Nogomet

Euforija na Parku prinčeva

Maja Giljanović • subota, 21.04.2007.

Pobjedom pred 43000 oduševljenih navijača PSG je u izravnom dvoboju s Nantesom razriješio dileme oko eventualnog ispadanja iz najvišeg ranga francuskog nogometa...

Utakmicu čiji su uvod obilježile pojačane sigurnosne mjere oko XVI. arondismana te preventivno sprovođenje 177 navijača s dosjeima iza rešetaka, Le Guenovi su igrači odigrali na najvišem nivou viđenom ove sezone. Kanarinci su, doduše, jamačno bili iznureni nakon 3:0 poraza na Velodromeu (Kup), ali predstava sedamnaestoplasiranog domaćina je od samog starta obećavala pun plijen. Dvojac N´Doram/Zakarian je bio svjestan da stiže u Pariz u najnezgodnijem mogućem trenutku; em što je Nantes u posljednje četiri utakmice dohvatio tek jedan bod (posljednji put sva tri boda su osvojena protiv Nancyja u 28. kolu), em je PSG pun samopouzdanja nakon dvije pobjede te jednog remija, a i manjak od pet bodova je bio dodatan uteg oko vrata momčadi s obala Atlantika.

Vodstvo Parižana je u 17. minuti osigurao Pauleta iz slobodnog udarca s 20 metara. Portugalac je inače ponovno starter u momčadi nakon razriješenih trzavica s trenerom, a na povjerenju mu se odužio i u 43. asistencijom za Rothena u 43. te u 65. drugim pogotkom za rješenje pitanja pobjednika. Najveću je prigodu Nantesa propustio realizirati Saidou, a opasan je po vlastitu mrežu bio Traore, međutim, Landreau se odlično snašao. Konačnih 4:0 postavlja pored rezigniranog Bartheza u 66. minuti Luyindula, a barem počasni gol Payeta u 87. sa same crte čisti Cisse.

Pobojali smo se sredinom prvih poluvremena večerašnjih utakmica 33. kola da će se ponoviti katastrofalan napadački učinak iz prethodnog tjedna, ali su nas srećom igrači na svim terenima demantirali na najbolji mogući način - golovima - 3.33 po utakmici.

Toulouse je na gostovanje u Bretanju stigao po sva tri boda kojima bi onemogućio proslavu naslova prvaka lavova sa Gerlanda i prije njihovog sutrašnjeg susreta. Rennes se, međutim, nije slagao s predviđenim scenarijem, a niz od dvije pobjede te tri remija davao im je nadu u pobjedu nad drugoplasiranom momčadi trenera Baupa. Prvu je prigodu utakmice propustio M´Bia, a promašaj domaćina je na spektakularan način kaznio Emana. Osmi ovosezonski, ali definitivno najljepši, zapravo Gol godine, postigao je s preko 50 metara lobavši Pouplina. U nastavku je izjednačenje došlo jedanaestercem Brianda dosuđenog nakon igranja Cherfe rukom. Marveux u 65. donosi potpuni preokret iz slobodnog udarca, ali niti minutu kasnije gosti izjednačavaju preko Fabinha. Sva tri boda te skok od tri mjesta na šestu poziciju osigurava u 87. Cheyrou.

Dvoboj susjeda na ljestvici su na Marcel Picotu odigrali petnaestoplasirani Nancy te poziciju više plasirani Valenciennes u kojem je domaćin tražio prekid crne serije. Domaća je ekipa, naime, slavila tek jednom u posljednjih 14 susreta, a od moguća 42 osvojeno je tek osam bodova. Valenciennes je, s druge strane, neporažen puna dva mjeseca. Prvo je poluvrijeme proteklo u terenskoj inicijativi Nancyja, a izgledne su prigode promašivali Kim te Hadji dvaput. Vodstvo je ipak stiglo u 39. minuti nakon što je Gavanon realizirao najstrožu kaznu dosuđenu nakon prekršaja nad Kimom. U drugom je poluvremenu domaćin rutinski sačuvao prednost, a najveću šansu za izjednačenje propušta u 52. Roudet čiji volej završava tik pored Gregorinijeve vratnice.

