Košarka

Provlačenje trećeg Oregona, Tennessee debelo iznad stotke

Bruno Blumenschein • subota, 17.03.2007.

Komisija je ove sezone napravila tako dobar posao? Ranije utakmice drugog dana "March Madnessa" su donijele samo pozitivan odgovor na postavljeno pitanje, dok je 121 postignut poen Tennesseeja pokazalo sveučilišni Phoenix na djelu. Winthrop je za to vrijeme došao do prve pobjede na završnom turniru u povijesti škole, a Wisconsin se maknuo s naslovnica...

Visokorangirani nositelji najteže

Nije bilo velikih iznenađenja nakon 40 minuta borbe, ali je bilo mogućnosti. Velikih mogućnosti koje su ostale neiskorištene. Možda najbolju je imao Miami Ohio, 14. nositelj koji se našao na putu Oregona, ali je situacija umalo bila obrnuta. Već sam početak je donio upozorenje za treće nositelje koji su se nakon tri minute našli na 0:9. Razljutilo je to Aarona Brooksa (18 poena) i ostale patke, koji rade seriju 20:0 i čini se, prelamaju susret.

Čini se, jer Miami predvođen Timom Pollitzom (21 poen i pet skokova) u samoj završnici serijom 10:0 dolazi na samo pola koša zaostatka, a 21 sekundu prije kraja imaju priliku kod minus tri odvesti susret u produžetak. Ipak, Bramos ne pogađa sedam sekundi prije kraja, ali pogađa sa zvukom sirene preko pola terena za oku ugodnih, ali nedovoljnih 56:58.

Odličan početak je podigao samopouzdanje i momčad Texas A&M-Corpus Christija, koja je natjerala drugopostavljeni Wisconsin da otvori susret sa šutem 3/24, što je značilo i uvjerljivih 25:7. Ipak, odličan drugi dio Kammron Taylora u kojem je postigao svih svojih 24 poena, potpomognut agresivnijom obranom na visokom Chrisu Danielsu, opravdava 30 pobjeda iz "regularne" sezone za završnih 76:63.

Slično je bilo u susretu Memphisa, bivše momčadi Pennyja Hardawaya i North Texasa. Drugopostavljeni Memphis, momčad s najdužim pobjedničkim nizom je produžila taj niz na 23 pobjede zahvaljujući razigranijem napadu predvođen Chris Douglas-Robertsom (16 poena) iako su u prvom dijelu gubili i sa šest poena razlike. Problem Memphisa u nastavku turnira bi mogla biti činjenica kako su u sezoni imali dosta lakši raspored u kojem su pobijedili tek tri momčadi koje su na Velikom plesu, od kojih niti jedna nije rangirana bolje od osme pozicije.

Sve ide lakše kada ide napadu

Najave o run'n'gun košarci Tennesseeja su bile umanjene. Jer dečki ne samo da trče i šutiraju, već ne znaju promašiti. Pomogla je tu i momčad Long Beach Statea koja također voli brzi ritam, ali protiv dragovoljaca nisu imali kvalitetnog konja za utrku jer nisu igrali obranu. Dovoljno je reći da su zabili čak 86 poena, a uspjeli izgubiti sa 35 koševa razlike. Jednostavno, Tennessee, predvođen Chrisom Loftonom (25 poena) nije imao prepreke do protivničkog koša.

U susretu petog i 12. nositelja, susretu koji je uvijek poseban, Long Beach je odustao od borbe prije sučevog podbacivanja. E da, treneri su pod istragom NCAA zbog nesportskog ponašanja prema igračima, a u momčadi je sedam igrača kojih neće biti slijedeće godine. Odlična momčad, nema što.

Uz nešto malo više obrane, ali uz potpuno bezopasan napad pala je momčad Albanyja protiv Virginije. Možda je najbolje dogama bilo zavući se ispod zapisničkog stola što je napravio Brent Wilson kada se bacio za jednom od osam izgubljenih lopti i završio među nogama zapisničara. Uspio je Wilson i tri puta ozlijediti glavu, a i zabiti 13 poena, dok je drugi Wilson, Jamal predvodio svoju momčad sa 25 poena. Razigrana Virginija je imala dvojac Reynolds-Singletary sa 28, odnosno 23 poena za uvjerljivih 84:57.

Neizvjesne završnice za povijesnu pobjedu i produžetak

Šest puta je Winthrop stigao do završnog turnira NCAA-a i šest puta je upisao poraze. Nakon toga dolazi ova sezona i susret protiv šestorangirane momčadi Notre Dame. I prva pobjeda. Veselili su se dečki kao da su do Final Foura došli, a sad kad su slomili psihičku barijeru, tko zna, možda su upravo oni nova Cindarella.

Nije im bilo dovoljno niti otići na uvjerljivih 54:34 u drugom poluvremenu jer su se borbeni Irci vratili i čak preuzeli vodstvo dvije minute prije kraja kod 63:62, ali Craig Bradshaw (26 poena) i Torrell Martin (20 poena) nisu mislili odustati. I dopustili su do kraja samo jedan prolazak lopte kroz svoj obruč. Iskreno, Notre Dame nije niti bila zaslužila prolaz, ušli su premekano u susret i počeli igrati tek kod minus 20.

Nije Creightonu bilo dovoljno niti mogućnost posljednjeg šuta, niti vrlo loša predstava Nicka Fazekasa, prvog čovjeka Nevade za prolaz u drugi krug Velikog plesa. Toliko propuštenih prilika se moralo obiti o glavu, a upravo se to dogodilo u produžetku kada Marcelus Kemp mijenja Fazekasa i ubacuje devet od svojih 27 poena za velikih 77:71. Tragičar za Creighton je bio organizator igre Nate Funk (23 poena), koji je imao posljednji napad za pobjedu, ali iz samo njemu poznatih razloga 11 sekundi prije kraja pokušava ući pod koš Nevade i gubi loptu. Povratka više nije bilo.

Koliko je važno imati što iskusniju momčad pokazala je predstava momčadi Georgie Tech protiv UNLV-a (63:67). Nemogućnost mirnog ulaska u susret dovelo je žute jakne do početnih 21:10, ali pred kraj poluvremena agresivniji pristup dovodi Georgiu Tech do 32:26. Ipak u drugom dijelu ne uspijeva prelomiti susret i u završnici prevaga na stranu UNLV-a su bili Michael Umeh i Wendell White sa po 19 poena, dok je poražene predvodio Alade Aminu sa 11 koševa, koliko je ubacio i Anthony Morrow.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBANCAA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!