Nogomet

Šok za Srbe, ugoda Nijemcima

Goran Tomičić, Tea Lokas • subota, 24.03.2007.

Vijest dana u kvalifikacijama za Euro 2008. u Austriji i Švicarskoj stigla je iz skupine A. Kazahstan je pred svojim navijačima šokirao Srbiju i time zadao dodatne glavobolje momčadi Javiera Clementea uoči nastavka kvalifikacijskog puta. Bilo je dosta zanimljivo i u drugim grupama, a vrijedi izdvojiti pobjedu Nijemaca u Češkoj...

Skupina A: Povijesna pobjeda Kazahstana, uvjerljiva Poljska, odlični Portugal

Kazahstan je u dvoboju protiv Srbije na domaćem terenu ostvario prvu pobjedu u kvalifikacijama pod okriljem Uefe, a Srbija je ovim porazom znatno umanjila izglede za plasman na Europsko prvenstvo. U 47. minuti domaći su poveli preko Aširbekova, a na 2:0 povisio je Žumaskalijev. U 68. minuti Žigić je smanjio, ali momčad Javiera Clementea nije uspjela izjednačiti. U posljednjoj minuti Žigić je zbog udaranja laktom Skoriha dobio izravni crveni karton.

Poljska je lako svladala Azerbajdžan i izbila na vrh skupine. Poljaci su poveli već u trećoj minuti kad je Gargula ubacio iz slobodnog udarca, a Bak bio najviši u skoku. Tri minute kasnije Poljska je povećala vodstvo i riješila utakmicu. Opet je iz slobodnog udarca ubacio Gargula, a ovog puta najviše je skočio Dudka. U 34. minuti Gargula je ubilježio i treću asistenciju, uposlio je Lobodinskog, koji je odličnim lob udarcem povisio na 3:0. Ovaj rezultat je stajao na semaforu do 58. minute, kad je Krzynowek bio najbrži, nakon što je obrana gostiju odbila njegov prvi pokušaj, i povisio rezultat. Šest minuta prije kraja konačan rezultat postavio je Kazmierczak.

Portugal je ofanzivnom igrom potpuno nadigrao Belgiju. U prvom dijelu istaknuo se kontroverzni Stijnen na belgijskim vratima s nekoliko dobrih obrana. Portugal je potpuno dominirao i, nakon nekoliko neiskorištenih prilika, početkom drugog dijela osigurao pobjedu. Igrači Luiza Felipea Scolarija su odlično iskoristili dva kornera, u 53. minuti najviši u skoku bio je Nuno Gomes, a dvije minute kasnije na isti način je povisio Ronaldo. U 69. minuti Portugal je povećao vodstvo iz još jednog kornera, a strijelac je bio Quaresma izravno iz kuta. U 75. minuti priču je novim golom zaključio Ronaldo.

Skupina A: Kazahstan - Srbija 2:1, Poljska - Azerbajdžan 5:0, Portugal - Belgija 4:0

Skupina B: Ukrajina rutinski, Škotska sretno, Francuska teško

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ukrajina je bez većih problema osvojila tri boda u gostima protiv slabih Farskih otoka. U 20. minuti Jezerski je udarcem s desetak metara donio prednost svojoj momčadi. U završnici prvog dijela Mikkelsen je odlično obranio veliku priliku Mihalika, a utakmice je riješena u 57. minuti, kad je Nesmačnij glavom uposlio Guseva, koji je prizemnim udarcem povisio na 2:0. Do kraja utakmice gosti imali još nekoliko prilika za povećanje rezultata, ali unatoč nepreciznosti stigli su do pobjede i zadržali izglede za plasman u Austriju i Švicarsku.

Škotska je u posljednjim minutama pobijedila Gruziju te će voditi veliku bitku protiv Francuske i Italije za plasman na završnicu. U 11. minuti Teale je uputio odličnu dubinsku loptu, a obrana gostiju je Boyda ostavila samoga, te je napadač Glasgow Rangersa glavom poslao loptu u mrežu. U 40. minuti Demetradze je prošao Weira i ubacio u kazneni prostor, a Arveladze je bio najbrži i izjednačio rezultat.

U posljednjoj minuti prvog dijela Gordon je obranio odličan udarac Arveladzea i spriječio vodstvo Gruzije. U 53. minuti veliku priliku imao je Boyd, ali nije dobro reagirao i Teale je obranio. Boyd je u 71. minuti odličnim volejem pogodio gredu, a pet minuta kasnije McLeish je napravio ključan potez kad je umjesto Boyda u igru uveo Beattiea. Upravo je napadač Celtica u 88. minuti preciznim udarcem donio važnu pobjedu Škotskoj i uspješan debi Alexa McLeisha u kvalifikacijama.

Zanimljivu utakmicu odigrale su Litva i Francuska. Obje momčadi su igrale ofenzivno i propustile nekoliko prilika, a posebno se istaknuo Coupet s nekoliko dobrih obrana. Nervozu u francuskim redovima u 73. minuti prekinuo je Anelka, koji je odlično primio jednu loptu na lijevoj strani i prizemnim udarcem pogodio bliži kut vratara Karčemarskasa.

