Nogomet

Inter prvak, porazi rimskih momčadi

Bruno Blumenschein, Ivana Spahija • nedjelja, 22.04.2007.

Pobjedom na gostovanju kod Siene, momčad Intera je osigurala naslov prvaka Italije. Za takav rasplet momčadi iz Milana je trebao i poraz Rome kod Atalante, dok je Lazio poražen na Olimpicu od Fiorentine...

Lider prvenstva Inter gostovao je u Sieni kod istoimenog kluba gdje je upisao pobjedu rezultatom 2:1 i time i matematički potvrdio osvajanje naslova prvaka Italije. Naime, već u ovom kolu mogao se odlučiti pobjednik, uvjet je bio da Inter u gostima svlada Sienu, a da pritom Atalanta kod kuće pobijedi Romu. Tako se doista i dogodilo, vukovi su "pali" u utakmici u Bergamu, a momčad iz Milana je sa 16 bodova prednosti osvojila scudetto.

Što se tiče same utakmice, bila je dosta neizvjesna. Domaćini su zaprijetili već u drugoj minuti, Alberto je gađao iz voleja, odlično je obranio Julio Cesar. Inter je nakon toga preuzeo inicijativu, u osmoj minuti Cruz je dodao za Ibrahimovića, njegov udarac je neutralizirala domaća obrana. Crno - plavi su došli u vodstvo u 18. minuti susreta, prvo je Maicon glavom potražio mrežu domaćina, a Sienin vratar Manninger je odbio loptu do Materazzija koji je ležerno pospremio u mrežu.

Samo tri minute kasnije Siena je izjednačila, nakon dodavanja Rinauda, Negro je svladao Julia Cesara za 1:1. Domaćini su odličnu priliku za vodstvo imali u 32. minuti, Chiesa je uputio udarac glavom prema mreži Intera, spasio je branič crno - plavih Burdisso.

Nastavak susreta pripao je nogometašima Intera koji su tražili priliku za vodstvo. U 58. minuti Manninger je na rubu šesnaesterca srušio Cruza, sudac je dosudio kazneni udarac, a sa bijele točke precizan je bio Materazzi. 2:1 za Inter! U 67. minuti domaćini su pokušali izjednačiti, udarac Rinauda obranio je Julio Cesar. To je ujedno bila i posljednja velika prigoda na utakmici, Inter je ovom pobjedom potvrdio osvajanje prvenstva, a Siena se nakon ovog poraza spustila na 12. mjesto na ljestvici.

Roma je gostovala kod Atalante u "biti ili ne biti" utakmici koja je mogla biti presudna za osvajanje scudetta. Takva je i bila, Atalanta je svladala Romu rezultatom 2:1, a Inter je istim rezultatom svladao Sienu i otišao na sada već nedostižnih 16 bodova ispred Rome.

Atalanta je od početka krenula agresivnije, u trećoj minuti susreta Doni je glavom potražio vrata gostiju, njegov udarac završio je iznad grede. Vukovi su ozbiljnije zaprijetili tek u 25. minuti kada je udarac Taddeija završio pokraj gola. Atalanta je u vodstvo došla u 37. minuti susreta, Ferreira Pinto je dodao za Donija koji je glavom svladao prezimenjaka Donija. 1:0 za Atalantu! Pet minuta nakon toga domaćini su svoje vodstvo povećali na 2:0, Zampagna je sa ruba šesnaesterca volejem svladao nemoćnog Donija.

