Košarka

Lietuvos zna čemu služi trica, Austin sam na svijetu

Branimir Korać, Bruno Blumenschein • srijeda, 07.03.2007.

Odlučujuće trice, neizvjesnost do posljednjih trenutaka i poneki atraktivni potez nakon čega su slavili Lietuvos i FMP, dok u kasnijim susretima bez većih stresova prolaz su osigurali Unics i madridski Real...

Lietuvos Rytas - Strasbourg

Bivši osvajač Uleb kupa, Lietuvos Rytas, uspio je preko dobivene i izgubljene situacije doći do polufinala jakog europskog natjecanja i nastavka sna o novom trofeju. Otvaranje susreta je došlo kao naručeno za Litavce koji su već nakon prvog poluvremena preko Matta Nielsena i Marijonasa Petraviciusa došli do dovoljnih 40:26 nakon minus 13 iz prvog dijela.

Kako su šutevi domaćih košarkaša uspješno i u nastavku prolazili kroz obruč Strasbourga, u 25. minuti kod 51:33 se činilo da će se francuska momčad iz Litve vratiti s uvjerljivim porazom. Međutim, Strasbourgov dvojac Eidson-Darrigrand ne misle tako i sami serijom 11:1 dovode svoju momčad u pozitivan minus od 52:44. Nakon što Darrigrand ubacuje tricu u 31. minuti za 54:49 malo tko u Siemens Areni se nadao pozitivnom kraju za Lietuvos.

Niti u 37. minuti nije ništa bolje izgledalo za Rytas jer Eidson ubacuje težak šut za 57:52. I onda Strasbourg prestaje igrati, a Lukauskis Mindaugas, Kareem Rush i Roberts Štelmahers ubacuju nevjerojatne trice za 66:54, odnosno koš zaostatka za polufinalom. Pokušao je ponajbolji pojedinac Strasbourga Afik Nissim uzvratiti dalekometnim šutevima, ali dalje od konačnih 72:56 nije išlo. Širina Lietuvosa nije izbacilo nijednog pojedinca već su Rush i Petravicius ubacili po 11 poena, a kod gostiju je Eidson dosegnuo brojku od 15 poena.

FMP - Hapoel Migdal

Loša igra i raspoloženi Hapoel nošen fanatičnom publikom, glavni su razlozi zašto se u Železniku tražila pobjeda FMP-a od deset i više poena razlike. Zoran Erceg je sa sedam poena bio zadužen u prvoj četvrtini za dizanje publike na noge, što je rezultiralo s visokih 27:18. Nastavak je donio nešto koncentriraniji Hapoel koji je iskoristio dominaciju Maria Austina (24 poena) za potpuni preokret, što potvrđuje zakucavanjem baš Austin u 18. minuti za 35:38.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Odličnu košarku su mogli vidjeti gledatelji u drugom dijelu, a Hapoel je bio u susretu sve do početka posljednjeg dijela susreta. Gosti su posljednje vodstvo imali kod 52:51 nakon trice Austina u 25. minuti kada Amerikanac pogađa u posljednjoj sekundi napada iz kuta. Dugo će se još pitati Izraelci što im se dogodilo u posljednjih deset minuta kada primaju tri uzastopne trice za 70:59, a Labović zaokružuje najbolju predstavu sezone sa 23 poena.

Velikih 88:70 su ipak preuvjerljivi s obzirom na otpor Hapoela u čijim je redovima Jurica Golemac odigrao 18 minuta i postigao pet poena (1/3 šut) uz tri asistencije i jedan skok.

Real - Crvena zvezda

Real je bez većih problema sačuvao prednost iz prvog susreta protiv Crvene zvezde od 11 poena. I u uzvratu Madrižani su slavili, 79:78, te se probili u polufinale. Gosti su do iznenađenja pokušavali doći na silu, puno su šutirali izvana, ali nisu bili pretjerano precizni i na kraju su ostali i bez pobjede. Primjerice njihov najbolji igrač Milan Gurović za tricu je šutirao 2/10 forsirajući i bespotrebno. Već nakon prvog poluvremena bilo je dosta toga jasnije kada su domaćini pobjegli na više od deset poena prednosti, a u drugom dijelu Zvezda je uspjela doći na poen-dva zaostatka, no ne i izboljnije zaprijetiti povratkom u igru za prolaz.

Louis Bullock s 22 poena i Axel Hervelle sa 14 predvodili su Madrižane kod kojih je Marko Tomas za 14 minuta ubacio četiri poena (2/4) uz pet skokova i dvije asistencije. Kod Zvezde Gurović 19 i Popović 13 poena.

Montepaschi - Unics

Montepaschi je barem deset minuta živio u nadi kako će napraviti pothvat i dostići ogromnih 30 poena zaostatka iz prvog susreta s Unicsom. Nakon prve četvrtine Talijani su vodili 30:15, ali onda se Unics budi i do poluvremena su već na četiri poena zaostatka. Ostatak utakmice protekao je u revijalnoj igri, bilo je jasno kako će Unics biti polufinalist, a domaćin je tek pokušavao doći barem do pirove pobjede. Niti to nisu uspjeli, Rusi su slavili 97:96.

Najbolji kod Unicsa bili su Sergej Čikalkin s 21 poenom i Darjuš Lavrinovič s 19 poena i osam skokova. Kod domaćina Joseph Forte 30 poena i Rimantas Kaukenas 19.

Uleb kup, četvrtfinale, 6. ožujka 2007.:
FMP - Hapoel Migdal 88:70
Lietuvos Rytas - Strasbourg 72:56
Real Madrid - Crvena zvezda 79:78
Montepaschi - Unics Kazan 96:97.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!