Skupina B: Farski Otoci - Ukrajina 0:2, Škotska - Gruzija 2:1, Litva - Francuska 0:1

Skupina C: BiH iznenadila, Turska slavila u Grčkoj

Fuad Muzurović je u debiju na klupi BiH ostvario izenađujuću pobjedu u Norveškoj, kojom su naši susjedi zadržali izglede u utrci za plasman u Austriju i Švicarsku. U 18. minuti Misimović je odlično izveo slobodan udarac s dvadesetak metara i donio prednost gostima. Taj rezultat je stajao na semaforu do 33. minute, kad je Muslimović preciznim udarcem s desetak metara osigurao pobjedu BiH.

U 50. minuti Custović je oborio Pedersena, a Carew s bijele točke postavio konačan rezultat. Vrijedi istaknuti i da je Muzurović koristio nekoliko igrača iz HNL-a. Cijelu utakmicu odigrali su Damjanović i Hrgović, a Radeljić je u 47. minuti zamijenio Nadarevića. Na klupi su ostali Bartolović i Pandža.

Turska je u Grčkoj nastavila maksimalan učinak u ovim kvalifikacijama. Grčka je povela već u petoj minuti, kad je Kyrgiakos prizemnim udarcem pogodio desni kut Demirela. Nakon vodstva Grčka je imala još nekoliko prilika, ali gosti su ubrzo preuzeli kontrolu igre. U 27. minuti Sanoglu je uposlio Tuncaya Sanlija, koji je uputio precizan udarac i svladao Nikopolidisa.

U 55. minuti Hakan Sükür je asistirao Ünalu, a ovaj je desnom nogom doveo Tursku u vodstvo. Gosti su 15 minuta kasnije riješili utakmicu golom Metina udarcem lijevom nogom s dvadesetak metara. Konačan rezultat u 81. minuti iz blizine je postavio Karadeniz.

U derbiju začelja ove skupine Moldavija i Malta su podijelile bodove. U 24. minuti vratar Malte Haber je obranio jedanaesterac Frunze. Malta je povela u 73. minuti, Woods je odlično prošao po desnoj strani i ubacio, a Mallia je smjestio loptu pod gredu. Pet minuta prije kraja bod Moldaviji je udarcem glavom donio Epureanu. U 87. minuti zbog naguravanja su isključeni Dimesch kod gostiju i igrač Moldavije Dadu.

Skupina C: Moldavija - Malta 1:1, Norveška - BiH 1:2, Grčka - Turska 1:4

Skupina D: Ireland za Irsku, Njemačka vladar skupine

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U predivnoj atmosferi na Croke Parku Republika Irska je dočekala otočnog rivala Wales. Irci su krenuli agresivno pokušavajući nametnuti svoju igru od početka i tako probiti obranu gostiju. Wales je, međutim, napravio par kontri koje su mogle biti opasna naznaka za Irce. Već u petoj minuti Bellamy kontrom pokušava prizemljiti zahuktale Irce, ali sudac njega prizemljuje podizanjem zastavice, tako jedna od rijetkih prodora Velšana završava zaleđem. U 33. minuti velikom pogreškom Jamesa Collinsa Wales umalo poklanja vodstvo Irskoj. No, nedugo nakon toga, Irci ipak dolaze u vodstvo lijepim pogotkom Stephena Irelanda na asistenciju Keanea. Do kraja susreta Irelandova zamjena, Doyle, pogađa gredu s ruba šesnaesterca i tako propušta priliku dovesti svoju reprezentaciju do 2:0. Nakon slatke pobjede Ircima ponovno ostaje nada u plasman na europsko natjecanje.

Utakmica sredine skupine, između Cipra i Slovačke, završila je rezultatom 1:3. Ključni trenutak u utakmici zbio se pri kraju prvog poluvremena kad je vratar Cipra Morphis faulirao Sventa i dobivši crveni karton, oslabio svoju momčad za jednog igrača na terenu. Tada počinje golijada, ali na iznenađenje Slovaka u vodstvo prije sučeva zvižduka dolazi Cipar pogotkom Aloneftisa. No, Ciprani na svom terenu u Nikoziji nisu uspjeli održati pogodak prednosti. U sljedećih pola sata dolazi do potpunog preokreta. Vittek u 54. minuti izjednačava za Slovačku, a pobjedu joj donose Skrtel i Jakubko u 67. i 77. minuti. Još tri boda za Slovačku koja se hvata s Republikom Irskom.

