Nogomet

Bayern se spasio, Liverpool sve riješio

Zoran Zdelar • utorak, 03.04.2007.

Milan je na domaćem terenu bio nadmoćniji više od sat vremena, ali od svih brojnih prilika iskoristili su samo jednu, što su kasnije igrači Bayerna kaznili izjednačujućim pogotkom. Milan se ipak vratio u vodstvo poklonjenim jedanaestercem, da bi potom Bayern ponovno zabio. Liverpool je na gostovanju u Nizozemskoj prošao lakše nego što se očekivalo te već nakon prve utakmice mogu reći da su gotovo sigurno u polufinalu...


U dvoboju Milana i Bayerna, koji je večeras barem po imenima na terenu bio atraktivniji, nije bilo standardnog laganog tempa na početku susreta kada obje momčadi najprije vole malo odmjeriti snage i provjeriti kako se protivnik postavio na terenu. Milan je krenuo furiozno od samog početka i već u prvim sekundama treće minute dolaze do odlične prigode za stizanje u rano vodstvo kada je na ubačaj sa sredine terena Clarence Seedorf zakasnio samo nekoliko centimetara kako bi uputio udarac na vrata Bayerna s par metara udaljenosti što bi gotovo sigurno bio pogodak.

Milan nastavlja s pritiscima na rezervnog Bayernovog vratara, koji je gurnut u vatru nakon što je Oliver Kahn dobio suspenziju zbog odbijanja podvrgavanja doping-testu nakon utakmice. U 15. minuti assimo Oddo pronalazi ubačajem s boka svog suigrača imenjaka, Ambrosinija, koji je tukao glavom, ali je Rensing uspio zahvaljujući sjajnom refleksu obraniti ovaj udarac. Bayern je svoju jedinu pravu priliku u prvom poluvremenu imao u 24. minuti. Andreas Ottl s 30-ak metara zapucao je silovito prema vratima Dide nadajući se da će ga iznenaditi, ali iskusni brazilski vratar izbija loptu u korner tik ispod grede.

Oddo, koji je danas bio vrlo raspoložen za igru, iz zaleta je uspio sa same gol-aut linije pronaći Gilardina, no on ne iskorištava ovu fantastičnu asistenciju s obzirom da njegov udarac glavom sa samo nekoliko metara udaljenosti skida Bayernov vratar.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U 40. minuti Kaka je probio lijevi bok i ušao u kazneni prostor, a onda ga Lucio klizećim starom ruši, ali sudac odmahuje na zahtjeve za najstrožom kaznom, što je inače veliki propust glavnog suca. Milan je u ovoj prilici uvelike oštećen, ali odmah nekoliko sekundi nakon toga stižu do vodstva. Oddo je prebacio cijelu Bayernovu obranu koja je namještala zaleđe, ali su zaboravili paziti na Pirla koji pravovremeno istrčava i glavom savršenim udarcem šalje loptu iza leđa Rensinga, kojeg je tako skupo stajalo to što je izišao metar-dva sa svoje linije.

U nastavku utakmice nije se previše toga promijenilo. Milan je nastavio s pritiscima na Bayernovu obranu, čak i još žešće što rezultira brojnim što manje dobrim, što odličnim prilikama za pogodak, no nijedna nije bila iskorištena. Nedugo nakon što je Bayernov trener napravio dvostruku zamjenu u momčadi došlo je do novog pogotka. Igrači Bayerna uspjeli su šokirati prepun San Siro. Hasan Salihamidžić s 30-35 metara odaslao je loptu u kazneni prostor Milana, Pizarro ju je prsima spustio na teren, a Daniel Van Buyten iskorištava tu priliku i brzom reakcijom matira Didu.

