Košarka

Spašavaj se tko može, Ohio State uspio

Bruno Blumenschein • subota, 17.03.2007.

Sve je bilo spremno za ražanj, čak je i zec bio na pladnju, ali je pobjegao u posljednjem trenutku. Prvi nositelj juga, Ohio State, bio je na koljenima, ali se spasio onako kako samo najbolji to znaju, tricom iz nemoguće situacije protiv odličnog Xaviera...

Nije bilo češće teme prije trećeg dana Velikog plesa od one o prvom velikom iznenađenju. Svi poznavatelji NCAA košarke su argumentirali zašto bi baš taj prvi ili drugi nositelj mogao ispasti prije Sweet 16, a onda je došla i prva utakmica dana. Obično ne pišemo samo o jednoj utakmici, ali ova je zaslužila jer je ponudila sve očekivano - odličnu košarku, uzbudljivu završnicu i velika imena.

Kada igrate protiv Ohio Statea prvi je zadatak zaustaviti zvijezdu momčadi Grega Odena. Mladi centar je započeo susret s četiri promašena šuta i dvije osobne pogreške, tako da treneru Xaviera idu sve pohvale. Zatim je tu pitanje napada u kojem ponovno morate razmišljati o Odenu, koji svojom pojavom tjera protivnike da najlakše zicere promašuju manirom debla.

Vezane vijesti

Cijelo prvo poluvrijeme je proteklo u neizvjesnoj igri, Xavieru je nedostajalo koncentracije da ubaci više laganih šuteva iz kontranapada, a Ohio State je egal održavao vanjskim šutem i povratkom Odena na puteve prve zvijezde momčadi. Tada nitko nije znao da Oden neće biti niti približno u ulozi junaka Ohija.

U drugom dijelu sve više se osjećao pritisak devetog nositelja koji je predvođen odličnim organizatorom igre Levenderom (osam asistencija) uspio razvući obranu Ohija za otvorene šuteve kojim su Cage (25 poena) i Doellman (13 poena) odveli svoju momčad na velikih 11 razlike, sedam minuta prije kraja.

Nije bolja situacija bila za Ohio niti manje od četiri minute prije kraja kada gube sa 50:59, ali tada uspijevaju ukrasti nekoliko lopti, Oden zabija ludi šut bez gledanja, a Coney Jr. (21 poena) ulazi pod koš uz prekršaj za pola koša zaostatka. Svelo se sve na posljednjih deset sekundi kada Ohio promašuje otvorenu tricu za pobjedu, ali jedan od mušketira pogađa samo jedno bacanje i Ohio ima loptu devet sekundi za pokušaj odlaska u produžetak.

I uspjelo im je! Loptu, okružen dvojicom braniča, prima Ron Lewis (27 poena) i dvije sekunde prije kraja s dobrih osam metara pogađa nevjerojatnu tricu za 62:62 i produžetak u kojem se priključuje Coney Jr. te dvojica bekova zamjenjuju Odena, koji se našao na klupi s pet osobnih prekršaja za konačnih 78:71 i odlazak u Sweet 16. Zahvaljujemo osnivaču NCAA turnira, ovo se ne viđa svaki dan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBANCAA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!