Lekin (igrao cijeli susret, u 15. s(p)retno izbjegao ozljedu u sudaru s Makounom) Monaco je ugostio Lille te sačuvao sjajnu seriju; neporaženi su, naime, puna dva mjeseca te su se podigli za nove dvije pozicije (11. mjesto). Gosti su večerašnjom blijedom predstavom izgubili sve nade da će izboriti makar Intertoto. Otvorili su, doduše, prečkom Makouna, ali je potom momčad iz Kneževine preuzela konce igre. U 42. Meriem je razveselio točno 10000 navijača, a podebljanje je isti promašio iz jedanaesterca dosuđenog na Menezu. U 68. potpuno nečuvan Monsoreau glavom povisuje rezultat, a za treći je gol zaslužan Menez. U 84. Lille smanjuje pogotkom Keite, a prigodu da u samom finišu na Luisu II zakomplicira situaciju propušta Mirallas. Crveni je karton u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, pak, zaradio Dumont.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Lorient je remijem na Bonalu protiv petoplasiranog Sochauxa nastavio niz od šest utakmica bez poraza dok je Perrinova momčad propustila prigodu popeti se jedno mjesto u poretku nego je, naprotiv, izgubila dva. Domaćin je dominirao prvim poluvremenom, ali od prigoda vrijedi izdvojiti tek pokušaj Graxa u 44. minuti kojeg vratar Riou kroti u drugom pokušaju. Gignac, pak, Lorient dovodi u vodstvo prekrasnim udarcem sa 18 metara, a izjednačenje osigurava Grax u 73. minuti. Klupa Sochauxa reagira te baca sve u napad, ali sve su prilike uključujući i najveću, Afolabijevu u 86. minuti prolaze pored okvira odličnog Rioua.

Još jedan derbi začelja odigrali su na Louis Dugauguezu pretposljednji Sedan te sedamnaesta momčad Nice i u uzbudljivoj završnici podijelili bodove. Domaćin je bolje otvorio utakmicu, prigode su propuštali redom Pujol, Sartre te Belhadj, a jedinu izglednu šansu Antonettijeve momčadi ne koristi u 37. minuti Kone. U drugom je poluvremenu Noro inače povratnik nakon punih šest mjeseci izbivanja zbog ozljede neprecizan u 49., a u nastavku akcije Belhadj pogađa tek stativu. Isti igrač opasan je i u 61., ali Lloris u posljednjem trenutku spašava s crte. Nicu u vodstvo u 87. minuti dovodi Kone iz jedanaesterca, ali pun plijen ipak ne odlazi na Azurnu obalu jer u prvoj minuti nadoknade vremena Echouafni nespretno svladava vlastitog vratara.

35000 navijača zahtijevalo je od nogometaša Lensa pobjedu kojom bi konačno stali na kraj nizu bez pobjede u posljednjih pet utakmica u kojima su osvojena tek dva boda (najgora bilanca svih 20 klubova lige). Aruna je prvi priprijetio već u 7. minuti, a odgovor Gignaca je ukrotio Itandje. Po samom isteku prvog dijela Carriere neometan promašuje glavom, ali u 57. je precizniji i svladava Pelea za erupciju oduševljenja na Felix Bollaertu. Prednost je propustio u 65. te 67. podebljati Cousin, a uzdah olakšanja izaziva Keitin gol u 89. minuti. Tri boda crveno-žutih znače povratak na drugu poziciju koja dogodine osigurava izravan plasman u Ligu prvaka (bod prednosti nad ljubičicama).

Sva tri boda protiv momčadi s najgorim gostujućim učinkom održala su nadu Marseillea da se mogu dokopati kvalifikacija za Ligu prvaka. 45000 okupljenih na Velodromeu je nakon prolaza u finale Kupa sredinom tjedna već upisalo pobjedu protiv Troyesa koja jest stigla, zasluženo, ali i vrlo, vrlo sretno. Emonovi su igrači pritisnuli od samog starta, ali Pagis, Niang te Cana ne pronalaze put pokraj vratara Le Croma. Na poluvremenu, pak, ulazi Cisse te nakon desetak minuta provedenih na terenu neobranjivim udarcem dovodi domaćine u vodstvo. Osamnaestoplasirani Troyes se, međutim, ne predaje; Lachuerov pokušaj u 80. brani Carrasso, ali odbijenu loptu u mrežu posprema Jaziri. Spas u zadnji čas stiže tri minute prije kraja kada M´Bamijev udarac skreće Matuidi te hvata svog vratara na krivoj nozi.

Sutra se u preostala dva susreta sastaju Auxerre te od večeras i službeni prvak Lyon te Saint Etienne i Bordeaux.

Le Championnat, 33.kolo: Lens - Le Mans 2:0, Rennes - Toulouse 3:2, Monaco - Lille 3:1, Sedan - Nice 1:1, Paris SG - Nantes 4:0, Olympique (M) - Troyes 2:1, Sochaux - Lorient 1:1, Nancy - Valenciennes 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!