Nijemci su počeli loviti i prednost, ali umjesto novog slavlja uslijedio je šok na gostujućoj tribini. Ruski sudac koji je u prvom poluvremenu oštetio Milan za nedosuđeni jedanaesterac sada ga poklanja Talijanima. Ponovno je Lucio klizećim starom krenuo zaustaviti Kaku, koji pada, a sudac, iako kontakta gotovo da i nije bilo, dosuđuje najstrožu kaznu. Kaka je sam izveo jedanaesterac i uspješno je pogodio desni kut za novo vodstvo.

I kada se činilo da je sve riješeno i kada se čekao sučev posljednji zvižduk - šok. Bayern je ponovno izjednačio! Van Buyten je u posljednjim sekundama utakmice uspio još jednom matirati Didu i time ostvario sjajan rezultat za svoju momčad za uzvratnu utakmicu. Nema sumnje kako ćemo i na Allianz Areni moći svjedočiti još jednoj iznimno zanimljivoj utakmici.


Nakon nizozemske večerašnje utakmice gdje su se sastali PSV Eindhoven, koji je u posljednje vrijeme u prvenstvu u prilično lošoj formi, i engleski Liverpool, koji je stigao na krilima sjajne premierligaške pobjede nad Arsenalom, malo je nade ostalo domaćinima da će moći pothvatom u uzvratnom dvoboju izboriti svoj prolaz u polufinale najelitnijeg klupskog natjecanja na svijetu. Iako se smatralo Liverpoolom favoritom, makar i blagim, dozu neizvjesnost davala je spoznaja da trener PSV-a, Ronald Koeman, ima iskustva s engleskim momčadima i njihovim izbacivanjem iz europskih natjecanja. No, večeras se ili precijenio ili podcijenio protivnika. Potrebno je spomenuti i kako je PSV ipak imao određenih problema s ozljedama igrača za razliku od protivnika.

Liverpool u europskim utakmicama djeluje znatno drukčije negoli u prvenstvu. U Europi im je očito daleko draže nastupati i više im odgovara način igre u Ligi prvaka, jer kako drukčije objasniti neke njihove nastupe poput onih s Barcelonom u usporedbi s nekim gotovo katastrofalnim izvedbama u Premier ligi. Večeras im je sve glatko išli iako nisu Redsi od samog početka dominirali kada su obje momčadi provjeravale kako tko diše na terenu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

No, gostima ipak dugo nije trebalo kako bi postali dominantnija ekipa. I dok su se braniči PSV-a posvetiti ponajviše Crouchu koji je prije nekoliko dana s tri pogotka matirao Arsenala, kontroli im je malo izmaknuo Steven Gerrard, koji glavom trese mrežu nakon što ga je centaršutem s desnog boka pronašao Steve Finnan.

To vodstvo dalo je samo dodatna krila gostima koji su nastavili s napadima, dok su domaći dečki čekali svoje prilike iz brzih protunapada, ali ono što ne bi riješila Liverpoolova obrana, bez većih problema skidao je Reina. Do kraja poluvremena mreže se više nisu tresle, ali zato to nije bio slučaj s nastavkom utakmice.

Drugo donijelo je neke manje izmjene, kako u postavi PSV-a, tako i u njihovoj igri, ali gosti nisu obraćali pažnju previše na to i nastavili su sa svojim pritiscima što su uskoro uspjeli i materijalizirati. Norvežanin John Arne Riise, kojeg smo imali i sami prilike vidjeti na djelu u veljači na riječkoj Kantridi u prijateljskom susretu dviju reprezentacija, sjajno je potegao na sredini terena i s nešto više od 30 metara snažno je lijevom nogom opalio po lopti, a Gomes je samo mogao pokušati taj udarac zaustaviti.

Nizozemska nepažnja ili nemoć kažnjena je još jednom, kako bi ipak Englezi mogli mirni čekati uzvratni susret u kojem mogu slobodno i izgubiti s određenom gol razlikom. Steve Finnan ponovno je bio aktivan na desnom boku, ubacio je loptu u kazneni prostor, a tamo je najviši bio, tko drugo negoli Peter Crouch koji je glavom zatresao mrežu za konačan rezultat od 0:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!