Rukomet

Pao i Veszprem za prvo mjesto Zagreba

Vedran Stilin • nedjelja, 11.02.2007.

Rukometaši CO Zagreb slavljem protiv mađarskog Veszprema postali su pobjednici Međunarodnog rukometnog turnira u Osijeku, koji se ovoga vikenda igrao u Zrinjevcu…

Sjajna ideja o dovođenju velikih klubova u Osijek, u svrhu populariziranja rukometa, provedena je u djelo. Tako se na Prvom međunarodnom turniru Osijek 2007. uz domaću momčad našao hrvatski prvak CO Zagreb, zatim makedonski prvak Metalurg Skopje te svakako najzvučnija mađarski MKV Veszprem našega Zdravka Zovka.

O jačini turnira dovoljno je reći da su sva tri ugošćena kluba igrala, ili još igraju, Ligu prvaka ove sezone. Tako Veszprem u četvrtfinalu najelitnijeg natjecanja za protivnika ima Kiel, dok Zagreb polufinale Kupa kupova traži protiv Constanze.

Prvoga dana Osijek Elektromodul očekivano je poražen od Zagreba, dok se Veszprem dosta mučio s Makedoncima da bi ih u konačnici ipak svladali. Domaćin je odmah u prvom kolu ostao bez svojih važnih karika Rudovića i Abramovića tako da su dosta oslabljeni čekali naredne susrete.

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Drugoga dana prvo je Veszprem rutinski obavio posao protiv Osijeka nakon kojih su na parket izašli hrvatski i makedonski prvak. Metalurg se dosta dobro držao u tom dvoboju, ali je u samoj završnici popustio pred moćnijim zagrebačkim sastavom, što je u prijevodu značilo da će treći dan i sraz Veszprema i Zagreba odlučiti o pobjedniku ovog iznimno jakog turnira.

Osijek i Metalurg su se u prvom današnjem dvoboju borili za treću poziciju koja na kraju odlazi dosta jačim Makedoncima rezultatom 27:19. Poslastica cjelokupnog turnira svakako je bio susret Zagreba i Veszprema (nekada Fotexa), inače starih poznanika iz Lige prvaka.

Od samog početka utakmice momčadi su krenule čvrsto u želji da i treći nastup okončaju slavljem. To je rezultiralo grubom igrom s dosta sedmeraca i isključenja. U zagrebačkim redovima Golić je bio nemilosrdan sa sedam metara prema srpskom vrataru na golu mađarske momčadi Periću, dok je u grubosti prednjačio dobro poznati mađarski reprezentativac Gal s tri isključenja već nakon 38 minuta utakmice.

Vratari su ujedno bili jedni od najboljih pojedinaca na utakmici s nizom sjajnih intervencija. Na jednoj strani Somić je mamio pljesak publike, dok je na drugoj Perić nemilosrdno zaustavljao napade hrvatskog prvaka. Nikša Kaleb nažalost nije imao svoje realizacijski dan, ali je zato umjesto njega Kapisoda odlično odradio posao na lijevoj strani zabivši osam pogodaka.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Osim njega treba naglasiti i raspoloženog Horvata, dok je na drugoj strani ubojit bio Kubanac s mađarskom putovnicom Perez, zatim Nikola Eklemović i Makedonac Kiril Lazarov, budući član zagrebačkog sastava.

Hrvatska momčad odigrala je odličan susret te u nekim dijelovima imala četiri pogodaka prednosti, da bi u zadnjim momentima utakmice gotovo dopustili Mađarima poravnanje. Ipak, sačuvali su jedan pogodak i tako stigli do slavlja 38:37 koji im je donio naslov pobjednika turnira.

Naslov najboljega igrača odnio je Zlatko Horvat, najbolji strijelac sa 17 postignutih golova bio je Veszpremov Barna Putics, dok je na veliko oduševljenje osječke publike nagradu za najboljeg vratara primio Vjenceslav Somić, nekada člana Osijeka, a sada Zagreba.

Na kraju treba dati sve pohvale organizatorima ovog jakog turnira te se nadati kako će on postati tradicija i idućih godina jer osječka publika nema priliku često gledati proslavljena svjetska rukometna imena u svom gradu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!