Nijemci su se od početka nametnuli kao vođe u ovom najatraktivnijem susretu D skupine. Schweinsteiger napada s boka i upošljava Petera Cecha već od rane faze prvog poluvremena. Pridružuje mu se i Podolski koji u 25. minuti s 30 metara pogađa ravno u ruke češkog vratara. Na kraju prvog poluvremena Nijemci pretvaraju priliku u gol. Nakon kornera Schweinsteigera najviši je bio Kuranyi koji ubacuje loptu u najbliži kut. U dvoboju Kuranyia i Jiraneka u 62. minuti ponovno Kuranyi skače više i ponovno pospema loptu u gol za vodstvo Njemačke od 2:0. Do kraja susreta Česi uspijevaju preko Milana Baroša smanjiti na 2:1 pa i izboriti par izglednih prilika pred vratima Lehmanna, ali sve to bilo je nedovoljno za izjednačenje protiv moćnije Njemačke. Baroš se prekasno probudio i počeo napadati, sudac je odzviždao kraj i Česi su poraženi na svom borilištu.

Skupina D: Republika Irska - Wales 1:0, Cipar - Slovačka 1:3, Češka - Njemačka 1:2

Skupina F: Healy razorio Lihtenštajn, Španjolci minimalno

Sjeverna Irska porazila je posljednje u skupini, mali Lihtenštajn. Visokom pobjedom od 4:1 Sjeverna Irska je pridodala tri boda za nastavak kvalifikacija. Svi golovi postignuti su u drugih 45 minuta, a fantastični Healy ponovno je zablistao postignuvši tri pogotka za domovinu. Njegov drugi hat-trick u kvalifikacijama za Euro 2008., prvi put je zasjao u senzacionalnoj pobjedi protiv Španjolske (3:2). Nekoliko minuta prije sudačkog zvižduka pala su još dva pogotka, prvi je bio utješni Burgmeierov za Lihtenštajn, a točku na i za pobjednike stavio je McCan.

Španjolci su kao slamku spasa tražili pobjedu nad Danskom na veličanstvenom Santiago Bernabeu. Krila im je proširio Danac Jensen nesmotrenošću i prikupljanjem dva žuta kartona već nakon 20 minuta utakmice te je tako ostavio svoju momčad na milost 11 gladnih Španjolaca i velike gomile uzavrelih navijača. U nastavak su furiozno krenuli Španjolci, već 15 minuta nakon izlaska Jensena Iniesta dodaje Morientesu koji vara Aggera i fantastičnom završnicom šalje loptu iza leđa danskog vratara.

Već pri kraju prvog poluvremena Španjolska udvostručava vodstvo pogotkom napadača Valencije Davida Ville te podiže atmosferu na stadionu na najvišu razinu. No, žamor se naglo stišava u trenutku kada Gravgaard u 48. minuti pogađa za 2:1. Španjolci nastavljaju, iako malo opreznije i nervoznije, i ipak u konačnici dolaze do važne pobjede i očuvanja nade za Euro 2008.

Skupina F: Lihtenštajn - Sjeverna Irska 1:4, Španjolska - Danska 2:1

Skupina G: Slovenci i Nizozemci remizirali

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Prva utakmica na rasporedu u skupini G bila je ona Albanije i Slovenije. I jedni i drugi čvrsto su držali svoju obranu kroz cijelu utakmicu koja je na kraju i završila početnim 0:0. Albanci su i bez trenera Otta Barića uspjeli parirati Slovencima kojima lagano blijedi vlastita vizija sebe na Euru 2008. Unatoč zatvorenoj utakmici Albanci su uspjeli stvoriti više prilika od Slovenaca njegujući ofenzivniju igru od protivnika. Kiša ih je dosta usporavala, dok je Slovencima išla na nogu. Albanija ostaje na dva boda iznad beživotnog Luksemburga.

Za to vrijeme događala se malo uzbudljivija priredba u zapadnoj Europi. Naime, posljednji u G skupini, Luksemburg, ugostio je četvrtoplasirane Bjeloruse koji su došli na svoj konto pridodati još tri boda. Iako su u Luksemburg krenuli bez Kontsevoja, Kovbe, Štaniuka te viroznog Aleksandra Hleba na umu su protiv nemoćnih Luksemburžana mogli imati samo pobjedu. Tako je i bilo. Od samog početka susreta luskemburški gol bio je napadan od strane Kutuzova, Kalačeva i Kulčija. U 24. minuti ulazi prvi gol u mrežu domaćina, a strijelac je Kalačev. Na 2:0 povećao je Kutuzov u 54., a za nekoliko minuta Luksemburg uzvraća svojim prvim pogotkom u cijelim kvalifikacijama. Nakon dodavanja Bigarda, Sagramola s ruba šenaesterca posprema loptu u mrežu gostiju.

Utakmica koja bi u slučaju pobjede Rumunja značila i preuzimanje čelne pozicije ispred Nizozemske odigrana je bez pogodaka. 50 tisuća gledatelja nije dobilo toliko priželjkivani pogodak u svih 90 minuta. Svakoj momčadi po jedan bod značit će i ostanak Nizozemaca na vrhu, dok će se Rumunjska bodovno poravnati s Bugarskom. Pobjeda je i Bjeloruse uključila u usku borbu za Europsko prvenstvo pa će ova grupa i dalje odisati neizvješnošću.

Skupina G: Albanija - Slovenija 0:0, Luksemburg - Bjelorusija 1:2, Nizozemska - Rumunjska 0:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!