Tenis

Oproštaj Rusedskog

Maja Giljanović • nedjelja, 08.04.2007.

Nekadašnji britanski broj jedan Greg Rusedski pobjedom u paru s Jamie Murrayjem (starijim Andyjevim bratom) koja je Velikoj Britaniji osigurala ukupno slavlje nad Nizozemcima u Davis Cupu, oprostio se od aktivne karijere...

Šesnaest dugih godina trajao je put naturaliziranog Engleza (inače Kanađanina), a s obzirom na brojne ozljede koje su ga mučile proteklih sezona, odluka o povlačenju nije došla kao iznenađenje. Rusedski je, naime, posljednji susret na ATP touru upisao još ljetos na U.S. Openu (poraz od sunarodnjaka Henmana u prvom kolu), a ove je sezone nastupio tek na Challengeru u Sarajevu prošlog mjeseca (također eliminiran u prvom kolu od Danca Carlsena).

Izbornik britanske reprezentacije John Lloyd (zanimljivo da je upravo pod vodstvom njegova brata Davida Rusedski započeo 1995. svoju britansku Davis Cup avanturu) se nadao mogućoj odgodi neminovnog: "Slutio sam što se sprema, ali sam se potajno nadao da će nastaviti još neko vrijeme te se oprostiti koncem godine. Rujanski play-off, međutim, ćemo morati odraditi bez velikog tenisača. Ljudi uglavnom nisu ni svjesni koliko velikog jer sve rezultate naših igrača promatramo isključivo kroz prizmu Wimbledona".

Razarajući početni udarac (do pojave Roddicka najbrži zabilježeni servis - 239.7 km/h) te kvalitetni voleji, činilo se, savršeni su spoj za pravi rezultat u All England Clubu, ali dalje od četvrtfinala 1997. nije mogao. 34-godišnjaka smo, inače, gledali i u Hrvatskoj - 1997. te godinu poslije dvaput je poražen u finalima Zagreba odnosno Splita (Ivanišević).

Najveći uspjeh, pak, je stigao na U.S. Openu gdje ga je u finalu s 3:1 porazio Pat Rafter 1997., a dvije godine kasnije pobjedom nad Tommy Haasom osvojio je Grand Slam Cup. Nekadašnji četvrti igrač svijeta (listopad ´97.) ukupno je slavio na 15 ATP turnira (prva ´93. i posljednja ´05. titula, igrom sudbine, stigle su na travi Newporta), a za BBC je izjavio: "Teška je sezone iza mene, godine me polako pritišću, a pomalo se i prioriteti mijenjaju. Odluku sam donio još početkom godine, ali želio sam još jednom nastupiti za svoju (posvojenu) zemlju te se zahvaliti navijačima koji su me prihvatili otvorena srca".

Mlade snage (čitaj Andy Murray) preuzele su pritisak britanske javosti, a sam Rusedski će se pobrinuti da svježa krv nadmaši njegov te Henmanov učinak u vlastitom dvorištu. Najavio je, naime, preuzimanje mlađih uzrasta britanske teniske Akademije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!