Košarka

Olympiakos kroz ušicu igle, romantičarska košarka u Vitoriji

Bruno Blumenschein • srijeda, 07.03.2007.

Vrlo malo je nedostajalo Partizanu da još jednom iznenadi europsku košarkašku javnost uspjehom u Ateni, ali je odlučujuća lopta ipak otišla na stranu Olympiakosa i donijela grčkoj momčadi vrlo važnu pobjedu...

Grupa D:

Dok je aktualni prvak u Badaloni potvrđivao još jednom kandidaturu za novu titulu najboljeg u Europi, momčad Tau Ceramica se igrala košarke. Pokušao se suprostaviti Maccabi i tako podsjetiti na prošle godine kada su oni bili "europski umjetnici", ali koliko im je uspijevalo, dovoljno govori rezultat iz 14. minute kada Luis Scola (25 poena) sedamnaestim poenom postavlja velikih 38:17.

Vezane vijesti

Pokušavao je Nikola Vujčić pokrenuti svoju momčad, ali jedino je uspio razigrati Liora Eliyahua (19 poena) i završiti na šest poena (2/8 šut), pet skokova, tri asistencije i s jednom blokadom, ali bliže od 57:45 nije uspio dovući izraelskog prvaka. Kod Tau Ceramice je pak Zoran Planinić vjerno dokazivao pred Nevenom Spahijom zašto ga je bivši hrvatski izbornik hvalio kao "najboljeg europskog igrača na otvorenom terenu", a statistika na kraju pokazuje devet poena (3/8 šut), četiri asistencije i tri skoka. Bit će čudo ako baskijska momčad ne vidi Atenu i Final Four.

Prvi susret skupine D je donio i prvo slavlje za Pau Orthez koji je u neizvjesnoj završnici sa 74:69 svladao Lottomaticu iz Rima na čijoj klupi ponovno nije bilo Jasmina Repeše. Svih 40 minuta je prošlo u neizvjesnom rezultatskom scenariju kojeg je potpisao na kraju Cedric Ferchaud (14 poena), koji je sve četiri ubačene trice pogodio kao odgovor na ubačaje gostiju iz Rima.

Lottomatica je nakon poluvremena serijom 7:0 došla do prednosti od 45:41, ali Dejana Bodirogu i Roberta Chiaciga, koji su ubacili po 14 poena, uspješno su negirali Ferchaud i Michael Wright sa 15 poena. U posljednjoj minuti David Hawkins je kod minus tri uzeo loptu u svoje ruke, ali odmah potom upisao i četvrtu izgubljenu loptu što je označio i kraj nadanja rimske momčadi.

Grupa E:

Još jednom je košarkaška Euroliga na primjeru Olympiakosa i Partizana pokazala koliko neugodne mogu biti momčadi s talentom i bez imperativa pobjede. Pobjedi nad Panathinaikosom, beogradski euroligaš nije uspio dodati i uspjeh s Pireja na kojima je Alex Acker (25 poena i šest skokova) junak večeri s pogođenom tricom za 78:75 u posljednjim trenucima susreta, dok posljednje poene ubacuje Ioannis Bourousis za važnu pobjedu svoje momčadi.

Tako Partizan nije uspio dovršiti vrlo kvalitetnu predstavu u kojoj su koristili snagu vlastite centarske linije, uspavanu grčku obranu i nerazigrani napad. Uspio je i s takvom igrom Olympiakos doći do početnih 27:16, ali problemi centara, među kojima i Andrije Žižića (tri poena i tri skoka) s osobnim pogreškama doveli su Partizan do velikih 52:45 u 27. minuti na krilima Koste Perovića (19 poena) i Vonteego Cummingsa (17 poena).

Nakon ključne trice Ackera iz vrlo teške situacije, Partizan je imao dvije velike prilike za izjednačenje, ali Predrag Drobnjak i Cummings promašuju otvorene šuteve iza crte za tri poena. Na taj način je Olympiakos došao do važne druge pobjede koja ih ipak ostavlja u dobroj poziciji za plasman u četvrtfinale, ali igra momčadi treba zabrinuti Pinija Gershona.

Pojam "vrući teren" ne vrijedi kada dolazi CSKA iz Moskve. Ettore Messina je nastavio voditi svoju momčad prema još jednom Final Fouru, a obrana ruske ekipe ponovno nije dopustila više od 65 poena. Tek je Rudy Fernandez zabio 14 i promašio sedam šuteva. Nakon šeste minute i vodstva od 9:7 Joventut se nalazio u "vječnom minusu".

Imao je CSKA i uvjerljivih 66:47 u 34. minuti, ali opuštanje u posljednjim trenucima spušta Joventut ispod minusa od deset poena za prihvatljiv poraz u kojem je JR Holden ubacio 17 poena, 14 je dodao Matjaž Smodiš, a poen manje Trajan Langdon. Besprijekorni niz se nastavio i nakon Badalone, tako da se još uvijek se traži momčad, uz Pau-Orthez, koja će nanijeti poraz aktualnim prvacima Europe.

Euroliga Top 16, 4. kolo, 7. veljače 2007.:
Olympiakos - Partizan 79:75
Pau Orthez - Lottomatica Roma 74:69
Tau Ceramica - Maccabi Tel Aviv 94:73
Joventut - CSKA 65:73

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!