četvrtak, 22.02.2007.

Danas je odigrano 15 uzvratnih utakmica 3.kola Kupa UEFA. Ponudile jesu uzbuđenja, ali iznenađenja baš i ne. Samo jedan rezultat je malo podigao obrve nogometnim zaljubljenicima, a to je pobjeda Šahtara nad Nancyem u Francuskoj 1:0. Glasgow je preokrenuo ukupni rezultat protiv izraelskog Hapoela, dok je AZ Alkmaar proživljavao dramu. Ajax je uspio ublažiti čast pobjedom protiv Werdera.

Nakon što je Darijo Srna uspio donijeti olakšanje ukrajinskoj momčadi u prvom susretu, koji je završio 1:1, mnogi su očekivali da će Nancy, na krilima tog rezultata krenuti odlučno. I krenuli su, ali vratar Šahtara Šust je bio i više nego siguran sa bilo kojom loptom koju bi prema njemu lansirali domaći igrači. Šahtar se koncentrirao na obranu u prvom djelu, da bi polagano, tijekom nastavka počeo sve više prijetiti i rezultat je došao u 70. minuti pogotkom Fernandinha koji iz daleka odapinje snažno i donosi konačnu pobjedu ukrajinskoj momčadi. Srna je igrao cijelu utakmicu, dok je Pletikosa opet 'izvisio' i sjedio na klupi.

Hapoel Tel-Aviv je živio samo tjedan dana u nadi da će proći veliki Glasgow Rangers i otići u osminu finala. Škoti su krenuli agresivno, oštro i to im se isplatilo već u 25.minuti, kada Barry Ferguson koji koristi dodavanje Nacha Nova. Rangersi nisu dali Hapoelu da uzvrati, već 11 minuta kasnije Boyd koristi veliku obrambenu pogrešku Abas Suana i neometan šalje loptu u mrežu za 2:0. U 65. minuti uz veliki pljesak u igru ulazi Dado Pršo i već devet minuta nakon se upisuje u asistente, dodajući loptu Fergusonu koji definitivno otvara vrata osmine finala. Konačnih 4:0 postavlja Adam. U izraelskoj momčadi je od 80. minute igrao i naš Jolić.

AZ Alkmaar je poslije 3:3 iz Istanbula protiv Fenerbahcea trebao imati nešto lakši posao. Kod kuće igraju suvereno i ne znaju za domaći poraz unazad nekoliko sezona. No ono što im je Fenerbahce priuštio, nitko nije mogao očekivati. Tumer Metin koristi centaršut Mateje Kežmana i neumoljivo dovodi Turke u prednost. AZ je pokušao uzvratiti, no sve što je doživio je bio novi šok, u obliku Alexovog gola. Asistent je opet bio Kežman. To je uvelo uzbunu u nizozemske redove koji su morali juriti deficit od dva gola u drugom poluvremenu. Srećom po njih, u 63.minuti Martens koristi dodavanje de Zeeuwa. Nakon toga AZ nastavlja divljački napadati vrata Fenerbahcea, no sve do 86.minute su gosti odolijevali napadima. Onda Barry Opdam glavom posprema loptu u mrežu poslije Jennerovog skraćenog kornera.

Amsterdam je trebao ugostiti najzanimljiviji par 3.kola. No Werderova predstava u prvoj utakmici i čista 3:0 pobjeda su sugerirali da će ovo biti formalnost. Ipak, Ajax je odlučio se barem dostojno oprostiti od Europe. Nakon što je Snejider uputio žestok udarac kojeg je Wiese obranio u samom početku utakmice, Leonardo koristi pomutnju u obrani domaćina te donio početak nade u preokret Ajaxa. Na žalost Nizozemaca, Almeida je iskoristio sjajnu akciju Borowskog i izjednačio samo sedam minuta kasnije. Almeida je imao uz to još barem tri sjajne prilike, no u totalno otvorenoj utakmici golova nije bilo do drugog poluvremena. U 60.minuti Huntelaar koristi prodor Babela i donosi novu prednost, novu nadu za Ajax. Domaći su krenuli još jače i u 74.minuti Babel oduzima loptu Werderovoj obrani i matira Wiesea za 3:1. Wiese je nakon toga zaustavio neke akcije AJaxa, pogotovo se ispromašivao Huntelaar, ovako Nijemci prolaze dalje.

Druga njemačka momčad je također prošla dalje, nakon što je Bayer Leverkusen odigrao 0:0 protiv Blackburna, što mu je bilo dovoljno za prolaz nakon pobjede 3:2. Maccabi Haifa je golom Colauttija osigurao svoj najveći uspjeh u europskih kupovima, dobivši 1:0 CSKA Moskvu. U najduljoj utakmici dana, Osasuna i Bordeaux su bili na 0:0 sve do 120.minute, kada Nekunam postiže gol iz blizine.

U ostalim utakmicama su momčadi koje su donijele pobjede iz prvih susreta zadržale tu prednost ili je povećale. Benfica je preokrenula vodstvo Dinama u Bukureštu dobivši 2:1, Celta je porazila Spartak Moskvu 2:1, Espanyol 2:0 Livorno, Newcastle 1:0 Zulte Waregem. Paris SG je potvrdio dominaciju nad AEK Atenom sa novih 2:0, Sevilla je podebljala pobjedu protiv Steaue 1:0, Braga nad Parmom 1:0, a Panathinaikos nije uspio dostići 1:3 iz prve utakmice protiv Lensa, završilo je 0:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!