U otvaranju drugog dijela ponovno su zaprijetili domaćini, Donati je odlično dodao za Ariattija čiji je udarac iz blizine završio iznad gola. Tri minute nakon toga na rezultat je pokušao utjecati Pannucci, njegov udarac glavom išao je ravno u Atalantina vratara Calderonija. U 65. minuti Roma je smanjila na 2:1, nakon dodavanja Vučinića, Perrotta je svladao Calderonija. Gosti su nakon ovog pogotka krenuli po izjednačenje, najviše se trudio Perrotta, ali bez uspjeha. U 90. minuti Perrotta je očajnički pao u šesnaestercu domaćina, ali sudac ga nije niti pogledao nego je odvirao kraj i slavlje momčadi iz Milana je moglo započeti.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Fiorentina je na teškom gostovanju kod Lazija uzela pobjedu, bilo je 1:0 za viole. Iako je prvo poluvrijeme završilo bez pogodaka, ono je sasvim pripalo igračima Fiorentine koji su imali nekoliko vrlo dobrih prilika za vodstvo. Prvo je u desetoj minuti udarac Mutua zaustavila domaća obrana, u 27. minuti je Ledesma zadnjim snagama obranio siloviti udarac Freya, koji je vrataru Lazija zaprijetio i u 38. minuti, ali je Ledesma ponovno bio na mjestu.

Drugo poluvrijeme nije ponudilo puno od igre, većinom se igralo na sredini terena sa nekoliko blijedih prilika s jedne i druge strane. Ipak, viole su u vodstvo došle u 70. minuti susreta, Jorgensen je uputio udarac prema vratima Lazija, najviši u skoku je bio Mutu koji je glavom svladao Ledesmu za 1:0. Deset minuta kasnije pokušali su uzvratiti domaćini, Makinwa je odlično pronašao Pandeva čiji je udarac neutralizirala gostujuća obrana. Nakon ove pobjede, Fiorentina se nalazi na sedmom mjestu na ljestvici, a Lazio ostaje treći.

Chievo je kod kuće svladao Livorno, susret je završen rezultatom 2:1. Gosti su u vodstvo došli u 18. minuti susreta zahvaljujući pogotku svog najboljeg strijelca Lucarellija. Tri minute nakon toga Lucarelli je nakon dodavanja Coppole postigao i drugi pogodak, ali ga je sudac poništio jer se Lucarelli našao u zaleđu. U 36. minuti i domaćinima je poništen pogodak, Obinna je svladao gostujućeg vratara Ameliju, ali je njegov pogodak poništen zbog prijašnjeg prekršaja Mantovanija na jednom od gostujućih igrača.

Početak drugog poluvremena pripao je gostujućim igračima, ali je Chievo ipak prvi stigao do pogotka. U 58. minuti Semioli je dodao za Pellisiera koji je zatresao mrežu Livorna za 1:1. Nakon toga uslijedila je opsada domaćeg šesnaesterca, prigode Livorna sijevale su jedna za drugom, prvo je u 63. minuti domaći vratar Squizzi odlično skinuo udarac Filippinija, isti igrač je minutu kasnije imao odličnu priliku za pogodak, ponovno je obranio Squizzi, a u 70. minuti je Lucarelli pogodio gredu. Nakon svih ovih promašaja, uslijedila je kontra domaćina, u 75. minuti iz nikakve akcije izrodio se pogodak, a na konačnih 2:1 rezultat je postavio Bogdani.

Reggina, klub koji se bori za svaki važan bod za opstanak, kod kuće je dočekala Udinese s kojim je remizirala, susret je završen rezultatom 1:1. Udinese je poveo u 26. minuti, D'Agostino je gađao iz slobodnog udarca, a loptu je prihvatio Muntari koji je s lakoćom zatresao mrežu Campagnola. Gosti su držali to vodstvo sve do 85. minute kada je dosuđen jedanaesterac za domaćine, a sa bijele točke je za 1:1 bio precizan Amoruso. Nakon ovog remija, Udinese je na osmom mjestu na ljestvici, Reggina je i dalje blizu zone ispadanja, na 17. mjestu.

Jedini susret bez pogodaka odigrali su Empoli i Torino koji se nakon današnje raspodjele bodova nalaze na petom, odnosno na 14. mjestu na ljestvici.

Seria A, 33. kolo, 22. travnja 2007.:
Empoli - Torino 0:0, Siena - Inter 1:2, Atalanta - Roma 2:1, Chievo - Livorno 2:1, Reggina - Udinese 1:1, Lazio - Fiorentina 0:1, Palermo - Parma 3:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!