Košarka

Od derbija kola ni "d"

Ivor Krapac • četvrtak, 01.03.2007.

Moskovski CSKA potvrdio je odličnu ovosezonsku euroligašku formu i s neočekivano glatkih 85:64 odradio gostujući izazov protiv Olympiacosa u trećem kolu skupine E, došavši do svoje treće pobjede u isto toliko utakmica u Top 16 Eurolige. Spahijin i Vujčićev Maccabi imao je puno više problema, pred svojim navijačima jedva su svladali Pau-Orthez...

Maccabi je u skupini D u Tel-Avivu uz puno muke došao do 74:70 protiv Pau-Ortheza. Nakon potpuno izjednačenog prvog poluvremena, gosti iz Francuske su rano u trećoj četvrtini ušli u seriju od 10:0 i izgradili vodstvo od 50:38, postavivši momčadi Nevena Spahije ozbiljan izazov u nastavku utakmice. Na sreću Maccabijevih navijača, domaći su do kraja treće dionice smanjili zaostatak na 56:50 i time otvorili lov na svoju drugu pobjedu u drugom krugu.

U ranoj fazi posljednje četvrtine gostujući košarkaši su se i dalje držali na dotad izgrađenoj prednosti, a Maccabijev povratak inicirala je trica Derricka Sharpa za smanjenje na 63:60. Will Bynum priključio se polaganjem, a Nikola Vujčić s četiri uzastopna poena za preokret i domaće vodstvo od 66:63 u 38. minuti, dok je ostatak posla odradio iskusni Sharp. Njegovih šest pogođenih slobodnih bacanja u završnici ostavilo je goste bez mogućnosti povratka, iako se Aaron Miles trudio da sve završi sretnije za Pau. No, Milesovih pet poena u posljednjoj minuti stiglo je prekasno za momčad iz Francuske.

Najefikasniji Maccabijev igrač večeras je bio Lior Eliyahu, koji je svojih 16 poena ubilježio već u prvom poluvremenu. Simas Jasaitis pridružio se s 13 poena, a Nikola Vujčić dodao je još jedan double-double u svojoj ovosezonskoj euroligaškoj kolekciji, ovog puta s 12 poena i 11 skokova. Derrick Sharp, domaći junak u završnici, uknjižio je svih svojih 11 poena u posljednjoj četvrtini. Pau-Orthezu nije pomoglo 20 poena Brittona Johnsena (sve u prvom poluvremenu), kao ni 15 poena Aarona Milesa, 13 poena Clinta Harrisona, te 12 poena i 10 skokova Ricarda Greera.

Najzvučnija utakmica večeri ostala je samo na zvučnosti. Moskovski CSKA je s glatkih 85:64 odradio gostovanje kod Olympiacosa i time popravio svoj omjer na vrhu skupine E na 3-0. Branitelji naslova sada imaju dvije pobjede više od preostalih konkurenata u grupi i već su jednom nogom u četvrtfinalu...

Gosti su završni rasplet naznačili već u prvoj četvrtini, uz vodstvo od 27:17 nakon deset minuta, da bi ta prednost na kraju prvog poluvremena narasla na visokih i, pokazalo se, nedostižnih 47:25. Sve ostalo bilo je samo rutina, CSKA nije dopustio domaćima da se vrate u utakmicu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Slovenac Matjaž Smodiš vodio je goste iz Moskve s 19 poena i šest skokova, dok se Theo Papaloukas priključio s 15 poena, a John Robert Holden s 14 poena, šest skokova i pet asistencija. Olympiacos je imao samo dvojicu dvoznamekastih - Sofoklis Schortsanitis ubilježio je 13 poena, a Andrija Žižić dodao solidan učinak od 10 poena i sedam skokova. Domaćima je nedostajao pravi Scoonie Penn, koji je za 30 minuta imao samo tri poena i dva skoka.

Partizan se u istoj skupini vratio u igru za prolaz u četvrtfinale s 85:70 protiv Joventuta. Beograđani su nagovijestili sretan kraj za svoje navijače odlaskom do devet poena prednosti (42:33) na kraju prvog poluvremena, dok su u drugih 20 minuta izdržali nekoliko naleta gostiju iz Španjolske. Joventutovi igrači su sredinom treće četvrtine stigli na samo dva poena zaostatka, a u posljednjoj dionici smanjili na minus od 64:61, no domaći su oba puta dobro reagirali i svojim serijama zadržali sigurno vodstvo.

Već po tradiciji, najefikasniji Partizanov košarkaš i večeras je bio Predrag Drobnjak (16 poena, deset skokova). Vonteego Cummings ubilježio je 15 poena, a Uroš Tripković i Kosta Perović po 13 poena, Perović uz deset skokova. Goste iz Badalone su s po 16 poena vodili Rudy Fernandez i Elmer Bennett.

Barcelona je proslavila svoju drugu pobjedu u skupini F. Gostujući Efes Pilsen pao je s 82:73 i uz omjer 0-3 ostao na začelju ljestvice, a sve je prelomila Barcelonina serija od 11:2 u završnoj četvrtini kojom su domaći okrenuli zaostatak od 68:67 sredinom tog razdoblja igre. Ključni čovjek preokreta bio je Juan Carlos Navarro s osam poena u odlučujućoj seriji.

Navarro je završio večer s 24 poena, a prvi pratitelj bio je Slovenac Jaka Lakovič s 15 poena i šest asistencija. Roko-Leni Ukić je za osam minuta ostao bez poena (0/3 iz igre), uz po jedan skok i prekršaj, te dvije asistencije. Efes su vodili Marcus Haislip (18 poena, osam skokova) i Andrew Nicholas (16 poena, pet asistencija), dok je Nikola Prkačin dodao 10 poena i šest skokova.

Najuzbudljivija završnica večeri dogodila se u jedinoj današnjoj utakmici skupine G. Benetton je s 80:79 prošao gostovanje u Solunu, a domaći Aris pamtit će propuštenu priliku za pobjedu u posljednjem napadu, u kojem Giorgios Sigalas i Savvas Iliadis nisu na vrijeme uspjeli čak ni uputiti loptu prema košu. Ključni poeni su tako, kako se pokazalo, stigli mirnom rukom Nikosa Zisisa iz slobodnih bacanja za Benettonovo vodstvo od 80:77, dok su domaći do kraja uspjeli samo smanjiti košem Terrela Castlea za konačnih jedan razlike.

Terrell Lyday ubilježio je 19 poena, a Zisis dodao 13 poena i pet asistencija za goste iz Italije, dok su najefikasniji Arisovi igrači bili Iliadis (23 poena) i Alex Scales (18 poena). Benetton se uz ovu pobjedu s omjerom 2-1 poravnao s Unicajom i moskovskim Dynamom, dok je momčad iz Soluna uz omjer 0-3 ostala na posljednjem mjestu u skupini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!